Hagetips: Hvordan få grønt gress i hagen
Dette innlegget er skrevet av Espen Skarphagen bak bloggen skarpihagen.no , Grøntpodden og Instagram-kontoen @skarpihagen.no. Skarphagen er også snart aktuell som ny dommer i Sommerhytta, hvor han vil overta for Finn Schjøll.
Jeg har fått en del spørsmål rundt gjødsel, kalk og vårstell med toppdressing. Timing og mengde bør være riktig for best resultat. Litt omsorg og kjærlighet nå gir deg herlig, saftig og grønt gress utover sommeren.
Gress med mose
I mange år har det vært mye fokus på kalking av plen, og det sies at kalk skal gjøre det utrivelig for mosen. Men kalk er ikke løsningen mot mose! Det er som regel ikke behov for å kalke. Ta gjerne en jordprøve først for å se om det faktisk er nødvendig. Skulle det være behov for kalking kan dette gjøres mot slutten av vinteren eller tidlig på våren mens det fortsatt ligger litt snø. Hvis vi kalker hvert år vil det bli for mye, og resultere i en alkalisk jord med for høy PH. Dette kan være minst like skadelig for plantene som en sur jord med lav PH. Vil du mosen til livs, bør du gi gresset så gode betingelser at det utkonkurrerer mosen.
Plenlufter
Etter at frosten er borte og plenen har tørket opp, er det bare å svinge seg med riven. Luft og lys til røttene på plantene gir en fin start på veksten.
Her kan du eventuelt benytte en plenlufter. Er plenen veldig fuktig anbefales det å ikke gå for mye på den for ikke å skade røttene. Jeg passer på at jeg ikke går den samme ruten hver gang jeg skal et sted. Vær bevisst på å tråkke på ulike steder, og der gresset og plenen er tørrest.
Her kan du finne 8 geniale hageredskaper som gjør hagearbeidet til en lek.
Gjødsel og toppdressing til plen
Med litt varme begynner plantene å våkne til liv, og plutselig er det grønt gress i hagen. Når veksten er i gang er det perfekt tidspunkt å gjødsle plenen. Hvis vi kaster på gjødsel for tidlig vil det aller meste av næringsstoffer blir vasket bort før røttene klarer å ta de til seg. I tillegg er ofte de nye røttene på gresset litt svake tidlig på våren, og skal gjerne etablere seg før gjødsling. Derfor er det lurt å vente til veksten faktisk har kommet godt i gang.
Jeg bruker en kombinasjon av naturgjødsel og fullgjødsel/blåkorn. Fullgjødsel alene er nesten som å gi gresset steroider. Det blir fort flott og fint, men på sikt er det lurt å gi mer «mat» for å bygge opp en god jord med mikroorganismer. Jeg bruker derfor en spesialblanding med høyt sandinnhold eller kukompost som toppdressing. Ved å rake utover et tynt lag vil dette falle ned i mellom gressplantene så røttene kan nyttegjøre seg næringsstoffene.
Så gress på gule flekker
Etter vinteren kan det være flekker og felt i plenen som er helt gule og livløse. Det er ingen grunn til panikk og dette kan repareres enkelt med litt jord, en god rive og litt gressfrø. En jevn fuktighet og temperatur slik vi har på våren gjør at reparasjoner nå vil knapt synes utpå sommeren.
Hvordan gjødsle plen
Husk å sjekke værmeldingen før du gjødsler. Blir fullgjødsel liggende på tørr eller halvfuktig plen vil det kunne gi sviskader, og på den måten ødelegge plantene. Dette gjelder generelt ved bruk av kunstgjødsel eller kraftigere gjødsel som hønsemøkk.
Jeg husker som regel ikke å sjekke hverken værmelding eller å få ut gjødsel til regnværet, så min løsning er å sette på vannsprederen og gjødsle plen der det blir vannet. Etter at gresset er gjennomvannet og gjødslet tar jeg et nytt område til jeg er kommet over hele hagen. Jeg gjødsler jevnlig frem til sensommeren, og frem til plenen skal forberede seg til vinterdvalen.
Klipping og vanning av gress
For å holde plenen i god form gjennom sesongen er det viktig å klippe gresset ofte. En jevnlig klipping av plenen gir tette, fine planter. Skippertakene funker dårlig om du ønsker den tette, fine gressmatta. Ønsker du en vedlikeholdsfri hage? Her kan du lese tipsene du trenger for en vedlikeholdsfri hage fra Malin Persson kjent fra Tid for Hage.
Når det gjelder vanning av plenen kan det være lurt å la plenen tørke opp litt mellom hver vanning før plenen får en skikkelig gjennomvanning. På den måten får du planter med dype røtter som leter litt ekstra etter vann. Hyppig småvanning gir som regel et grunt rotnett som dermed er mer utsatt for tørke om du skal reise bort på ferie.
Klipper du gresset ofte vil plenen bli tettere og med en robotgressklipper er det bare å lene seg tilbake og nyte sommeren. Husk bare å stille inn slik at klipperen også hviler om natta.