Hvordan bli kvitt lus og skadedyr på inneplanter

Nærbilde av ullskjoldlus på en grønn bladstilk. Lusene er hvite og ser ut som små, bomullsaktige klumper. Rundt dem sees mindre, gulhvite larver. I forgrunnen er Espen Skarphagen i grønn genser, smilende og vendt mot kamera, plassert til høyre i bildet. Bakgrunnen er uskarp for å fremheve detaljene på planten og skadedyrene.
Ullskjoldlus kan skade inneplanter, men Espen Skarphagen deler råd for å bekjempe dem.

Inneplanter liv til hjemmet, men kan dessverre tiltrekke seg skadedyr som bladlus, trips, spinnmidd og skjoldlus. Slik blir du kvitt dem.

Inneplanter er mer enn bare pynt; de forbedrer inneklimaet og skaper en følelse av ro. Men uønskede gjester som lus og andre skadedyr kan ødelegge gleden ved grønt i hjemmet. Heldigvis finnes det mange tiltak som både er effektive og miljøvennlige.

Få flere tips til hagen og stell av planter her.

Hvordan oppdage skadedyr på inneplanter

Det første steget for å bekjempe skadedyr er å oppdage dem så tidlig som mulig. Sjekk plantene regelmessig, spesielt på undersiden av bladene og i bladfester, hvor mange skadedyr liker å gjemme seg. Se etter tegn som:

  • Gule eller deformerte blader
  • Klissete belegg (honningdugg som kommer fra lus)
  • Hvitt spinn eller små svarte prikker som beveger seg

Jo tidligere du oppdager problemet, desto enklere er det å få kontroll.

Hva slags skadedyr har jeg på plantene?

Bildet viser et blad hvor skadedyret trips er tilstede. De små insektene er markert med røde ringer for å gjøre dem lettere synlige. Tripsene er lysebrune og små i størrelse, og de befinner seg på den grønne, ruglete overflaten av bladet. Trips er kjent for å skade planter ved å suge ut næring fra bladene, noe som kan føre til misfarging og deformasjon av plantematerialet. De røde ringene hjelper til med å identifisere hvor tripsene er plassert på bladet.
Har du fått disse små insektene på plantene dine, er det best å sette i gang tiltak. Trips er kjent for å skade planter ved å suge ut næring fra bladene, noe som kan føre til misfarging og deformasjon av plantematerialet. (Foto: Kreative Ideer/ Miriam Schjetlein)

Det første steget for å bekjempe skadedyr er å oppdage dem så tidlig som mulig. Sjekk plantene regelmessig, spesielt på undersiden av bladene og i bladfester, hvor mange skadedyr liker å gjemme seg. Se etter tegn som:

  • Gule eller deformerte blader
  • Klissete belegg (honningdugg som kommer fra lus)
  • Hvitt spinn eller små svarte prikker som beveger seg

Jo tidligere du oppdager problemet, desto enklere er det å få kontroll.

Rengjør planten

1. Start med en god rengjøring av planten. Dusj planten: Skyll plantene forsiktig med lunkent vann for å fjerne de fleste skadedyrene. Gjenta etter behov.

2. Tørk bladene: Bruk en fuktig klut eller bomullsdott med litt såpevann for å tørke av stengler og blader.

Dette er spesielt effektivt mot bladlus, skjoldus og ullus.

Naturlige og miljøvennlige måter å fjerne skadedyr

Såpevann: Bland noen dråper mild grønnsåpe i vann og spray det direkte på skadedyrene. Dette dreper mange insekter uten å skade planten.

Neemolje: Et naturlig middel som både dreper skadedyr og forebygger nye angrep.

Kanel eller hvitløk: Dryss litt kanel på jorden eller bruk en utvannet hvitløksoppløsning. Dette kan avskrekke enkelte skadedyr.

Biologisk nedkjempelse: Fjern skadedyr med rovinsekter

Hvis du ønsker å gå ett steg videre, kan du prøve biologisk bekjempelse:

Nyttedyr: Noen skadedyr kan bekjempes med naturlige fiender som rovmidd, gulløyelarver eller marihønelarver. Dette er kanskje mer aktuelt i større planteoppsett som godt fylte vinduer, planteskap eller drivhus.

Se hvordan det gikk da vi slapp rovteger løs i stua for å bli kvitt trips.

Karantene og forebygging av skadedyr på planter

For å unngå at skadedyr sprer seg til andre planter, bør du alltid isolere infiserte planter. Sett dem i karantene til problemet er under kontroll. Fjern døde og visne blader og sørg for luft mellom plantene.

Sjekk nye planter: Inspiser alltid nye planter grundig før du setter dem sammen med de andre. Jeg setter dem alltid karantene en periode for å unngå skadedyr inn i plantesamlingen.

Det viktigste når du skal bekjempe skadedyr på inneplantene, er å handle raskt og konsekvent. Naturlige metoder som såpevann, neemolje og god hygiene er ofte nok til å løse problemet, men vær forberedt på å bruke mer målrettede tiltak om nødvendig. Med litt innsats kan du holde inneplantene dine sunne, sterke og vakre, helt uten uønskede gjester.

Lykke til, og husk å gi plantene kjærlighet, pleie og gode vekstvilkår– det gjør dem mer motstandsdyktige mot nye angrep!

Les mer på våre temasider: