På Startsiden Guider har noen av sakene annonselenker, som fører til butikker hvor du kan kjøpe produktene vi har omtalt, eller til tjenester som lar deg sammenligne priser. Når du klikker på en av disse lenkene, får Startsiden annonseinntekter. Disse lenkene er alltid merket.

Annonselenkene er valgt fordi vi mener de er relevante og nyttige, og det er våre innholdsprodusenter som bestemmer hvilke saker vi skal skrive om og hvilke produkter som skal omtales.

Vårt mål er alltid å guide deg til det mest relevante innholdet og de beste produktene. Annonsørene bestemmer ikke innholdet i sakene.

Journalistene og redaksjonen i ABC Nyheter har ingen rolle i produksjonen og publiseringen av dette annonsørinnholdet.

Hvordan gjenbruke hageavfall med kompostkvern

Bilde av Espen Skarphagens kompostkvern som er fra bosch. Espen Skarphagen er hageekspert og blomsterdekoratør. Han står bak bloggen skarpihagen.no , der han deler sine eksperttips rundt hage, uterom og blomster. Skarphagen er også snart aktuell som ny dommer i Sommerhytta, hvor han vil overta for Finn Schjøll.
Ekspertens råd for å lykkes med hageblomstene er å bruke selvkompostert jord. Dette kan du enkelt gjøre med hjelp av en kompostkvern. (Foto: Espen Skarphagen)

Kompostkvern er et genialt redskap til hagen. Hageeksperten anbefaler å ta vare på og gjenbruke det verdifulle avklipte plantematerialet.

Ønsker du deg en frodig og bugnende hage? Tidlig vår er en fin tid for beskjæring av en hel del busker og trær. Mange tar den store beskjæringen sent på vinteren og utover våren frem til løvsprett. Hageblogger Espen Skarphagen som har bloggen Skarp i hagen bruker kompostering og kompostkvern aktivt i sin egen hage. Det er ikke uten grunn.

Espen Skarphagens podcast Grøntpodden har tatt for seg kompostering og gjødsel. Den kan du høre her. Han står også bak bloggen skarpihagen.no, Instagram-kontoen @skarpihagen.no og er snart aktuell som ny dommer i Sommerhytta, hvor han vil overta for Finn Schjøll. Skarphagen er ansatt i ABC Startsiden.


– Ikke bare gir du gamle planter, busker og trær nytt liv ved å kompostere. Du får også mye finere jord. Bonusen er at den er hundre prosent fri for torv. Det gjør at den skiller seg betraktelig ut fra jorden du kjøper, som har en stor andel torv i seg. Det er verken bærekraftig eller miljøvennlig, og flere planter skal heller ikke ha torv i plantejorden, forklarer Espen Skarphagen, som også har 5 tips til hvordan beskjære busker og trær.

Bruk av kompostkvern gir deg mer levende jord

Jorden du produserer selv er full av nyttige mikroorganismer. Det gjør at jorden er mer levende, og bedre for plantene dine. Her er 7 tips til lettstelte planter.

– Kvister og større greiner bruker lengre tid på å bli kompostert. Med en skikkelig kompostkvern kan vi hjelpe naturen til å kompostere raskere ved å kverne det til mindre flis. En kraftig kompostkvern klarer grener opptil tre centimeter i diameter. Blir de større vil jeg anbefale å kappe dem før de brukes som ved, sier Skarphagen.

Ryobi RSH2545B kompostkvern - 45 mm (2500W)

Ryobi RSH2545B kompostkvern – 45 mm (2500W)

Kverner grener inntil Ø45 mm
Pris nå: 2 759 kroner hos BAUHAUS
Her får du den til laveste pris
Bosch kompostkvern axt 25 tc 2500w

Bosch kompostkvern axt 25 tc 2500w

Kverner grener inntil Ø45 mm
Sjekk laveste pris her

Slik bruker du kompostkvern

I hovedsak er kompostkvernen bygd på to måter, enten med kutteskive eller som et valsesystem. Tykkelsen på grenene avgjør hvilken kompostkvern du bør gå for.

En kompostkvern med kutteskiver minner litt om knivene man finner i en foodprocessor. Kvistene blir kvernet i høy hastighet, og fungerer best hvis kvistene er små eller mellomstore.

Med et valsesystem både kuttes og presses avfallet. Når det presses under oppkverning vil nedbrytningen gå raskere. Fordelen er at de klarer større og tykkere kvister.

Bruksområder for oppkvernet materiale

jord fra kompost brukt i blomsterbed hagegaffel i beddet
Ekspertens råd for å lykkes med hageblomstene er å bruke selvkompostert jord. Dette kan du enkelt gjøre med hjelp av en kompostkvern. (Foto: Espen Skarphagen)

Blomsterbed og busker: Kvister som er kvernet opp har mange fordeler. Det stopper ugress og gir bedre jord hvor det er mindre behov for vanning. Flisen du får etter kverning egner seg godt i staudebed som dekke mellom plantene. Passer du på å legge fem centimeters tykkelse, hindrer du ugress fra å komme opp. Som bonus får du et godt miljø for mikroorganismer i jorden rundt plantene. Her finner du tips til hvordan du kan få en fin hage.

Dette flislaget vil etter hvert brytes ned, og næringsstoffene vil tilføres jorda som gir et perfekt sirkulært livsløp for buskene og plantene dine. Dette hindrer også fordamping etter vanning, som betyr et mindre behov for vanning på de varmeste dagene.

I komposten: Plantematerialet fra grener brytes saktere ned og flisen fra kompostkvernen tilfører struktur og gjør den mer luftig. Det gjør at komposten blir mer oksygenrik og porøs som er fordelaktig for både kald- og varm kompostering. Dette er bra for nedbrytningen.

Jevn nedbryting gir fin jord

Det er bare fordelaktig at plantejorden du bruker fra komposten er på ulike stadier i nedbrytningsprosessen. Det gjør at mikroorganismene trives bedre, og røttene får mer å bryne seg på. 

Det er aldri slik at blader, og annet rask faller samtidig ned på bakken i naturen samtidig.  De legger seg i lag, som et teppe på på toppen av jorda. Fordi de ulike elementene brytes ned på forskjellige stadier får jorda en jevn tilførsel av næring.

– I naturen er det ingen stramme stramme linjer eller naken jord. Vi får best resultater ved å gjenbruke alle plantematerialer i hagen. Det sparer oss også for å kjøre tilhengerlass med hageavfall til gjenvinningsstasjonen, sier Espen Skarphagen.

Selv om du komposterer selv, slipper du likevel ikke unna med å kjøpe naturgjødsel og litt ekstra påfyll av jord:

– Det er vi helt nødt til for at plantene skal trives gjennom hele sesongen, påpeker Skarphagen.

Les mer på våre temasider: