Hva er billigst: Oppvarming med varmepumpe eller vedfyring?
Vil du spare penger på oppvarming i vinter? Vi har sjekket hva ekspertene mener er billigst av å fyre med ved eller bruk av varmepumpe.
Det er kanskje flere som har spurt seg «er det billigst å varme opp huset med varmepumpe eller med å fyre med ved»? For i det både strømpriser, matpriser og renter stiger er det fint å spare penger der man kan. Og det er jo ikke til å stikke under stol at en varmepumpe har rykte på seg for å være særs billig når det kommer til oppvarming. Vi har undersøkt og funnet svaret på om det lønner seg med vedfyring eller varmepumpe i vinter.
Merk at vi ikke har tatt i betraktning prisen på selve installasjonen av de to varmekildene, men ser på hva det koster å bruke de to. Regnestykket er også et veldig generelt eksempel hvor man må kjøpe veden til dagens priser.
Kiloprisen for ved må være ekstra lav for å konkurrere med varmepumpen
Vi har tidligere avslørt at du kan mer enn halvere energiforbruket til oppvarming ved hjelp av en varmepumpe. Men det besvarer ikke hvordan det stiller seg mot det å varme opp huset med god gammeldags ved. For å finne svar på dette måtte vi ty til informasjon utenfra.
– Kiloprisen for ved må være ekstra lav for å konkurrere med kilowatt-timepris for varme via luft-til-luft-varmepumpe, har energirådgiver Trond Paasche uttalt til Aftenposten.
Mitsubishi Electric Kaiteki 6600 Hvit Varmepumpe
Lurer du på mer angående varmepumper? Her samler vi alle varmepumpe-artiklene våre, og svarer på alt fra hvilke som er best i test og strømbruk.
Paasche har regnet ut kostnaden per kilowatt-time (kWt) oppvarming når gjennomsnittsprisen for strøm er 250 øre/kWt (fratrukket strømstøtte).
– Da koster det 62,5 øre/kWt å varme et rom med varmepumpe. Til sammenligning må en vedsekk på 40 liter og 15 kilo koste 32,50 kroner for å oppnå lik pris for oppvarming, sier Paasche til Aftenposten.
Vil du være sikker på at du velger den mest energieffektive varmepumpen? Vi har sett på testene og disse varmepumpene er best i test og mest energieffektive.
Nesten alltid billigere med en varmepumpe
– Om du har varmepumpe, vil det aldri lønne seg å fyre med ved, sier Harald Jacobsen, bærekraftsjef i Den norske stats kommunalbank (KBN) til Teknisk Ukeblad i 2022.
Dette baserer han på eget regnestykke hvor han selv kjøpte 15 sekker med ved på 40 liter, som alle kostet 90 kroner hver. I regnestykket har han tatt i betraktning strømpris (inkludert strømstøtte), prisen på ved og tilført energi (kWh).
Merk at Jacobsen har brukt bjørkeved så regnestykket stiller seg annerledes ved bruk av andre vedtyper. Han har også tatt utgangspunkt i at veden har 20 prosent fukt. Jacobsen konkluderer med at det nesten alltid er billigere med en varmepumpe.
– For at det skal lønne seg å erstatte varmepumpa med vedfyring, må strømprisen passere 7 kroner, noe som – takk og pris – fremdeles tilhører sjeldenhetene, og 15-kilossekken må koste under 100 kroner, oppsummerer TU.
Forbudte vedovner: Eksperten forteller at disse kan du kjøpe, men ikke installere
Få tilbud på varmepumper til ditt hjem
Hvor mye strøm bruker en varmepumpe?
Ifølge energismart.no vil en luft til luft-varmepumpe være hele 3 til 5 ganger mer effektiv enn vanlig elektrisk oppvarming. Kort fortalt kan du redusere energiforbruket med mer en 50 prosent. her går vi mer i dybden på hvor mye strøm man sparer med en varmepumpe.
Når det er snakk om hvor mye strøm en varmepumpe bruker regner man med det som kalles «SCOP». Har en varmepumpe en SCOP på 5,3 betyr dette at du kan gange opp varmen du får med 5,3 i forhold til brukt strøm gjennom et helt år.
Er du ute etter den beste vedovnen til ditt bruk? Slik velger du riktig og mest energieffektiv vedovn.