Pynt desserter og drinker med fruktbobler
Disse boblene kan du lage med alle mulige smaker, og noen bruker dem også til bubble tea. Her får du oppskriften.
Disse boblene kalles også fruktkaviar og fruktbobler, og er minst like morsomme å lage som de pynter opp drinker, desserter og salater. Du trenger heller ikke lage dem med fruktsmak. Kaffe, te eller balsamico vil også fungere. Varier ut i fra hvilken drikke eller matrett de skal smaksette og pynte opp.
Vil du ha flere oppskrifter og inspirasjon til festen? Se alle våre artikler om pynt og feiring.
Hva er fruktkaviar
Fruktkaviar er egentlig små gelekuler du lager av fruktjuice eller en annen smakfull væske sammen med gelatin eller den vegetariske gelatinerstatninger agar agar. Prosessen med å skape boblene er såpass spennende, at denne oppskriften også vil passe godt som et morsomt eksperiment for barn. Kulene blir nemlig til ved å sende gelevæsken dråpevis gjennom kald olje.
Pynt makroner: Slik maler du småkakene med blomster og flagg.
Hva brukes fruktkaviar til
Her er det bare fantasien som setter grenser. Ulike frukt- og bærsmaker passer ypperlig i fruktsalater, på drinker og topping på is. Eller hva med å gi ekstra smak til havregrøten?
Kaffeperler vil også passe på is, eller som garnityr i en iskaffe. Balsamicoperler gjør seg godt i en frisk salat.
Ingredisener til fruktbobler
- 1 dl væske (juice, kaffe, balsamico etc.)
- 1 ts agar agar
- 1-2 dl nøytral olje (solsikke- eller rapsolje)
Oppskrift på fruktbobler
Se også videoen over for fremgangsmåten for å lage fruktperler.
Legg oljen i fryseren i 1-2 timer. Når oljen går fra å være klar til mer grumsete kan den brukes.
Varm opp væsken i en liten kjele. Når det begynner å ryke, har du i agar agar. Kok opp, og ta kjelen av platen. Ha væsken over i en sprøyte eller flaske med presisjonstut.
Ha den kalde oljen i et lite glass.
Begynn å dryppe dråper av væske ned i oljen. Jo større dråper, jo større bobler. Dråpene vil raskt kjøle seg ned i den kalde oljen, og ha stivnet før de når ned til bunnen av glasset.
Hell over en sil. Ha gjerne en bolle under som fanger opp oljen. Denne kan du bruke igjen. Skyll fruktperlene forsiktig i kaldt vann.
Pynt opp maten eller drikken.
Fruktperlene er holdbare i noen dager i kjøleskapet.