Hvor lenge skal man ta det rolig etter en konkurranse?
Hvor lenge må man restituere og bør man ta det rolig etter en konkurranse, maraton eller halvmaraton? Løpetreneren svarer!
Å delta i en konkurranse eller et mosjonsløp kan være en stor prestasjon, men hva skjer etter at du har krysset målstreken? Mange løpere undervurderer viktigheten av hvile og restitusjon etter et løp, og det kan føre til problemer som skader og nedsatt motivasjon.
Vi har sett på hvorfor det er så viktig å gi kroppen din tid til å hente seg inn etter løp og hvordan du best kan håndtere oppstarten etter en konkurranse. Her er det flere punkter å teste og kanskje lære noe?
Andreas skriver mye godt stoff hos oss, og om alt fra mat til treningsprogram og forebygging av skade. Her finner du alle sakene til Andreas om løpetrening!
1. Hvorfor er restitusjon viktig?
Når du har deltatt i en konkurranse, har kroppen din gjennomgått betydelig stress og belastning. Du har tatt ut mer enn du normalt ville klart på en treningsøkt fordi du har deltatt i et løp når formen ofte er på topp.
Selv om du kanskje ikke føler det umiddelbart, kan det ta tid før eventuell skade eller overbelastning gir seg til kjenne. Mange løpere kan likevel oppleve smerter eller småskader noen uker etter løpet fordi de har gjenopptatt normal treningen for tidlig etter en konkurranse.
Dette kan føre til skader som et vondt kne, sår akilles eller andre småskader, noe som kan holde deg ute av løpetrening i flere uker enn ønsket.
Løpesko til maraton: Disse er best i test i 2024.
2. Når skal du starte opp igjen?
Generelt sett bør du vente 8-12 dager etter en konkurranse før du begynner så smått å trene igjen. Det er viktig å bruke denne tiden på å gi kroppen din en sjanse til å reparere seg selv.
Når du så begynner å trene igjen, bør du starte med et forsiktig program som legger et nytt grunnlag for trening. Dette innebærer lavere intensitet og gradvis økning i volumet, for å bygge opp kroppen til å tåle mer krevende økter på sikt. Typisk vil du bruke 1-3 uker med opptrapping avhengig av belastningen fra konkurransens omfang.
Løpetreneren svarer: Kan alle løpe et 100 miles ultraløp?
3. Hvordan kan du effektivt gjenoppta treningen?
Når du starter opp igjen, fokuser på følgende:
Lytt til Kroppen: Vær oppmerksom på eventuelle tegn på ubehag eller smerte. Ta det rolig og gi deg selv tid til å tilpasse deg normal trening igjen. En uke eller to er normalt det man trenger før man er der man skal være. Ikke i toppform men i normal trening, og klar for å legge et nytt grunnlag.
Gradvis Økning: Øk intensiteten og distansen gradvis. Start med lett jogging eller annen lavintensiv trening før du går tilbake til hardere økter. Intensive økter kan med fordel avsluttes i lav intensitetssone 3.
Gjenoppbygging: Bruk denne perioden til å styrke kroppen din med lett styrketrening og fleksibilitetsøvelser, som kan bidra til å forhindre skader i fremtiden. Korte styrkeøkter på 10-20 minutter med kroppsvektstrening er fornuftig.
Er du spesifikt ute etter testvinnere med karbon? Her finner du flere løpesko med karbonplate som er best i test i 2024!
4. Langsiktig fremgang
For mange løpere er det realistisk å oppnå toppform to eller tre ganger i året. Det krever solid og kontinuerlig trening, samt riktig balanse mellom hard trening, rolig trening og hvile/restitusjon.
Det er viktig å ha tålmodighet og forstå at fremgang skjer gradvis. Regelmessig trening hele året, sammen med god restitusjon etter konkurranser, vil bidra til langsiktig fremgang og redusere risikoen for skader.
5. Oppsummering
Å gi deg selv tid til å hvile og oppbygging etter en konkurranse er en investering i din langsiktige form, helse og prestasjon. Husk at solid løpetrening ikke bare handler om intensitet, men også om å gi kroppen din den nødvendige tiden til å komme seg.
Ved å følge disse innspillene og rådene, kan du sikre at du er i stand til å opprettholde et høyt nivå av prestasjon og unngå skader på veien mot dine fremtidige mål.
Er du klar til å ta det rolig og starte opp igjen på riktig måte?
Verdens raskeste løpesko: Derfor ble disse «jukseskoene» forbudt!