Visste du at søvnmangel kan gjøre at folk ikke vil omgås deg, gjøre deg mindre empatisk, legge til 10 år på helsen din og føre til overvekt?
At søvnmangel kan gå ut over mer enn bare posene under øynene dine er noe de fleste vet, men visste du at det også kan gå ut over ting som utseende, levetid, hukommelse, tålmodighet, aldring og suksessen din?
Hvorfor sover vi?
Ifølge Forskning.no er man ikke helt sikre på hvorfor søvn er så viktig for oss. Dette til tross for mye forskning på området.
NIH (National Institute of Health) skriver at søvn er like viktig for oss som mat og vann. Uten søvn vil du ikke kunne lære eller lagre nye minner og det vil være vanskeligere å konsentrere seg eller respondere raskt. Dette fordi søvn påvirker flere hjernefunksjoner og deriblant hvordan celler(nerveceller) kommuniserer med hverandre.
De skriver også at nyere funn tilsier at søvn også fjerner giftstoffer, som blir produsert mens du er våken, fra hjernen. Forskning.no legger til at søvnen gjennoppbygninger og bøter på slitasje og skade fra stress. De skriver også at den fremmer livslengde og hjelper med å organisere minner og erfaringer.
Vi har skrevet flere artikler om søvn, søvnløshet samt tips og triks her
Et av de store vitenskapelige mysteriene
Likevel er søvn, ifølge Forskning.no og tidsskriftet Science, et av de store vitenskapelige mysteriene som det fortsatt gjenstår å løse.
– Veldig forenklet kan man si at kroppen driver vedlikehold og oppbygging, sier søvnekspert i en artikkel skrevet av ABC Nyheter.
– Vi blir sure av å sove for lite, og kan få konsentrasjonsvansker. Søvnen er rett og slett en nødvendig pause, skriver Forskning.no. I samme artikkel blir det dratt frem en forskning fra en studie ved University of California, Berkeley, som slo fast at 35 timer uten søvn kan gjøre folk psykisk ustabile. Her kommer det også frem at noen eksakt tid man kan gå uten søvn, forståelig nok, ikke er bevist. Det har tidligere blitt gjennomført forskning på rotter, noe man har sluttet med nå. Her fikk ikke rottene lov til å sove, og endte med å dø etter to til tre uker.
Forskning på personer med dødelig familiær søvnløshet
Det finnes derimot forskning på personer med sykdommen dødelig familiær søvnløshet. En arvelig sykdom hvor personer til slutt ikke får sove, får hallusinasjoner, vekttap, demens og til slutt dør. Et dokumentert tilfelle her er musikklæreren Michael Corke som til slutt ikke sov i det hele tatt. Sovemedisiner fungerte ikke og han endte med å dø etter seks måneder helt uten søvn.
Verdensrekord i å ikke sove
Forskning.no skriver at det er flere som har prøvd å ta rekord i det å gå lengst uten søvn. Utfallet her går fra latterkrampe og raserianfall etter noen dager, til paranoia, hallusinasjoner og syner ikke lenge etter.
En av de verdensrekord-håpefulle så mus, insekter og kattunger overalt, mens en annen etter fire dager mente han var en berømt amerikansk fotballspiller. Videre ble utfallet for flere paranoia, dårligere hukommelse og humørsvingninger.
En av de dokumenterte personene som forsøkte endte med å aldri bli seg selv igjen etter forsøket, mens det for andre gikk bra.
Verdensrekorden, noe som ikke lenger blir dokumentert i Guinness World Records på grunn av helsefaren forbundet med eksperimentet, er det engelske Maureen Weston som innehar skriver Forskning.no i samme artikkel. Hun gikk i 1977 uten søvn i nesten 19 dager. Altså i 449 timer.
Sliter du med å sove? Disse tipsene trenger du om du sliter med å sovne
Hva skjer med deg ved søvnmangel over tid?
Under har vi skrevet en liste på hele 15 punkt med over ting som kan skje med oss ved søvnmangel, både ganske umiddelbart og over tid. Alle punktene er samlet inn på bakgrunn av artikler fra kredible kilder eller forskningsartikler og resultatet er, i hvert fall for oss, ganske overraskende.
1. Mindre empatiske av søvnmangel
Ikke bare blir man surere og i dårligere humør av å ikke få nok søvn (trenger jeg egentlig noen kilde her?), men får du nok søvn får du ifølge psykolog Aric Prather også mer empati. Dette uttalte han til Irishtimes.
Prather har skrevet en bok – hvor han i tillegg til å tipse om å stappe hodet i fryseren heller enn å helle nedpå en kopp med kaffe om du kjenner trøttheten komme snikende utover ettermiddagen – hevder at tilstrekkelig mengde søvn også hjelper på både kreativitet, gjør oss til bedre foreldre i tillegg til bedre kjærester/partnere.
2. Hvordan du oppleves av andre vurderes negativt
Forskning.no skrev i 2015 en artikkel med tittelen «Du kan sove deg til suksess». Her forteller de om en forskning gjort ved Stockholms Universitet som kartlegger hva vi tenker om mennesker som har sover for lite.
Studien viser at vi oppfatter trøtte mennesker som mindre friske og mindre attraktive. Overraskende nok er vi i tillegg mindre interessert i å omgås personer som ser trøtte ut, samt mindre interessert i å gi dem en jobb. Vurderingene kom fra 288 testpersoner som så på bilder av 48 forskjellige mennesker som hadde fått en full natts søvn, en helt søvnløs natt eller to netter med lite søvn.
Resultatene viste at trøtte mennesker blir vurdert mer negativt og som mindre attraktive, mindre sunne, mindre pålitelige, dårligere medarbeidere, ledere og tristere enn de som sov tilstrekkelig.
Vektdyne gir lengre og bedre søvn
3. Helse og levetid
– Danske forskere har undersøkt 30 tvillingpar og funnet ut at kroppens celler eldes altfor raskt hos folk som sover for lite, skrev Forskning.no i 2015.
– Cellefunksjonen ser ut til å bli nedsatt til et nivå som svarer til at de var ti år eldre for de som sover 90 minutter mindre enn de burde over en lengre periode, sier Jonas Mengel-From, førsteamanuensis ved Syddansk Universitet. Han er en av forskerne som har bidratt i studien artikkelen refererer til. Undersøkelsen målte effekten av mangelen på søvn på 30 eneggede tvillingpar.
Her ble tvillingparene, med en gjennomsnittsalder på 42 år, valgt ut fordi den ene av tvillingene sov som anbefalt og mellom 7-9 timer hver natt, mens den andre sov mindre enn anbefalt og under 7 timer hver natt. Undersøkelsene gikk over 15 netter i strekk, og ble utført av Forskergruppen fra Syddansk Universitet, Odense Universitetshospital og University of Washington.
Resultatene viste at det som skjer ved for lite søvn kan sammenlignes med det som skjer med cellene våre når vi eldes.
4. Utseendet påvirkes
I en studie gjennomført av University Hospitals Case Medical Center, på oppdrag av sminke og skjønnhetsmerket Estée Lauder, kom det frem at mangel på søvn går ut over utseendet ditt. Her ble 60 kvinner i alderen 30-49 år studert hvor halvparten slet med mangel på søvn.
DinSide henviser til forskningen hvor forskerne konkluderte med at de som sov for lite i snitt opplevde dobbelt så mye indre aldring (fine linjer, ujevn pigmentering og redusert elastisitet) som de som fikk sove nok.
5. Får mer lyst på usunn mat
– Det er en vitenskapelig grunn til at vi har mer lyst på junk food(usunn mat) når vi ikke har fått nok søvn, skriver CNN. De skriver så treffende i artikkelen at de fleste av oss vil kjenne på et ønske for søtsaker, chips og kjeks heller enn gulrøtter når vi ikke får sove en kveld.
