Slik velger du riktig spillkonsoll, og her finner du dem billigst
Skal du kjøpe en spillkonsoll til deg selv eller noen andre? Vi gir deg alt du må vite, og hvor du finner dem billigst.
Ulike spillkonsoller kan variere stort i pris, størrelse og utvalg av spill. Noen spillkonsoller er godt egnet yngre barn, mens andre er mer passende for oss som er litt eldre. Om du er på utkikk etter en spillkonsoll til deg eller noen andre, har du kommet til riktig sted. Vi har nemlig samlet de mest populære konsollene i denne artikkelen, og forteller deg de ulike fordelene og ulempene med hver konsoll og hvor du kan kjøpe dem billigst akkurat nå.
Nintendo Switch
Nintendo Switch er tidenes tredje mest solgte spillkonsoll, og denne OLED-modellen er en oppgradert variant av konsollen som først ble lansert i 2017. Den er bygget slik at den både kan spilles som en bærbar konsoll, eller plasseres i en stasjon koblet til TV-en din.
Nintendo er viden kjent for å lage mye barnevennlige spill, men i det enorme spillbiblioteket finner man spill som passer til de aller fleste. Den lave prisen og store utvalg spill gjør Switch til et trygt valg, men vær obs på at hardwaren i denne konsollen ligger et godt stykke bak konkurrenten. Det betyr at den ikke klarer å kjøre de største og mest grafikk-krevende spillene. Finnes også som en mer kompakt og utelukkende bærbar variant, Switch Lite.
Fordeler:
- Billig
- Kan brukes som håndholdt eller tilkoblet ekstern skjerm
- Enormt spillutvalg
- Lett å spille lokalt med andre
Ulemper:
- Utdatert hardware
- Relativt høyt prisede spill
- Begrenset intern lagringsplass
Playstation 5
Dette er en av de kraftigste konsollene på markedet, og kan tilby en god gaming-opplevelse til de mest kresne gamere. Kontrolleren har den beste haptisk-feedbacken jeg har prøvd, som veldig enkelt forklart betyr at den rister i takt med det som skjer i spillet.
Med Playstation VR-headsetet kan man også spille spill i virtual reality. Konsollen har også fått en del kritikk for å ikke ha så mange tilgjengelige spill som flere av konkurrentene.
Fordeler:
- Kraftig ytelse
- Rask lastetid
- Rå kontroller
- Gode eksklusive spill
- Støtte for VR-spill
Ulemper:
- Dyr
- Ikke det største spillbiblioteket
Xbox Series X
I likhet med PS5 er dette en nokså stor og dyr konsoll, og rent hardware-messig er det ikke så voldsomt mye som skiller de to. I motsetning til PS5 har Xbox et mye større spillbibliotek, samt tjenesten Xbox Game Pass som lar deg abonnere på et stort utvalg spill.
Fordeler:
- Kraftig maskinvare
- Raske lastetider
- Tilbakekompatabilitet
- Game Pass
- Stort spillbibliotek
Ulemper:
- Dyr
- Ingen VR-støtte
Xbox Series S
Dette er en kompakt og rimelig liten konsoll, hvor innmaten er noen hakk svakere enn i «storebror» Xbox series X. Likevel er den mer en god nok til å kjøre de aller fleste spill, men da gjerne med oppløsningen skrudd ned og grafikken litt mindre imponerende.
Fordeler:
- Billig
- Kompakt størrelse
- Game Pass
- Stort spillbibliotek
Ulemper:
- Svak maskinvare
- Ingen diskdrev
Håndholdt gaming-PC
Asus Rog Ally X
Det finnes en del håndholdte gaming-pcer på markedet, men varianten til Asus er en av de bedre. Dette er en ganske kostbar dings, men ting blir fort dyrt når man koker ned innmaten til en god gaming PC til å passe i en håndholdt maskin. Den kan ikke spille de aller råeste spillene med den aller råeste grafikken, men er mer en god nok til å kjøre de aller fleste spill på en tilfredstillende måte.
Fordeler:
- God ytelse
- Bærbarhet
- God skjerm
- Fullversjon av Windows 11
Ulemper:
- Pris
- Batterilevetid
- Blir fort overopphetet
- Ubehagelig å spille på i lange perioder
Meta Quest 3
VR-spilling er fortsatt en ganske ukjent ting for de fleste, men dette VR-headsetet er noe alle burde sjekke ut. Meta Quest 3 kan både spille spill fra maskinvaren i selve headsetet, eller kobles til en PC for mer ressurskrevende spill. Man kan også se film i 3D, surfe på nett og se 360-videoer på YouTube, så dette er i tillegg en veldig kul multimediamaskin i tillegg. Det finnes også en rekke rytmespill og treningsspill som virkelig får hjertepumpa til å gå, så dette er en fin konsoll om du ikke bare vil sitte i sofaen når du gamer.
Fordeler:
- Trådløs og frittstående
- Mixed reality-funksjoner
- Høy oppløsning
- Rimelige spill og apper
- Kan holde deg aktiv
Ulemper:
- Dårlig batteritid
- Nokså høy pris
- Krever en del plass til spillområdet