Grillguide: Dette må du vite om du skal kjøpe grill

Pelletsgrill, kullgrill, elektrisk grill og gassgrill. En gruppe mennesker venter i spenning på et grillmåltid.
Det finnes et stort utvalg griller på markedet og det kan derfor være vanskelig å velge riktig. Vi har derfor laget en guide som forteller om det er pelletsgrill, kullgrill, elektrisk grill eller gassgrill som passer deg og ditt bruk (Foto: Colourbox)

Pelletsgrill, kullgrill, elektrisk grill eller gassgrill? Dette er vår grundige guide til hvordan du velger den grillen som er best for akkurat deg!

Lite slår et skikkelig grillmåltid i gode venners lag. Det finnes nærmest uendelig med muligheter for hva man kan tilberede på en grill, være seg et tidkrevende og grill-teknisk komplisert stykke kjøtt, eller bare noen pølser man slenger på uten så mye om og men.

Det er på ingen måte slik at en grill «bare er en grill», og hvilken grill du bør gå til innkjøp av er avhengig av behovene dine. Det finnes en lang rekke fordeler og ulemper for de fleste typer griller, og vi har samlet de for deg i denne guiden for å hjelpe deg med å finne riktig grill til ditt bruk.

Visste du at vi har masse innhold om grill? Sjekk ut samlesiden vår for grill-saker!

Kullgrill

Kullgrill

Aller først har vi den mest klassiske grillen som mange grill-puritanere sverger til. Og det er ikke uten grunn, for en kullgrill i de kyndige hendene til noen som vet hvordan å bruke den riktig kan føre til virkelig helt makeløse grillresultater. For mange er det rett og slett ikke en ekte grill om den ikke er en kullgrill.

På jakt etter en kullgrill? Les vår guide til gode kullgriller som er best i test!

Fordeler med en kullgrill:

Kullgrill best i test: Bilde av en person som steker kjøtt i en kullgrill
Kullgrill: En god kullgrill er et must for mange grill-entusiaster.
  1. En av de største fordelene med en kullgrill er at den gir deg den «autentiske» grillopplevelsen. Med kullgrillen får du den deilige røyksmaken som mange mennesker forbinder med grilling.
  2. Kullgriller er også ofte billigere enn gassgriller, og krever ikke dyr gass eller strøm for å fungere.
  3. Kullgriller er også enkle å vedlikeholde, da det ikke er mye teknologi involvert som trenger vedlikehold. Du trenger bare å fjerne asken og rengjøre risten etter bruk.

Ulemper med en kullgrill:

  1. En av de største ulempene med en kullgrill er at det kan ta lengre tid å varme opp grillen og få den klar til å brukes. Du må også vente på at kullet skal slukke etter bruk, før du kan rengjøre grillen.
  2. Kullgriller kan også være vanskeligere å kontrollere temperaturen på, spesielt hvis du ikke har mye erfaring med å bruke dem. Du kan imidlertid lære teknikker for å kontrollere temperaturen ved hjelp av ventiler og kullmengde.
  3. En annen ulempe med kullgriller er at de kan være rotete og grisete å bruke. Kull kan falle ut av grillen, og asken kan samle seg under grillen, noe som kan kreve litt ekstra rengjøring.

Gassgrill

En gassgrill byr på mye fleksibilitet, og det er enkelt å dele opp i flere varme og kaldere soner om du skal tilberede mye av gangen.

På jakt etter en gassgrill? Les vår guide til gode gassgriller i ulike størrelser!

Fordeler med en gassdrevet grill:

  1. En av de største fordelene med en gassdrevet grill er at den er veldig enkel å tenne og varmes opp. Med bare et trykk på en knapp kan du ha grillen klar til å bruke på bare noen få minutter.
  2. Gassgriller gir deg også større kontroll over matlagingstemperaturen. Du kan enkelt justere temperaturen opp eller ned ved hjelp av knappene på grillen, og du trenger ikke å bekymre deg for å justere varmen med å legge på eller ta bort kull.
  3. En annen fordel med en gassgrill er at de fleste modeller kommer med en integrert termometer som lar deg overvåke matlagingstemperaturen uten å måtte åpne grilldekselet.
  4. Gassgriller er også enkle å rengjøre, da du ikke trenger å fjerne aske og kull etter hver bruk.
Gassgrill: En gruppe mennesker står rundt en gassgrill.
Gassgrill: En gassgrill er både praktisk og effektivt.

Ulemper med en gassdrevet grill:

  1. En av de største ulempene med en gassdrevet grill er at du mister noen av de autentiske grillingsopplevelsene. For eksempel får du ikke den samme røyksmaken som du kan oppleve når du bruker en tradisjonell kullgrill.
  2. Gassgriller kan også være dyrere enn kullgriller, spesielt hvis du ønsker en modell med mange funksjoner.
  3. Selv om gassgriller er enkle å bruke og kontrollere, krever de noen ganger litt vedlikehold for å sikre at de fungerer ordentlig. Du må for eksempel bytte gassbeholderen og sjekke slanger og tilkoblinger regelmessig for å unngå lekkasjer og andre farer.
  4. Til slutt kan gassdrevne griller kreve strøm for å fungere, så du kan ikke bruke dem hvis du har strømbrudd eller ikke har et elektrisk uttak i nærheten av grillen.

Elektrisk grill

Kongen av bekvemmelighet, vil noen hevde. Elektriske griller er allsidige og enkle i bruk, og for mange kan de være det eneste alternativet om man bor i rekkehus eller blokk.

På jakt etter en elektrisk grill? Les vår guide til elektrisk grill fra Weber!

Bilde av Weber elektrisk grill
Elektrisk grill: Disse grillene er kanskje de aller mest praktiske. (Foto: Weber)

Fordeler med en elektrisk grill:

  1. En av de største fordelene med en elektrisk grill er at den er enkel å bruke. Alt du trenger å gjøre er å plugge den inn, og så er den klar til å brukes på kort tid.
  2. Elektriske griller gir deg også stor kontroll over temperaturen på maten, akkurat som med gassgriller. Du kan enkelt justere temperaturen ved hjelp av kontrollene på grillen.
  3. En elektrisk grill er ofte tillatt i borettslag eller blokker der det ikke er tillatt med gass- og kullgriller av brannvernsårsaker.
  4. Elektriske griller avgir heller ingen skadelige avgasser eller røyk, slik at du kan bruke den innendørs eller på balkonger og terrasser som ikke har plass til en tradisjonell grill.

Ulemper med en elektrisk grill:

  1. En av de største ulempene med en elektrisk grill er at du ikke får den samme autentiske grillopplevelsen som med kull- eller gassgriller. Du vil ikke få den samme røyksmaken på maten som med kull eller pellets.
  2. Elektriske griller trenger også en strømkilde for å fungere. Hvis du vil bruke den utendørs, må du altså være nær et elektrisk uttak.

Pelletsgrill

Disse type grillene er litt nyere på markedet, og er kanskje for de av oss som er litt spesielt interesserte. Disse grillene er helt utmerket til røyking, og får deg til å føle deg som en vaskeekte «pit master». Derimot er de fleste pelletsgrillene nokså dyre.

På jakt etter en pelletsgrill? Les vår guide til best i test-pelletsgriller!

Fordeler med en grill som bruker pellets:

Pelletsgrill best i test 2023. Bilde av en Weber pelletsgrill.
Pelletsgrill: Disse grillene er nye for de fleste, men kan være gull verdt i kyndige hender.
  1. En av de største fordelene med en pelletsgrill er at du får den deilige røyksmaken som mange mennesker forbinder med grilling. Pellets er laget av komprimert trevirke, og brenner sakte og jevnt, og gir maten en unik og autentisk smak.
  2. Pelletsgriller gir også stor kontroll over matlagingstemperaturen. Du kan enkelt justere temperaturen ved hjelp av kontrollene på grillen, og noen modeller har også innebygd termometer som lar deg overvåke temperaturen på maten.
  3. Pelletsgriller er svært allsidige og kan brukes til å røyke mat eller tilberede BBQ som skal stekes over lang tid. 
  4. Pelletsgriller er også enkle å bruke og vedlikeholde. Du trenger ikke å tenne på kull eller gass, og de fleste modeller har automatisk start- og slukkfunksjon. Pelletsene lages også ofte av resirkulerte treavfall, noe som gjør dem miljøvennlige.

Ulemper med en grill som bruker pellets:

  1. En av de største ulempene med en pelletsgrill er at de kan være dyre å kjøpe. De kan være mer kostbare enn kull- eller gassgriller, og pelletsene kan også koste en del.
  2. Pelletsgriller krever også strøm for å fungere, så de kan ikke brukes hvor som helst.

Hvordan vaske en grill

Vaske grill: En person vasker grill med en klut.
Vaske grill: Skitten grill? Slik får du den skinnende ren igjen! (Foto: Colourbox)
  1. Sørg for at grillen er helt nedkjølt før du begynner å vaske den. Dette vil unngå skader på deg selv og grillen.
  2. Fjern ristene fra grillen og legg dem i en balje med varmt såpevann. La dem ligge i vannet i minst 15 minutter for å løsne eventuelle matrester og fett.
  3. Mens ristene ligger i såpevannet, bruk en stiv børste eller skrape for å fjerne eventuelle matrester og fett fra selve grillen.
  4. Spray en form for grillrenser på grillen og la den sitte i noen minutter. Dette vil hjelpe til med å løsne eventuelle fastbrente matrester.
  5. Bruk en børste eller skraper til å skrubbe overflaten av grillen for å fjerne eventuelle fastbrente matrester og fett. Pass på å rengjøre alle områder, inkludert sidene og bunnen av grillen.
  6. Tørk av grillen med en ren klut eller et papirhåndkle for å fjerne eventuelle gjenværende grillrenser og matrester.
  7. Tøm oppsamleren for fett og andre matrester og rengjør den grundig med såpevann og en børste.
  8. Skyll ristene grundig med vann og tørk av dem med en ren klut eller papirhåndkle.
  9. Sett ristene tilbake på grillen og start den opp igjen for å brenne bort eventuelle gjenværende matrester eller grillrens på ristene.
  10. Etter at grillen har blitt brent ren, slå den av og la den kjøle seg ned før du dekker den til igjen.

Husk å vaske grillen regelmessig for å unngå oppbygging av fett og matrester for å forlenge levetiden til grillen din.