På Startsiden Guider har noen av sakene annonselenker, som fører til butikker hvor du kan kjøpe produktene vi har omtalt, eller til tjenester som lar deg sammenligne priser. Når du klikker på en av disse lenkene, får Startsiden annonseinntekter. Disse lenkene er alltid merket.

Annonselenkene er valgt fordi vi mener de er relevante og nyttige, og det er våre innholdsprodusenter som bestemmer hvilke saker vi skal skrive om og hvilke produkter som skal omtales.

Vårt mål er alltid å guide deg til det mest relevante innholdet og de beste produktene. Annonsørene bestemmer ikke innholdet i sakene.

Journalistene og redaksjonen i ABC Nyheter har ingen rolle i produksjonen og publiseringen av dette annonsørinnholdet.

Shopping

Jumpstarter: Genial nødhjelp for flatt bilbatteri

Noen som holder startkabler klar til å settes på batteriet til en bil med panseret åpent. Vi har snakket med Rådgiver i Naf, Jan Harry Svendsen, som forklarer hva du må tenke på når du velger en jumpstarter.
Lite er så kjedelig som en bil med flatt batteri. Vi har snakket med rådgiver i Naf, Jan Harry Svendsen, som forklarer hva man bør tenke på før man går til innkjøp av en jumpstarter. (Foto: Colourbox)

Rådgiver i Naf, Jan Harry Svendsen, forteller hvordan du velger riktig jumpstarter til din bil.

Jumpstarter, eller nødlader til bil som mange også kaller det, er en liten dings som er helt genial dersom bilbatteriet er tomt. Nå trenger du nemlig ikke startkabler og en annen bil for å få bilbatteriet i gang dersom det er flatt.

1750 ampere
NOCO jumpstarter

NOCO jumpstarter

Passer til 12V batterier.
Pris nå: 2 399 kroner hos Batteriexperten
Her får du den til laveste pris

Vi har snakket med rådgiver i Naf, Jan Harry Svendsen, som forklarer hva man bør tenke på før man går til innkjøp av en jumpstarter.

Visste du at disse brannslukningsapparatene ikke er anbefalt, eller hvordan du kan spare strøm? Her kan du finne alle smarte tips og triks vi skriver om.

1750 ampere
NOCO jumpstarter

NOCO jumpstarter

Passer til 12V batterier.
Pris nå: 2 399 kroner hos Batteriexperten
Her får du den til laveste pris

Hvem burde ha en jumpstarter?

Svendsen forklarer at det er lurt for de fleste å ha en jumpstarter i bilen, spesielt når det er kaldt ute.

– Kulden er med på å påvirke bilbatteriet, og det er mange som opplever et flatt batteri når temperaturen synker.

De mest utsatte er sjåførene som driver med mye småkjøring. Ettersom batteriet lades av motoren under kjøring, vil småkjøringer gjøre at batteriet ikke rekker å bli ladet helt opp igjen etter hver tur.

Vær oppmerksom: En jumpstarter kan også brukes på elbiler, men IKKE på selve elbil-batteriet. Den skal kun brukes på 12V-batteriet.

Hvordan velge jumpstarter?

Da vi spurte Svendsen hva man må tenke på når man skal kjøpe en nødlader til bilen svarer han raskt:

– At den har kapasitet nok til bilbatteriet ditt. De fleste har mest sannsynligvis dette, men jeg anbefaler å sjekke for å være helt sikker på at jumpstarteren har kapasitet nok.

Kapasiteten måles i ampere, som er strømmengden en enhet kan levere. Ender man opp med en som ikke har stor nok kapasitet, vil den rett og slett slite med å jumpstarte bilbatteriet. Hvor mange ampere man trenger kan man sjekke i bilens spesifikasjoner, eller spørre noen på et verksted.

500/1000 Ampere
Powerbank Schumacher SLI1317U

Powerbank Schumacher SLI1317U

Passer til 12V batterier.
Pris nå: kroner hos

Jumpstarter eller startkabler?

Startkabler og en jumpstarter har begge samme funksjon, nemlig å få liv i et dødt bilbatteri.

– Jumpstartere skal fungere like bra som startkabler, men den største forskjellen er at man blir mye mer selvhjulpen med en jumpstarter da man ikke er avhengig av en annen bil, sier Svendsen.

Noe man derimot bør være oppmerksom på er at jumpstarteren må lades etter bruk.

– Det er som regel enkelt å sjekke hvorvidt nødladerne er oppladet, og i teorien skal de ikke bli utladet av å bli liggende, da må det i så fall ha gått lang tid, sier han.

Hvordan jumpstarte bilen med nødlader?

  1. Sjekk bilens instruksjonsbok for å finne pluss- og minuspolen.
  2. Koble den røde kabelen til plusspolen (+) på batteriet.
  3. Koble den sorte kabelen til bart metall eller minuspolen (-).
  4. Forsøk så å starte bilen.
  5. Koble fra startboosteren i omvendt rekkefølge.

En startbooster er tryggere å bruke enn startkabler. De kobles rett på batteriet, og gjør dermed at du ikke risikerer å skade elektronikken på bilen som gir deg strøm.

Kilde: Viking

Les mer på våre temasider:

734 mennesker har gitt tilbakemelding
Var denne artikkelen nyttig?
Ja
Nei

Du vil kanskje også like disse sakene: