Denne oppskriften på pavlova-kake slår aldri feil på 17. mai. Den kan også lages i langpanne eller som en mini-pavlova.
Pavlova er oppkalt etter den russiske ballett-danserinnen Anna Pavlova. Kaken ble ifølge Store norske leksikon oppfunnet i New Zealand eller Australia på 1920-tallet i forbindelse med en av danserens turnéer. Pavlovakaken er florlett, sprø og smelter i munnen – og ikke minst naturlig glutenfri. En suksess i hvert selskap og en 17. mai-kake som er enkel å lage.
Tips: Denne varianten av en pavlova kan du også lage som en langpanne-pavlova om du skal servere mange gjester.
Lyst på mer inspirasjon til 17. mai? Her finner du alt vi skriver om 17. mai.
Ingredienser til klassisk pavlova med friske bær
Marengsbunn:
- 4 stk eggehvite
- 0,25 ts salt
- 250 g sukker
- 2 ts maisenna
- 1 ts hvitvinseddik eller bringebæreddik
Eggekrem:
- 4 stk eggeplommer
- 3 dl melk
- 0,5 dl sukker
- 1 ss maisenna
- 3 stk gelatinplater
- 3 dl kremfløte
Pynt:
- 1 kurv jordbær
- 1 pakke friske bringebær
- 1 pakke friske bjørnebær
- 1 pakke friske blåbær
Se også: 5 Pavlova-oppskrifter: Visste du dette om festkaken?
Oppskrift: Hvordan lage pavlova?
- Forvarm stekeovnen til 120 °C. Bruk over- og undervarme.
- Ha eggehviter (spar på eggeplommene) i en ren, tørr bolle av glass eller rustfritt stål. Pisk dem sakte sammen med litt salt til de danner et mykt skum. Skru opp hastigheten til boblene i skummet er små og jevne. Når skummet danner stive topper, tilsett sukker, litt av gangen. Pisk til blandingen er myk og blank og alt sukkeret er oppløst. Ikke visp for lenge, da blir blandingen kornete.
- Sikt maizena og ha hvitvinseddik i marengsen, vend det forsiktig sammen med en slikkepott.
- Legg et ark bakepapir på et stekebrett, eller bruk en bakematte i silikon, tegn en sirkel etter en kakeform eller en tallerken, 24-26 cm i diameter. Fordel blandingen i sirkelen og form det til en kake, ca. 2,5 cm høy.
- Stek kaken ca. 1 1/2 time på nederste rille i stekeovnen til bunnen er sprø på yttersiden. Skru av ovnen og la kakebunnen stå i stekeovnen til den er avkjølt, gjerne over natten med ovnsdøra på gløtt.
- Lag eggekrem. Ha eggeplommer, melk, sukker og maisstivelse i en kjele. Klipp opp gelatinplater og ha dem i kjelen.
- Varm opp under omrøring til kremen tykner. Når konsistensen på kremen er som en tykk vaniljesaus, ta den av platen og hell den over i en bolle. Avkjøl. Pisk kremen lett før bruk slik at den blir jevn og klumpefri.
- Pisk kremfløte stiv og vend den sammen med eggekremen.
- Legg marengsbunnen på et fat. Ha på kremblandingen og pynt med friske bær.
Hvordan lage mini-pavlova?
Når du serverer mini-pavlova får alle gjestene hver sin lille kake. Kanskje alle skal få toppe sin egen mini-pavlova med det de liker best selv?
Oppskriften til mini-pavlova med creme fraiche finner du her.
Oppskrifter er hentet med tillatelse fra MatPrat.no, som utelukkende fungerer som en uavhengig kilde i artikkelen. MatPrat er ikke annonsør og har ingen tilknytning til artikkelens kommersielle innhold.