– Du kjenner sug etter søte og salte ting med stivelse, sier kilden deres Erin Hanlon, som studerer sammenhengen mellom systemer i hjernen og oppførsel, ved University of Chicago.
Hanlon forklarer at dette skyldes det faktum at vi gjorde akkurat det samme langt tilbake i tid. Evolusjonen har rett og slett ikke gått like fort som utviklingen og tilgangen av denne typen mat. Ur-menneskekroppen tar dermed ikke høyde for at vi nå har tilgang til slike typer mat når som helst – noe man ikke hadde tidligere.
– Hjernen vår har ikke utviklet seg like kjapt som det matvalgene og tilgjengeligheten av dem har, sier Hanlon.
6. Hukommelsen svekkes
Forskning.no skriver om et søvneksperiment som ble gjort på studenter ved Harvard University i USA. Her hoppet de testede studentene over en hel natts søvn før de ble testet. Resultatene viste at studentene som hadde hoppet over en hel natts søvn husket 40 prosent mindre enn de som hadde sovet.
7. Høyt blodtrykk
Hvis du allerede sliter med selve innsovningen om kvelden ville jeg ikke lest denne, den kan forverre situasjonen.
Her skriver VG at forsøkspersoner som brukte mer en 14 minutter på å sovne i en standardisert test hadde tre ganger så stor risiko for høyt blodtrykk som personer med god nattesøvn. Hvis innsovningen derimot tok 17 minutter, ble risikoen hele firedoblet.
8. Økt sjanse for Hjerte- og karsykdommer
TV 2 skrev i 2016 en artikkel kalt «Riktig mengde søvn er viktig for hjertet». Her skriver de at både de som sover mindre enn fire timer og mer enn åtte timer om natten har økt risiko for å dø av hjertesykdommer.
Studien, som var ledet av norske og taiwanske forskere, så på sammenhengen mellom søvnlengde og risikoen for å dø av hjerte- og karsykdom.
– Lite søvn forbindes for eksempel med stressresponser som øker pulsen, blodtrykket og utskillelsen av adrenalin, som alt er velkjente risikofaktorer for hjerte- og karsykdom, sier forsker Linn Beate Strand ved Institutt for samfunnsmedisin ved NTNU i samme artikkel.
Dette må du gjøre med dunputen din
9. Økt sjanse for hjerteinfarkt
Ifølge en norsk-finsk studie fra 2013 kan søvnløshet øke risikoen for hjerteinfarkt.
– Dette kan komme av en stressreaksjon i kroppen, forklarer førsteforfatter Børge Sivertsen.
10. Forbrenning og overvekt
Klikk.no kunne avsløre at søvn gir god forbrenning. De skrev at i dyp søvn produseres veksthormonet som påvirker både vekst og reparasjon av muskel- og beinvev, samt øker fettforbrenningen og senker aldringsprosessen.
I enda en artikkel hos Klikk skriver de at søvnmangel svekker impulskontrollen, så terskelen for å spise usunt blir lavere. Thea Helene D. Danielsen, utdannet sykepleier med fordypning i ernæring og kostholdscoach i Flexikost, forklarer hva som skjer.
– Ved lite søvn får man også en økning i de apetittregulerende hormonene, og man føler seg mye mer sulten.
Klikk skriver i samme artikkel at studier viser at det kun er fire netter med lite søvn som skal til for å påvirke insulinresistensen i cellene, som fører til økt apetitt, noe som igjen påvirker fettforbrenningen.
Nyere forskning viser at søvnmangel kan medføre vektøkning. En av årsakene kan være at vi ubevisst tar til oss mer sukker og fett. ABC Nyheter skriver at forsøk har vist at mangel på søvn gjør at man legger på seg. Her refererer kilden til en serie forsøk hvor testpersoner fikk to timer mindre søvn enn normalt over en periode på to uker.
Undersøkelsene startet med at de først fikk sove som normalt, hvorpå de så fikk sove de nevne timene mindre og samtidig ble alt de spiste og drakk i løpet av perioden registrert.
– Etter to uker hadde de lagt på seg, sier kilden til ABC Nyheter.
Med en smartklokke kan du følge med på både søvnkvalitet og mengde, disse er best i test.
11. Humør
Nettavisen skrev om en studie fra NTNU publisert i tidsskriftet Sleep. Her deltok 59 testpersoner i alderen 18 til 59. De sov først sin normale søvnmengde i syv netter. Så sov de tre påfølgende netter, men med to timer mindre søvn. Resultatet viste at når deltakerne sov mindre opplevde de at følelsene flatet ut. De følte seg mindre glade, aktive, besluttsomme og oppmerksomme.
– Den emosjonelle utflatingen ble forsterket for hver natt med redusert søvn, skriver nettavisen.
Dette betyr riktignok ikke at deltakerne hadde mer av negative følelser. Reaksjonstiden til deltakerne gikk også ned, men med dårligere score på nøyaktighet. Forskernes teori på dette var at man reagerer raskere for å kompensere for dårligere konsentrasjon.
– Vi er litt overrasket over at kun én og en halv time mindre søvn påvirker deg såpass mye, sier førsteamanuensis Ingvild Saksvik-Lehouillier ved Institutt for psykologi på NTNU til Nettavisen.
12. Diabetes
Uppsala Universitet skriver om en forskning gjort de har utført sammen med Karolinska instituttet som viser at en natt uten søvn påvirker ulike celler i kroppen. Her forteller de at tidligere studier har vist at forbrenning kan påvirkes negativt om vi sover for lite, eller om skiftarbeidere sover på feil tider på døgnet.
13. Depresjon
Ifølge en norsk-finsk undersøkelse omtalt av VG har man ved søvnløshet økt sjanse for depresjon. Dette i tillegg til angst, astma, fibromyalgi, slitasjegikt, benskjørhet og leddgikt.
14. Hormonbalanse
I en artikkel skrevet av Dagbladet forteller kilden deres, som også er spesialist i øre-nese-halssykdommer, at det er et kjent faktum at nok søvn av god kvalitet (uavbrutt søvn i 6-8 timer) er viktig for at den hormonelle balansen i kroppen skal fungere som normalt.
15. Immunforsvar, Motstand mot sykdommer, lettere forkjølet
Ifølge Forskning.no er en mindre syk med god søvn.
De skriver i en artikkel om psykolog Sheldon Cohen fra Carnegie Mellon University og søvnforsker Aric Prather fra University som har gått sammen om å forske mer på dette. Forskningen tok for seg 164 frivillige forsøkspersoner, og etter omfattende spørreundersøkelser og undersøkelser fikk forsøkspersonene en dose forskjølelsesvirus sprayet opp i nesa.
– Analysene viste at deltakerne som sov mindre enn seks timer per natt uka før, hadde over fire ganger høyere risiko for å bli forkjølet, sammenlignet med de som sov over sju timer, skriver Forskning.no.
– Kort søvn var viktigere enn noen andre faktorer for å forutsi deltakernes sannsynlighet for å bli forkjølet, sier Prather ifølge en pressemelding publisert i vitenskapstidsskriftet Sleep. Resultatene var like på tvers av både alder, stressnivå, rase, utdanning og inntekt.
De viser også til en forskning gjort på 56 tenåringer i alderen 14 til 19 år. Her fulgte Kathryn Orzech og kollegaer fra Bradley Hospital Sleep Research Laboratory ungdommene i et helt semester og skriver i Journal of Sleep Research at de konkluderte med at mer søvn henger sammen med lavere risiko for å ende opp med akutte sykdommer som forkjølelse, influensa og omgangssyke.
– Resultatene viste at elevene som tilbrakte flest timer i drømmeland hadde lavere risiko for sykdom og mindre fravær på skolen, skriver Forskning.no. De legger til at det kan også være grunnet andre sammenhenger som at folk som er syke generelt sover dårlig, men så likevel at de som ble syke ofte hadde sovet mindre enn vanlig en liten uke før utbruddet.