På Startsiden Guider har noen av sakene annonselenker, som fører til butikker hvor du kan kjøpe produktene vi har omtalt, eller til tjenester som lar deg sammenligne priser. Når du klikker på en av disse lenkene, får Startsiden annonseinntekter. Disse lenkene er alltid merket.

Annonselenkene er valgt fordi vi mener de er relevante og nyttige, og det er våre innholdsprodusenter som bestemmer hvilke saker vi skal skrive om og hvilke produkter som skal omtales.

Vårt mål er alltid å guide deg til det mest relevante innholdet og de beste produktene. Annonsørene bestemmer ikke innholdet i sakene.

Journalistene og redaksjonen i ABC Nyheter har ingen rolle i produksjonen og publiseringen av dette annonsørinnholdet.

Flyskrekk: Tips til deg som er redd for å fly

Bildet viser innsiden av et fly med passasjerer sittende i setene sine. Fokuset er på hodet til en eldre mann med grått hår som sitter på en rad nær midten av flyet. Mannen ser ut til å støtte hodet med hånden. Foran hvert sete er det en skjerm montert på seteryggen. Gangveien mellom seteradene er synlig, og flere passasjerer kan sees sittende på radene både foran og bak den fokuserte mannen. Har du flyskrekk eller føler en uro når du skal fly? Vi gir deg flere gode tips til hvordan du kan gjøre flyturen mer komfortabel dersom du er redd for å fly.
Rundt 20 prosent av den norske befolkningen føler på et ubehag når de skal reise med fly. Her får du fem gode råd til hvordan du kan forberede deg før en flyvning, og hvordan du kan bli kvitt flyskrekken. (Foto: Colourbox)

Sliter du med flyskrekk, eller føler på uro når du skal ut å fly? Det er du ikke alene om. Her får du gode råd til hvordan du kan håndtere ubehaget.

Begynner hjertet ditt å slå litt raskere, og tankene spinne rundt i hodet når du skal ut å fly? Det er du ikke alene om. Ifølge SNL har om lag 5 prosent av den norske befolkningen flyskrekk i en slik grad at de aldri reiser med fly. Mens 15–20 prosent opplever angst og ubehag ved flyreiser.

Flyskrekkterapaut Petter Corneliusen. Foto: privat.

Vi har snakket med flyskrekkterapaut, Petter Corneliusen, som selv var redd for å fly fram til han var 38 år. Nå er han daglig leder i Flight Clinic, som tilbyr flyskrekk-kurs sammen med den pensjonerte flykapteinen i SAS, Bjarne Gundersen.

Corneliusen svarer på hvorfor mange har flyskrekk. Han kommer med tips som kan være med på å lette ubehaget når du skal ut å fly.

Vår ambisjon er å gi deg de beste tipsene og triksene til reisen. Her kan du finne alle våre reisetips.

Hvorfor får man flyskrekk?

Corneliusen forklarer at han opplever at de fleste som tar flyskrekk-kurs har en form for redsel for teknologien. Altså at de ikke stoler på flyet som transportmiddel.

– Mange er redde for at noe kan skje som man tror er farlig. Dette kan for eksempel være turbulens og menneskelige eller tekniske feil.

Han legger til at det ofte kommer av at vi kan for lite om flyet, og en frykt for det ukjente.

– Mange har også opplevd noe de i situasjonen trodde var farlig, når det egentlig handler om et ubehag av å ikke ha kontroll. Noe som igjen kommer av at vi ikke stoler på teknologien, sier han og legger til:

– Vi kan heller ignorere det faktum at media skremmer. Mye blir blåst opp og beskrives som ulykker når det er snakk om hendelser som egentlig ikke er farlige.

Hvordan kan man overkomme flyskrekken?

– Stoler du på flyet vil redselen også kunne forsvinne, sier Corneliusen.

Det høres jo nokså enkelt ut, men å plutselig stole på noe når man er redd er lettere sagt enn gjort. Heldigvis kommer Corneliusen med noen gode tips til hvordan du kan forberede deg før en flytur. Samt hvordan du kan bli mer komfortabel med det å fly.

  • Vær forberedt: Vær ute i god tid, ha billetten klar, finn ut hvor gaten er. Det er lurt å eliminere stressfaktorene man har kontroll på slik at man får fokus på å roe tankene og nervene før selve flyturen.
  • Beroligende ord: For mange funker det å få høre ting som; «Det er farligere å kjøre bil enn å fly», «Turbulens er bare som humper på en vei», «Tenk på hvor mange fly som er i luften og hvor få det faktisk skjer noe med». Husk at når du skal ut å fly er det en helt vanlig arbeidsdag for pilotene og besetningen. De ville ikke hatt jobben dersom den var farlig..
  • Gi beskjed til kabinpersonalet: De som jobber ombord på flyene har erfaring med reisende som har flyskrekk. Det er derfor lurt å si ifra til dem om situasjonen din slik at de kan hjelpe deg på best mulig måte gjennom flyvningen.
  • Eksponeringsterapi: Ved å eksponere deg for det som er skummelt, i dette tilfellet å fly, vil du blant annet få en større forståelse på hva du kan forvente når flyet for eksempel letter og lander. Du vil også bli vant til de forskjellige lydene. Og dermed også bli bedre på å slappe av under selve flyvningen da det ikke er så ukjent lengre.
  • Flyskrekk-kurs: Har du så stor redsel for det å fly at du velger å ikke gjøre det vil kanskje et flyskrekk-kurs være den beste løsningen for deg.

Les mer på våre temasider: