Spiselige blomster: Oppskrift på blomstersmør
Vil du servere blomstersmør på 17. mai eller en annen fering? Her har du oppskrift på et vakkert og smakfullt smør med urter og spiselige blomster.
Spiselige blomster er både vakkert å ha i maten, samtidig som det gir ekstra smak. Her har vi laget et smør med blomster og krydderurter som vil lyse opp ethvert festbord – enten det er sommerfesten, konfirmasjon, dåp eller 17. mai.
Flere ideer og inspirasjon til borddekking finner du her.
Sprøyting og spiselige blomster
Hvilke spiselige blomster som er tilgjengelig vil variere gjennom sesongen. Men uansett hvilke spiselige blomster du bruker, pass bare på at det ikke er brukt sprøytemidler på disse. For selvom blomsten egentlig er spiselig, er det ikke under sprøyting tatt hensyn til at blomsten skal spises etterpå.
Ønsker du mer inspirasjon til 17. mai? Her samler vi alle smarte tips, inspirasjon og oppskrifter til nasjonaldagen.
Disse krydderurtene kan du bruke i blomstersmør
Krydderurter som persille, timian, rosmarin og gressløk er for det meste tilgjengelig og trygge å ha i maten. Disse er også et dekorativt tilskudd sammen med blomstene. Har du funnet ramsløk ute i naturen? Dette passer også ypperlig blomstersmøret.
Dekorer focaccia med blomster og grønnsaker: Slik går du frem.
Under finner du video med fremgangsmåten for blomstersmør, og lenger ned i artikkelen får du oppskriften i tekst.
Melkefritt blomstersmør til 17. mai?
Du kan selvsagt lage smøret fra bunnen av med kremfløte og salt som du pisker sammen. Eller du kan bruke ferdig romtemperert smør eller margarin. Vil du lage et blomstersmør uten melk, bruker du margarin uten tilsatt melk.
Les også: Slik lager du hjerteegg – server til en du setter pris på.
Honning i blomstersmøret
I oppskriften under har vi brukt litt urtesalt. Du kan også prøve med litt honning – som setter en ekstra spiss på smaken. Det er ekstra gøy å bruke spiselige planter og vekster du har dyrket frem selv. Enkelte butikker selger også blomster med tanke på at de kan spises. Lenger ned i artikkelen får du forslag til andre spiselige blomster du kan bruke.
Les også: Oppskrift på minipavlova med limekrem.
Oppskrift på blomstersmør – med spiselige blomster
10 min
1
Lag et vakkert smør som kan være en del av dekorasjonen på festbordet.
Ingredienser
Slik gjør du
Kutt blomster og urter i biter med en kniv. Husk å spare noen hele blomster til pynt.
Bland de kuttede blomstene og urtene med romtemperert smør.
Ha smørblandingen på et stykke plastfolie, og rull det hele til en pølse.
Åpne plastfolien. Pynt utsiden av blomstersmøret med hele blomster og eventuelt litt urter.
Pakk smøret inn i plastfolien igjen, og sett kjølig.
Smøret kan serveres helt på bordet, eller oppskåret i porsjonsstørrelser.
Les også: Borddekking: 11 ideer du enkelt lager selv.
Hvilke blomster er spiselige?
Her følger en liste med spiselige blomster du trygt kan bruke i blomstersmøret. Husk bare at du bør ha dyrket fram blomstene selv, for å vite at det ikke er brukt sprøytemidler på disse – med mindre blomsten du kjøper i butikken er merket som spiselig.
- Stemorsblomst
- Lavendel
- Ringblomst
- Erteblomst fra sukkererter
- Nyperoser
- Roser
- Nellik
- Daglilje (pass på å ikke forveksle med andre liljer som kan være giftige)
- Prydløvemunn
- Agurkurt
- Gressløkblomst
- Hylleblomst
- Tusenfryd
- Solsikke
- Skogsfiol
- Squashblomst