Sykkelstativ til bil: Dette passer også elsykkel
Et sykkelstativ er et «must» om du skal frakte sykler og elsykler med bil. Vi har funnet et fra Thule som tåler det meste.
Enten du skal på lang bilferie med sykler, eller bare frakte syklene dine til favoritt-løypen din må du ha et sykkelstativ. Det finnes en rekke sykkelstativer på markedet, men om du trodde det ikke er så voldsomt stor forskjell mellom de ulike produsentene: Tro om igjen.
I disse dager er det stor variasjon på størrelse og vekt på sykler. Kanskje du er av typen som fyker avgårde langs landeveiene på karbonsykkel som om du hadde ledertrøyen i et visst fransk sykkelritt, eller kanskje du bare vil ha litt drahjelp fra motoren i elsykkelen din. Et godt sykkelstativ må uansett tåle selv de tyngste elsykler og «fatbikes», opp mot rundt 30 kg for de aller tyngste.
Er du på utkikk etter flere inspirerende artikler om sykkel? Les alt i vårt store utvalg av sykkel-guider her.
Soleklar vinner i NAF-test
Generelt er det lite grundige tester og info der ute rundt hvordan man gjør et godt sykkelstativ-kjøp. Maksvekt er jo én ting, og selvsagt en veldig viktig ting å tenke på, men det er også svært viktig med hvor trafikksikkert stativet er.
Derfor gjennomførte NAF i 2019 en grundig test av åtte sykkelstativer hos Millbrook Proving Ground i England. Der tok de sykkelstativene gjennom en rekke metodiske undersøkelser, og utsatte dem for kollisjon, svingete landeveier, unnamanøver og nødbrems. Kun ett stativ bestod alle testene.
Thule EasyFold XT sykkelstativ – Soleklar vinner i NAF-test
Svenske Thule er et kjent navn innen sykkelstativer, og produserer også blant annet takbokser og barnevogner. Svenske produsenter av biler og bilutstyr er viden kjent for å ha høye sikkerhetstandarder, og Thule EasyFold XT er intet unntak. Stativet fikk hele 9.7 av 10 mulige i NAF-testen, som jo må sies å være omtrent så nærme perfekt man kan få det.
På utkikk etter en god elsykkel? Dette er årets nyheter.
Dette bør du huske på når du skal kjøpe og bruke sykkelstativ:
NAF påpeker også hvor enkelt stativet er å håndtere, selv om det er testens tyngste, og at det ikke krever montering etter kjøp. De har også noen gode tips til hva man bør være oppmerksom på ved kjøp og bruk av sykkelstativ:
- Kjøp et stativ som er stort nok til antall sykler du skal frakte, og type sykler.
- Husk at det er maksvekt på hengerfestet. Sjekk hvor mye hengerfestet ditt tåler, trekk fra vekt på sykkelstativet – da står du igjen med hvor mye vekt du kan henge på stativet. (Er du usikker på vekten på sykkelen din? Gå på badevekta med sykkelen, og trekk fra din egen vekt.)
- Les bruksanvisningen. Ikke alle stativer monteres likt.
- Sørg for at stativet sitter godt på kula, og at det ikke er noe slark.
- Fest syklene godt. Er festeanordningene som følger med stativet ikke nok, er det lurt å gå til innkjøp av ekstra reimer.
- Kjør rolig – spesielt i svingene. Du har med ekstra vekt, bilen er lengre enn vanlig, og du kan oppleve at bilens kjøreegenskaper endrer seg.
(Kilde: NAF)
Regler for sykkelstativ
Skal du kjøre med sykkelstativ, er det noen regler du må huske på å følge for å kunne kjøre lovlig. De er som følger:
- Dersom du kjører med sykkelstativ som dekker kjennemerke og/eller lys på bilen, så er det påbudt med lysbjelke utenpå sykkelstativet med et eget skilt med kjennemerke på bilen. Dette følger av forskrift om bruk av kjøretøy, paragraf 3-4 nr 7.
- Skiltet skal være godt synlig, i likhet med skiltet på selve bilen. Anbefalt størrelse på skiltet er samme format som standard skiltformat som er lovlig på bilen. Dette er som hovedregel det som betegnes som stort skilt i smal versjon med størrelse 52 x 11 cm. Stort høyt kjennemerke med format 34 x 21 vil også være lovlig.
- Du kan lage skiltet selv, men det skal være av et holdbart materiale. Det betyr at du ikke kan skrive registreringsnummeret på en papplate eller liknende.
- Etter kjøretøyforskriften skal skilt med kjennemerke på bilen plasseres minst 30 cm over vegbanen (avstand fra vegbanen til nedre del av skiltet) og maksimalt 120 cm over (avstand fra vegbanen til øvre del av skiltet). Lysbjelke med ekstraskilt bør plasseres innenfor dette rommet.
(Kilde: NAF)