På Startsiden Guider har noen av sakene annonselenker, som fører til butikker hvor du kan kjøpe produktene vi har omtalt, eller til tjenester som lar deg sammenligne priser. Når du klikker på en av disse lenkene, får Startsiden annonseinntekter. Disse lenkene er alltid merket.

Annonselenkene er valgt fordi vi mener de er relevante og nyttige, og det er våre innholdsprodusenter som bestemmer hvilke saker vi skal skrive om og hvilke produkter som skal omtales.

Vårt mål er alltid å guide deg til det mest relevante innholdet og de beste produktene. Annonsørene bestemmer ikke innholdet i sakene.

Journalistene og redaksjonen i ABC Nyheter har ingen rolle i produksjonen og publiseringen av dette annonsørinnholdet.

Julestjerne – slik steller du dem for lengre levetid

Bilde av en av julehøytidens mest populære blomster; julestjernen i vakker rød. Blomsten som også finnes i hvit har preferanser både når det kommer til temperatur, vanning og plassering. Vår hageekspert Espen Skarphagen forteller deg svaret på alle - og vipps så lever julestjernen din lenger!
Hageekspert Espen Skarphagen gir deg tipsene du trenger for stell av julestjernen! Følger du disse enkle tipsene vil julestjernen vare lenge. (Foto: Colourbox.com)

Stell av julestjerne er enkelt når vi klarer å balansere lys, vann og temperatur. Det er ikke mye som kreves – her får du tipsene.

Artikkelen er skrevet av Espen Skarphagen – hage- og blomsterekspert som står bak bloggen skarpihagen.no. Skarphagen er også snart aktuell som ny dommer i Sommerhytta, hvor han vil overta for Finn Schjøll.

Julestjerne er en av våre mest brukte juleblomster og med rundt 6 millioner solgte planter bare i Norge, er den på en klar førsteplass her til lands. Det er med andre ord mange planteliv som skal stelles pent i de tusen hjem opp mot jul. Selv om flesteparten ikke har ambisjoner om et langt liv for denne juleblomsten, må vi alle likevel beregne litt stell av julestjernen for at de skal klare seg gjennom noen intensive uker med julefeiring.

Julestjernens opprinnelse

Julestjernen kommer opprinnelig fra Mexico hvor de blir blir busker på flere meter i høyde. Euphorbia pulcherrima som julestjerne heter på latin, er en art i den enormt store vortemelkfamilien. De kompakte julestjernene vi får i potte har faktisk sin opprinnelse fra et gartneri i Lier på 60 – tallet. Foredlingsarbeidet som ble gjort med julestjernen på gartneriet i Lier ble raskt kjent internasjonalt, og har påvirket produksjonen av julestjerner over store deler av verden de siste 50 årene.

Her finner du flere smarte tips, aktuelle saker og inspirasjon til jul

Julegruppe med julestjerne

Julegruppe med julestjerne

Gled noen du er glad i med en vakker oppsats med julestjerne.
Sjekk prisen hos Interflora

Minimumstemperatur for julestjerner

Ettersom julestjernen kommer fra varmere strøk tåler den ikke kulde! Det er paradoksalt at den mest brukte juleblomsten i Norge er en vekst som helst ikke bør utsettes for temperatur under 15 grader. Blir det for kaldt for disse juleblomstene vil de kaste blader og blomster på kort tid. Pass derfor på at den er pakket etter forholdene når du skal ha den hjem, slik at den ikke fryser. Dette er viktig for å ha glede av den videre gjennom julen.

Hvordan vanne julestjerne

Vanning av julestjerne er en annen balansekunst, de vil nemlig ikke ha for mye eller for lite vann. De bør få en lett tørk før de vannes med temperert vann. De må for all del ikke stå med vann på skålen. Når røttene blir stående i vann vil planten drukne. Generelt er drukningsdøden er en vanlig dødsårsak for mange planter.

Ideelt skal Julestjerne ha jevn fuktighet, lyst og en temperatur på 18-20 grader. Unngå å sette den for nært varmekilder, eksempel på dette er vinduskarm med panelovn under. Dette vil gi varm og tørr luft som tørker ut og skader bladene. I tillegg bør de ikke få kald trekk, så husk på julestjernene når det luftes under juleselskapet.

Hvordan gjøre julestjerne allergivennlig

Er du eller noen du kjenner allergisk mot julestjerne? Det er faktisk et triks som kan gjøre planten mer allergivennlig, slik at alle kan nyte å ha en julestjerne i hus. I midten av hver rosett med høyblader (de fargede bladene) sitter selve blomsten. For allergikere kan da løsningen være å klippe av disse. Planten er fortsatt like dekorativ, men nå uten allergener.

Vi tror ofte de fargede bladene på julestjernen er blomsten. Men det er faktisk disse på bildet som er blomstene. Klipp av disse, og julestjernen blir mer allergivennlige.

Julestjerne med lang levetid og ny blomstring

Julestjerner kan ha et langt og godt liv. Med litt videre stell kan de bli flotte grønne planter som gjør det frodig innendørs. Det kan også settes ut på balkongen eller terrassen, i de varmeste sommermånedene. Og med jevnlig gjødselvann vil de vokse seg store og fine. De kan få tilbake røde høyblader ved hjelp av 10-12 timer totalt mørke per dag over en periode. Etter at de røde høybladene kommer ut, vil de små blomstene titte frem i midten av rosetten som sitter i toppskuddene.

Julestjerner og dekorasjoner

Julestjerner og dekorasjoner

Sjekk prisen hos Euroflorist