Disse blomsterløkene bør du plante på høsten

Til venstre vises en nærbilde av en hånd i slitesterke hagehansker som holder flere blomsterløker klare for planting. Løkene har en jordaktig overflate og varierer i farger fra lilla til gulaktig. Bakgrunnen er litt uskarp, noe som fremhever detaljene i løkene. Til høyre er Espen Skarphagen avbildet, smilende i sin fargerike, blomstrete skjorte, plassert mot en grønn bakgrunn som gir assosiasjoner til hagearbeid og natur.
Espen Skarphagen deler sine beste tips for planting av blomsterløk om høsten. (Foto: Kreative Ideer)

Få en hage full av farger neste vår ved å plante blomsterløk om høsten. Lær om hvilke løk som passer best og hvordan du planter dem riktig.

Espen Skarphagen har et hjerte som brenner for alt som spirer og gror – og han elsker å dele plantegleden med andre. Som utdannet blomsterdekoratør har han alltid hatt et øye for det vakre i naturen, og gjennom mange år har Espen utviklet en stor interesse for dyrking av alt fra hageplanter til inneplanter og blomsterdekorasjoner. Espen deler sin kunnskap og inspirasjon på skarpihagen.no og på Instagram, der du finner tips og råd om hagearbeid året rundt. I tillegg har han skrevet boka «Skarp i hagen» med gode råd og inspirasjon for å lykkes med det grønne. Du har kanskje sett ham som dommer i TV2-programmet Sommerhytta, der han veileder og inspirerer deltakerne med sin hageerfaring.

Har du spørsmål om hage, planter eller blomsterbinding? Send ditt spørsmål til Espen Skarphagen på hei@kreativeideer.no .

Spørsmål: Hvilke blomsterløk skal plantes om høsten, og hvordan gjør jeg det?

Hilsen Elisabeth

Hei Elisabeth! 

Så hyggelig at du er interessert i å plante blomsterløk om høsten – det gir vårhagen et fantastisk fargespill. I tillegg er vårblomstene en verdifull matkilde for de første insektene som våkner for sesongen.

Blomsterløk som skal plantes om høsten, blomstrer gjerne vår og sommeren året etter. Disse løkene trenger som regel en kald periode for å utvikle seg riktig, og det er derfor vi planter dem på høsten, før frosten setter inn. Her er noen tips til hvilke blomsterløk du kan plante, og hvordan du gjør det:

Blomsterløk som plantes om høsten:

Disse blomstrer om våren og sommeren:

1. Tulipaner – Fra klassiske varianter til spennende, flerfargede sorter.

2. Påskeliljer (narsisser) – Gir gule, hvite eller tofargede blomster.

3. Krokus – Tidligblomstrende og perfekt til å fylle små flekker i hagen.

4. Snøklokker – Blomstrer ofte som de første, til og med før snøen har forsvunnet.

5. Allium (prydløk) – Store, kuleformede blomster som svever høyt over bedene.

6. Perleblomster (Muscari) – Tettpakkede, små blå blomsterklaser som er flotte til kantplanting.

7. Hyasinter – Velduftende og kompakte blomster, som både pynter ute og inne.

Når skal du plante blomsterløk:

Blomsterløk plantes fra september til november, før frosten kommer. Løkene trenger en kald periode for å blomstre skikkelig til våren. Det er smart å plante dem i god tid før frosten slik at de får etablert skudd og røtter før telen kommer.

Slik planter du blomsterløk:

1. Velg et solrikt sted med god drenering – Løkene må ikke stå i vann, da de kan råtne. Hvis jorden er leirete, bland inn sand for å bedre dreneringen.

2. Plantedybde – En tommelfingerregel er å plante løken to til tre ganger så dypt som løkens høyde. For eksempel, hvis løken er 5 cm høy, skal den plantes 10-15 cm dypt.

3. Plante med spissen opp – Løken har en spiss ende (hvor skuddet kommer ut), og denne skal peke oppover. Det kan virke innlysende, men det er lett å gjøre feil i farten! For å få en lengre blomstring, kan du plante noen av løkene sideveis, da kommer blomstene opp senere enn de med spissen opp.

4. Gruppeplanting – For et naturlig og fyldig uttrykk, plant løkene i grupper på minimum 5-10 stykker av samme sort. Dette gir et mer imponerende og blikkfang om våren. I en samplanting kan det gjerne mikses ulike sorter av eksempelvis tulipaner. Med tulipaner i ulik høyde og nyanser av farger vil det gi en fin effekt. 

5. Vanning – Etter planting kan du vanne godt slik at jorden legger seg fint rundt løkene, og røttene får en god start.

6. Dekke til – I områder med harde vintre kan du dekke jorden med et lag løv eller bark for å beskytte løkene mot frost.

Ekstra tips:

Blomstringstider: Prøv å kombinere ulike løktyper som blomstrer på forskjellige tidspunkter for å sikre en lang blomstringsperiode utover våren.

Gjødsel: Etter at løkene har blomstret om våren, kan du gjødsle lett for å gi dem næring til neste års blomstring.Når blomsterløkene skal samle krefter etter blomstringen er det viktig at bladverket får stå til det visner av seg selv.

Da er det bare å finne fram plantespaden, Elisabeth! Du kommer til å få en fantastisk blomsterprakt og det er bare å glede seg til våren.

Lykke til!

Hilsen Espen

Les også: Kan man beskjærer busker og trær sent på høsten? Unngå feil

Les også: Bør du fjerne visne blader i hagen om høsten? Ekspertens beste tips