Popcorngress: Hvordan dyrke det riktig
Mattilsynet advarer mot popcorngress-trenden. Vi viser hvordan du sår popcorngress, uten å skade naturen.
Popcorngress-trenden har tatt Norge med storm. Ideen er at man sår upoppede popcorn, det vil si maisfrø, tett i krukke og får opp en dekorativ, gresslignende plante. Men i etterkant har Mattilsynet gått ut og advart mot å dyrke fram popcorngress av det som egentlig skulle blitt popcorn.
Hva er popcorngress?
De gresslignende plantene kalles bare dette, fordi de opprinnelig er dyrket fram av upoppet popcorn – eller tørket mais som det egentlig er. Det er en plante det er enkelt å lykkes med, og planten vokser raskt og tett.
Se hvordan du kan ta mange stiklinger på én gang med en stiklingbåt.
Mange bruker popcorngress som prydgress i krukker som en fin skjerming på terrassen, eller bare som et dekorativt element. Men skal du ha planten ute, er det viktig at du bruker riktige frø.
Hvorfor advarer Mattilsynet?
– Varer som selges som mat er vanligvis ikke ment for dyrking. Det gjelder også popkorn, sier seksjonssjef Line Ruden i Mattilsynet til NRK.
Hun sier at det skal gå fint om man dyrker for å ha planten inne, men at om den skal være ute bør man bruke maisfrø sertifisert og ment for dyrking.
Årsaken er at man ikke ønsker smitte fra plantene vi dyrker skal spre seg i norsk natur. Frø ment for dyrking er kontrollert til dette formålet, men det er ikke matvarer. Insekter, sopp, bakterier og virus kan følge med matvarer vi dyrker i jorda.
Slik dyrker du popcorngress riktig
Men det at du ikke bør bruke popcorn fra matbutikken, trenger ikke stoppe dyrkegleden – og det å få et vakkert popcorngress på terrassen. I videoen under viser vi hvordan du går frem – med maisfrø ment for dyrking.
Du trenger:
- Maisfrø ment for dyrking
- Én stor krukke med god drenering
- Leca-kuler
- God plantejord
- Plastfolie
- Begynn med å legge maisfrøene i en skål. Dekk med vann, og la kornene bløtgjøre seg i 24 timer. Dette er ikke nødvendig for et vellykket resultat, men kan fremskynde spiringprosessen. Les gjerne på frøpakka.
- Hell i et lag med leca-kuler i krukke for god drenering.
- Fyll opp med plantejord til noen cm fra toppen av krukken.
- Vann godt.
- Strø de bløtlagte popkornene utover jorden.
- Dekk med jord, og vann godt.
- Sett krukken et lunt sted. Dekk gjerne med plast, eller sett krukken innendørs til frøene har begynt å spire. Slik unngår du at fuglene får tak i popkornene.
Vil du ha flere DIY-tips og inspirasjon til ting du kan lage selv finner du det her.
Etter hvert vil gresset bli høyt og grønt. Popcorngress trenger mye vann, så husk å vanne jevnlig. Når man sår så tett som her, er det ikke plass til at gresset blir til maisstengler med kolber. Husk å gjødsle innimellom for å holde popcorngresset frodig.
Hvor høyt blir popcorngress?
Har du vært i en maisåker, vet du at maisplanten kan bli ganske så høye. Å gå gjennom en slik åker, kan føles som å gå i en jungel. Så hvor høyt popcorngresset blir, avhenger av hvor tett du sår. Jo flere maisfrø du bruker i krukken, jo lavere blir det. Det er rett og slett ikke plass til planten å utvikle seg på samme måte som mais-«trærne» i åkeren. Det er også denne tette såingen som fører til at plantene ser ut som gress.
Lag flere planter: Slik tar du stikling av Coleus.
Er popcorngress giftig?
Mange lurer på om popcorngresset er spiselig. Popcorngress er ikke giftig, og mange synes det også smaker godt. Noen bruker det til og meg i salater. Men husk at maisplanten får stivere og mer trevlete blader ettersom den vokser – så om dette skal bli et godt tilskudd i salaten, lønner det seg å bruke relativt ungt popcorngress.
Rotter og fugler når du sår popcorngress
Både rotter og fugler er glad i frø – uavhengig om det er maisfrø eller andre frø. Så har du rotter i området der du bor, er det selvsagt en mulighet for besøk av disse om du sår maisfrø eller andre typer frø. Også skjærer og andre fugler kan ta seg turen oppi krukken i starten. Vi anbefaler å ha krukken inne til veksten har kommet ordentlig i gang, eventuelt dekke til krukken fram til spiring om den må stå ute.