Enten du har kjøpt tomatplanter eller sådd og dyrket opp dine egne, er stellet for å få en god avling den samme. Her får du vite hvordan.
Tomatplanter er sultne og vil gjerne ha jevn tilførsel av næring. Nok næring gjennom hele sesongen gir krefter til å levere maksimalt med saftige og søte tomater. I tillegg til god gjødsling, er det et lite triks med planting av tomatplante som gir sterkere planter. Fortsett å lese for å få vite hvordan det gjøres.
Plassering av tomatplanter
Det aller første som må sjekkes før utplanting, er temperaturen der du bor. Går temperaturen under 10 grader vil plantene ofte begynne å sture, og veksten stopper opp. Perioder med lav temperatur vil kunne bremse veksten i lang tid fremover. Stopper utviklingen av tomatplantene tilstrekkelig opp, vil ikke plantene rekke å levere en god avling med modne tomater i løpet en norsk sommer. Tomatplanter er nemlig varmekjære, og liker en lun og solrik plassering. Har du drivhus vil det være lurt å sette inn en liten varmeovn med termostat, i starten på sesongen, slik at nattetemperaturen holder seg høy nok. Litt ekstra varme kan også være lurt på høsten for å få de siste tomatene modne.
Her finner du alt du trenger å vite om drivhus.
Nelson Garden Rootmaster Minidrivhus brun
Hvordan velge tomatplanter
Det finnes uendelig mange sorter tomater. Noen er mer varmekrevende og trives best i drivhus. Andre stortrives på friland – det vil si ute på en terrasse eller i kjøkkenhagen. Når du kjøper tomatplanter er det lurt å velge sorter som passer til de forholdene og vekstvilkårene du kan gi i din hage.
Les mer om dyrking av grønnsaker her: Hvordan lykkes med dyrking i drivhus
Slik får du sterke tomatplanter
Når du skal plante tomatene kan de med fordel settes i en stor potte, eller i et bed som er klargjort med ekstra næringsrik kompostjord. Bruk gjerne gjødsel som er beregnet for økologisk dyrking i tillegg til egenprodusert kompost. Det kan være en varmkompost i hagen eller bokashi laget av kjøkkenavfall som graves ned i plantegropen. Med en god matpakke vil tomatplanten hente krefter utover hele sommeren.
Den næringsrike miksen de plantes i vil gi et godt miljø for røttene, med langtidsvirkende næringstilgang fordi det er materialer som brytes ned i form av komposten. I tillegg vil det være nødvendig med jevn tilførsel av tomatgjødsel eller en helgjødsel som er basert på hønsegjødsel. En naturlig gjødsel vil ha gunstig innvirkning på mikroorganismene i jorden og på den måten skape et godt miljø for røttene.
Her viser vi deg hvordan du kan lage eget minidrivhus og hvordan du dyrker i det.
Plant tomatplantene dypt
Tomatplanter har en finurlig egenskap med å sette røtter fra nedre delene av stammen hvis de plantes dypt. Når potter om, eller planter en tomatplante vil det alltid være lurt å sette den litt dypere enn den sto. Har du en spinkel plante vil en dyp planting gi nødvendig stabilisering for videre vekst. Bonusen er at det etableres røtter på stilken som blir stående under jorden. En stor rotklump vil kunne sørge for kraftig vekst, og god avling på tomatplanten.
Noen tips for dyrkingen videre:
- Lun og solrik plassering
- Jevn fuktighet og gjødsling
- Rist på blomstene for å hjelpe med bestøving om plantene står i drivhus
- Husk tyving – fjerning av sideskudd på de tomatplantene som trenger dette
- Nyt de solmodne tomatene fra egen dyrking