På Startsiden Guider har noen av sakene annonselenker, som fører til butikker hvor du kan kjøpe produktene vi har omtalt, eller til tjenester som lar deg sammenligne priser. Når du klikker på en av disse lenkene, får Startsiden annonseinntekter. Disse lenkene er alltid merket.

Annonselenkene er valgt fordi vi mener de er relevante og nyttige, og det er våre innholdsprodusenter som bestemmer hvilke saker vi skal skrive om og hvilke produkter som skal omtales.

Vårt mål er alltid å guide deg til det mest relevante innholdet og de beste produktene. Annonsørene bestemmer ikke innholdet i sakene.

Journalistene og redaksjonen i ABC Nyheter har ingen rolle i produksjonen og publiseringen av dette annonsørinnholdet.

Tips for den perfekte plen: Så, kalke og gjødsle riktig

Bilde av en frodig grønn hage med trær og en grønn plen. Vi forteller deg hva du må gjøre med plenen nå for å få den grønn og fin til sommeren.
Mange drømmer om en grønn plen om sommeren. Med hjelp fra hageekspert Espen Skarphagen gir vi deg de beste tipsene og triksene til å få en flott grønn plen til sommeren.

Steller du godt med plenen nå, vil den få en god start på sesongen. Litt omsorg og kjærlighet er alt som skal til for en grønn plen ifølge hageeksperten.

Snart har snøen enten smeltet eller regnet bort de fleste steder i landet. Det er derfor på tide å tenke vedlikehold av plen.

Hvordan får man en grønn plen? Hvilke gjødsel skal man bruke? Og skal man bruke kalk?

Dette er spørsmål du kanskje lurer på når vi nevner vedlikehold av plenen. Sammen med hageekspert Espen Skarphagen gir vi deg de beste tipsene og triksene til hvordan man får den perfekte plenen. Skarphagen er forfatter, driver bloggen Skarp i hagen, podcasten Grønpodden, og han er snart aktuell som ny dommer i Sommerhytta, hvor han vil overta for Finn Schjøll.

Lyst på flere tips og triks til hvordan du forbereder uteområdet til sommeren? Her finner du samlesiden vår for uterom.

Hvordan kalke plenen riktig

I mange år har det vært mye fokus på kalking, og det sies å skulle gjøre det utrivelig for mosen. Dette er derimot Skarphagen uenig i.

– Kalk er ikke løsningen for å bli kvitt mose! Det er som regel ikke behov for å kalke, sier han og forklarer at det er anbefalt å ta en jordprøve først for å se om det faktisk er nødvendig.

– Skulle det være behov for kalking kan dette gjøres mot slutten av vinteren eller tidlig på våren mens det fortsatt ligger litt snø. Hvis vi kalker hvert år vil det bli for mye, og resulterer i en alkalisk jord med for høy pH, forteller hageeksperten.

En jord med for høy pH-verdi kan være minst like skadelig for plantene som en sur jord med lav pH-verdi.

– Vil du mosen til livs, bør du gi gresset så gode betingelser at det utkonkurrerer mosen, legger Skarphagen til.

Mål ph-verdien i jorden med denne
Digital PH-måler

Digital PH-måler

Pris nå: kroner hos

Gjødsling og toppdressing

– Et tynt lag med sandblandet kukompost eller toppdressing legger seg mellom gressplantene, og gir et verdifullt tilskudd av næring, sier Skarphagen.

Han forklarer at et tynt lag ny jord oppå gresset kalles toppdressing, og hjelper til for et godt liv til alle mikroorganismer i jorda.

Få grønn plen med dette kugjødselet
Nelson Garden kugjødsel 15L

Nelson Garden kugjødsel 15L

Pris: 60 kr (26. april 2024)
Sjekk laveste pris her

Med litt varme begynner gressplantene å våkne til liv, og plutselig er det grønt i hagen.

– Når veksten er i gang er det perfekt tidspunkt å gjødsle plenen. Hvis vi kaster på gjødsel for tidlig vil det aller meste av næringsstoffer blir vasket bort før røttene klarer å ta de til seg. I tillegg er ofte de nye røttene på gresset litt svake tidlig på våren, og skal gjerne etablere seg før gjødsling, sier han.

Selv bruker Skarphagen en kombinasjon av naturgjødsel og fullgjødslel/blåkorn.

– Fullgjødsel alene er nesten som å gi gresset steroider. Det blir fort flott og fint, men på sikt er det lurt å gi mer «mat» for å bygge opp en god jord med mikroorganismer. Helgjødsel vil derimot være et godt alternativ.

Hagetips fra eksperten: Hvordan få grønt gress i hagen.

Reparasjon av plenen

Nærbilde av plenen hvor det har blitt sådd nye plenfrø der hvor det var gult og vissent etter vinteren. Sammen med hageekspert Espen Skarphagen gir vi deg de beste triksene for å få en flott grønn plen til sommeren.
Mange drømmer om en grønn plen om sommeren. Med hjelp fra hageekspert Espen Skarphagen gir vi deg de beste tipsene og triksene til å få en flott grønn plen til sommeren. (Foto: Espen Skarphagen)

Etter vinteren kan det være flekker og felt i plenen som er helt gule og livløse. Heldigvis er det ikke grunn til panikk ifølge hageeksperten.

– Dette kan repareres enkelt med litt jord, en god rive og litt gressfrø. En jevn fuktighet og temperatur slik vi har på våren gjør at reparasjoner nå knapt vil synes utpå sommeren.

En plenlufter kan være et godt alternativ til en rake. En plenlufter renser dypt, mykner opp jorden og gir masser av luft til røttene. I tillegg gjør en plenlufter også jorden i stand til å holde bedre på vannet.

Plenlufter
Plenlufter Gardena Es 500 30Cm 500W

Plenlufter Gardena Es 500 30Cm 500W

Pris nå: 2 449 kroner hos Obs
Her får du den til laveste pris

Vanning og klipping

For å holde gressplen i god form gjennom sesongen er det viktig å klippe ofte. En jevnlig klipping gir tette, fine planter. Skippertakene funker dårlig om du ønsker den tette, fine gressmatta.

Når det gjelder vanning kan det være lurt å la plenen tørke opp litt mellom hver vanning før den får en skikkelig gjennomvanning, forklarer Skarphagen.

– På den måten får du planter med dype røtter som leter litt ekstra etter vann. Hyppig småvanning gir som regel et grunt rotnett som dermed er mer utsatt for tørke om du skal reise bort på ferie.

Vann hagen enkelt med en vannspreder
Gardena Oscillating Sprinkler AquaZoom S 18710-20

Gardena Oscillating Sprinkler AquaZoom S 18710-20

Sjekk prisen hos Komplett