Kan man bli matforgiftet av pasta?

Bildet viser en blå matboks delt inn i tre rom. Ett av rommene inneholder en liten mengde kokt fullkornspennepasta, mens de andre to rommene er tomme. Noen pastabiter ligger utenfor matboksen på overflaten. Matboksen står på en lys overflate mot en enkel, lys bakgrunn.
En delvis fylt matboks med fullkornspenne, med noen pastabiter som har falt ut på bordet. (Foto: Kreative Ideer/ Aurora Lange)

Pasta i matpakken er både enkelt og velsmakende, men det er viktig å oppbevare og håndtere den riktig for å unngå matforgiftning.

Pasta som nistemat kan være en enkel og god løsning. Og er praktisk å legge i matpakken til både små og store. Det er likevel noen ting du må passe på før du sender med pasta i matpakken til barnehagen, skolen eller jobben for å unngå matforgiftning.

Få flere smarte tips her.

Hvor lenge kan pasta stå ute på benken?

Vi har vel alle opplevd å la pastarester stå på kjøkkenbenken i noen timer før vi legger dem i matpakken eller setter dem i kjøleskapet. Men hvor lenge kan pasta og spagetti egentlig stå ute før det blir farlig? Og hvor lenge tåler pastaen å ligge i matpakken dagen etter?

Rask nedkjøling av pasta er avgjørende for å forhindre bakterievekst. Når du har rester, bør pastaen kjøles ned så raskt som mulig. Hvis kokt pasta blir stående for lenge i romtemperatur, kan bakterien Bacillus cereus begynne å vokse. Ifølge Folkehelseinstituttet (FHI) kan denne bakterien forårsake to typer matforgiftning.

Næringsmiddelteknolog Geir Otto Kjelstrup fra Anticimex uttalte tidligere til Kreative Ideer følgende:

-Mange tror at det som er kokt automatisk er trygt. Min erfaring er at få er klar over hvor farlig det er å spise pasta og ris som har vært kokt og senere blitt oppbevart i romtemperatur over lengre tid.

For å unngå risikoen for bakterievekst anbefaler Kjelstrup å kjøle ned pastaen innen to timer etter koking og deretter oppbevare den i kjøleskapet.

Les denne saken for å se hvordan du lager hjemmelaget pasta.

Hvorfor er romtemperert spagetti farlig?

Ifølge Folkehelseinstituttet (FHI) kan Bacillus cereus forårsake to typer matforgiftning: en diarétype som oppstår når bakterien vokser i tarmen, og en oppkasttype som skyldes giftstoffet cereulide, som produseres når bakterien formerer seg i stivelsesrike matvarer som pasta og ris. Disse bakteriene kan overleve koking som sporer, og hvis maten avkjøles sakte eller blir stående ved for høye temperaturer, vil bakteriene formere seg raskt og produsere disse giftstoffene. I sjeldne tilfeller kan dette føre til alvorlige sykdomsforløp.

For å unngå matforgiftning er det viktig å kjøle ned pastaen raskt og oppbevare den riktig. Hvis pastaen blir stående ved romtemperatur eller oppbevares over 12–14°C, kan bakteriene produsere giftstoffer som ikke forsvinner ved gjenoppvarming. Derfor må pasta holdes kjølig, enten i kjøleskap eller med kjøleelementer i matpakken.

Er det trygt å sende pasta med i matpakken?

Bildet viser en kjele med en unik, geometrisk mønstret overflate, hvor flere ukokte eller lett kokte pennepastabiter ligger spredt i bunnen. Pastaen er av fullkornstypen, med en lys brunfarge, og er tilfeldig plassert på kjelens mørke overflate. Mønsteret i kjelen skaper en kontrast mot pastabitene, som er i varierende posisjoner.
Rester av pennepasta i en tom kjele, klar for oppvarming. (Foto: Kreative Ideer/ Aurora Lange)

Hvis du planlegger å sende med pastarester i matpakken, bør du være oppmerksom på hvordan pastaen har blitt oppbevart frem til den skal spises. Som professor Per Einar Granum ved Norges veterinærhøgskole tidligere uttalte til Kreative Ideer:

-Jeg vil på det sterkeste advare mot å la ris og pasta stå lenge lagret ved romtemperatur. Skjer lagringen derimot i et kjøleskap, eller i alle fall under 6–8 grader, er maten trygg for bakterien Bacillus cereus.

Så lenge pastaen oppbevares i et kjøleskap, kan den trygt sendes med i matpakken og varmes opp igjen uten risiko. Pasta som blir liggende lengre enn et par timer i ryggsekken uten kjøling, frarådes.

Les denne saken for å få gode tips til matpakken.