Luft til luft-varmepumpe: Best i test, pris og strømforbruk
Pris på montering, Enova-støtte, best i test og strømforbruk; Vi tar for oss alt du trenger å vite om en luft til luft-varmepumper!
I Norge er det varmepumper av typen «luft til luft» som er mest brukt, og siden Norges første varmepumpe ble bygget allerede i 1918, har utviklingen vært stor. Ifølge Enova hadde hele 900 000 nordmenn sin egen varmepumpe innen 2017. Det er kanskje ikke så rart at så mange har fått øynene opp for denne type oppvarming, ifølge Energismart.no kan man nemlig mer enn halvere energiforbruket til oppvarming ved hjelp av en varmepumpe.
Under har vi tatt for oss alt man kan komme til å lure på med varmepumper, og svarer på alt fra pris på installasjon og montering, strømforbruk og hvilke som er best i test!
Alt du må vite om luft til luft-varmepumper
- Hvor mye strøm bruker en varmepumpe? Klikk her for å lese om strømbruket til en varmepumpe
- Hvem passer en luft til luft-varmepumpe til? Klikk her for å se om en luft til luft-varmepumpe passer deg
- Hvordan fungerer en luft til luft-varmepumpe? Klikk her for å lese hvordan en luft til luft-varmepumpee fungerer
- Hvorfor sparer man strøm med en varmepumpe? Klikk her for å lese hvorfor man sparer strøm med en luft til luft-varmepumpe
- Hvor mye koster det å montere en luft til luft-varmepumpe? Klikk her for å lese om prisen på installasjon av en luft til luft-varmepumpe
- Best i test Denne luft til luft-varmepumpen er best i test
Lurer du på mer angående varmepumper? Her samler vi alle varmepumpe-artiklene våre, og svarer på alt fra hvilke som er best i test til strømbruk.
Hvor mye strøm bruker en varmepumpe?
Ifølge energismart.no vil en luft til luft-varmepumpe være hele 3 til 5 ganger mer effektiv enn vanlig elektrisk oppvarming. Kort fortalt kan du redusere energiforbruket med mer en 50 prosent! Her går vi mer i dybden på hvor mye strøm man sparer med en varmepumpe.
Når det er snakk om strømbruk hos en varmepumpe regner man med det som kalles «SCOP». Har en varmepumpe en SCOP på 5,3 betyr det at du kan gange opp varmen du får med 5,3 i forhold til brukt strøm gjennom et helt år.
Hvem vil ha behov for en luft til luft-varmepumpe?
En luft til luft-varmepumpe kan være et lurt tiltak for deg som vil spare penger penger på strøm og redusere energiforbruk. Enova skriver at luft til luft-varmepumper egner seg til deg som:
- Bruker mer enn totalt 15.000 kWh per år.
- Bor i et område med milde vintre eller har lang fyringssesong.
- Bruker panelovner til oppvarming i dag.
- Har åpen planløsning slik at varmen fordeles fritt.
- Har alternative varmekilder for de kaldeste periodene.
- Bor i en bolig der det ikke er aktuelt å etterisolere eller bytte vinduer.
Har du bestemt deg for at du vil gå for en varmepumpe? Her avslører vi hvilke luft til luft-varmepumper som er best i test.
Få tilbud på varmepumper til ditt hjem
Hvordan fungerer en luft til luft-varmepumpe?
Varmepumper kommer i flere varianter, og fra kjente merker som Mitsubishi, Toshiba, Daikin, Fujitsu og Panasonic. Ifølge Forskning.no er det vanligst med varmepumper hvor innedelen henges høyt opp på veggen, men også gulvmodeller eller innebygde varmepumper er tilgjengelige på markedet.
En luft til luft-varmepumpe fungerer ved å hente varme fra luften utenfra som varmepumpen igjen blåser inn i boligen din.
Hvorfor sparer man strøm med en varmepumpe?
Forskning.no forklarer hvordan en luft til luft-varmepumpe fungerer og skriver:
– En varmepumpe er forskjellig fra en ovn. Ovnen lager «ny» varme, men varmepumpa henter varme som allerede fins i omgivelsene. De fortsetter med å forklare at dette gjøres ved at varmepumpen henter varme fra avtrekkslufta eller utelufta og blåser den inn i hjemmet ditt. Dette gjør dermed varmepumpa til det vi kaller en varmeflytter. Det som gjør varmepumpa energieffektiv er det at den lager mer energi enn den bruker, og slik sparer man strøm.
Hvor mye koster det å montere en luft til luft-varmepumpe?
Det å montere en standard luft til luft-varmepumpe koster normalt rundt 5000-6000 kroner, men kan også koste både mer og mindre. Vil du ha tillegg som for eksempel det som kalles multisplitt, som vil si en varmepumpe med flere innedeler, vil det koste mer og gjerne komme opp i 8000 – 9000 kroner.
Enova skriver at den totale prisen på både varmepumpe og montering kan komme på 18-30 000 kroner, men at dette kommer an på hvilken type varmepumpe du velger. Forskjellene i pris på de forskjellige luft til luft-varmepumpene går gjerne på hvorvidt varmepumpen har muligheten for temperaturkontroll og tidsstyring eller bare vanlig termostat. Monteringen vil vanligvis ta noen timer og en varmepumpe varer gjerne i 12-15 år. Her kan du lese enda mer om montering av luft til luft-varmepumper.
Hvilken varmepumpe skal jeg velge?
Det vanligste er som nevnt luft til luft-varmepumper da disse passer i nesten alle typer boliger. Det er verdt å merke seg at du vil få mest ut av den om du bor på steder med milde vintre eller lange fyringssesonger. Her går vi gjennom forskjellige varmepumper og tar for oss hvem de forskjellige varmepumpene passer til samt hvilke du får Enova-støtte ved innkjøp av.
Mitsubishi sin varmepumpe er kåret til en av de beste i test
Mitsubishi Electric Hero er både en av varmepumpene som er best i test og mest energieffektive i test hos Energismart, men også varmepumpen som får flest stjerner Prisjakt.no. Her ender den med 5 stjerner av totalt 4 av 5 anmeldelser. Det skrytes blant annet over fantastiske funksjoner og om en effektiv pumpe som varmer godt opp i flere etasjer.
– Følger nøye med energiforbruket og LN25an har bidratt til en kraftig nedgang i vintersesongen (bor i Midt-Sverige), lyder en av anmeldelsene.
Vi svarer: Hvor mye strøm bruker en varmepumpe?
Mitsubishi Electric Kaiteki 6600 Hvit Varmepumpe
SCOP: 5.2
Lydnivå på innendørsenhet: 19 dB