Forbrukerrådet: Dette er de beste og dårligste vannkokerne
Vannkokere er et fast innslag på manges kjøkkenbenk, men det kan være stor forskjell på dem. Forbrukerrådet har testet en rekke modeller, og den dyreste viser seg å være både dårligst og farligst.
Vannkokere er den kjøkkendingsen som muligens havner mest i skyggen av de andre, mer nymotens og fancy apparatene som står rundt omkring på norske kjøkkenbenker. Den gjør gjerne den lite glamorøse jobben sin uten så mye om og men, og er således ikke like spennende som airfryere med ørten funksjoner, eller luksuriøse iskremmaskiner.
Likevel er det ikke sånn at alle vannkokere er kjedelige, eller gjør jobben sin særlig godt. Det norske Forbrukerrådet gjennomfører regelmessig tester av diverse forbruker-elektronikk, og nylig gjennomførte de en stor test av vannkokere med flere oppsiktsvekkende resultater.
Les også: Dette mener Forbrukerrådet er de beste og dårligste aifryerne
Disse vannkokerne kom best ut i testen:
I Forbrukerrådets test har vannkokerne blitt vurdert ut fra flere sentrale faktorer:
- Kokeevne: Hastigheten på oppkok og evnen til å håndtere mindre og større vannmengder.
- Brukervennlighet: Hvor enkelt produktene er å håndtere, inkludert fylling, helling og generell ergonomi.
- Energiforbruk: Hvor effektive vannkokerne er i bruk.
- Kvalitetsinntrykk: Design, materialvalg og generell opplevd kvalitet.
- Sikkerhet: Risiko for skålding eller andre sikkerhetsproblemer, som varme lokk eller dårlig isolasjon.
- Støynivå: Hvor stillegående vannkokerne er under bruk.
- Tilleggsfunksjoner: Funksjoner som temperaturkontroll, «hold-varm»-funksjon og innstillinger for spesifikke drikker.
Bosch Styline vannkoker
Bosch Vannkoker Styline TWK8613P – Svart – 2400 W
Ifølge Forbrukerrådet utmerker testens vinner seg som en brukervennlig og effektiv vannkoker med et godt kvalitetsinntrykk. Den skårer høyt på kokeegenskaper, blant annet fordi den koker vann raskest blant de testede modellene. Vannkokeren koker 1 liter på rundt 3 minutter og 0,25 liter på bare 1 minutt.
I tillegg er modellen enkel å fylle og helle fra, og brukervennligheten trekkes frem som en av dens sterke sider. Den har også en temperaturstyringsfunksjon som er enkel å betjene, samt en praktisk løsning for ledningsoppbevaring i bunnen.
Forbrukerrådet påpeker imidlertid at modellen er noe tyngre sammenlignet med andre vannkokere i testen.
Les også: Forbrukerrådet tester sjampoer, med overraskende resultat
Philips Daily Collection vannkoker
Philips Vannkoker Daily Collection HD9350/90 – Rustfritt stål – 2200 W
Forbrukerrådet mener denne vannkokeren er blant de mest brukervennlige i testen. Den scorer godt på kokeegenskaper, er enkel å fylle og helle fra, og er komfortabel å bruke takket være et godt design.
Modellen er ikke bare en av de beste i testen, men også en av de rimeligste. Den har i tillegg en av de største kapasitetene blant de testede vannkokerne. Til tross for sin brukervennlighet, mangler den funksjoner som temperaturjustering og «hold varm»-funksjon.
Stelton – EM77 vannkoker
Stelton – EM77 vannkoker 1,5L svart
Forbrukerrådet fremhever at denne modellen fra Stelton utmerker seg med høye kokeegenskaper. Den er stillegående, lett i vekt og har en praktisk funksjon som automatisk skrur seg av rett før vannet når kokepunktet.
Til tross for dette påpeker Forbrukerrådet noen designmessige svakheter. Håndtaket kan være glatt å holde med våte hender, og det kreves mer presisjon for å plassere kokeren på strømstasjonen sammenlignet med andre modeller. Modellen etterlater dessuten avfarging fra gummiføttene på benken, og mangler en vannmåler for å vise vannstanden utenfra.
Les også: Fuktighetskremene Forbrukerrådet anbefaler
Disse vannkokerne kom dårligst ut i testen:
Dette er vannkokerne som ikke nådde opp i testen. Som man kan se, reflekterer ikke nødvendigvis prisen kvaliteten.
Eva Solo Nordic Kitchen vannkoker
Eva Solo – Nordic Kitchen Electric Kettle, 1,5 L (502741)
I sin test vurderer Forbrukerrådet denne modellen som den dårligste på sikkerhet. Lokket blir nesten 100 grader etter oppkok, noe som skaper en betydelig risiko for brannskader rett etter bruk.
I tillegg er kokeren en av de minst energieffektive i testen. Den presterer svakt ved koking av små mengder vann og bruker opptil tre minutter på jobben. Forbrukerrådet trekker også frem at modellen er vanskelig å fylle og helle fra, sammenlignet med de andre testede vannkokerne.
OBH Nordica Venice Glass vannkoker
OBH Nordica Vannkoker Venice Glass – Sølv – 2200 W
Forbrukerrådet beskriver denne vannkokeren som den mest brukervennlige i testen, med toppscore på håndtering og bæring. Den er enkel å helle fra, har et godt grep selv med våte hender, og føles balansert når den er fylt med vann. Modellen er også stillegående og har et stilrent, gjennomsiktig design i glass.
Til tross for brukervennligheten scorer kokeren lavt på kokeegenskaper. Den presterer spesielt dårlig ved koking av små mengder vann og bruker lengst tid på å skru seg av etter at vannet har nådd kokepunktet. Som en av de rimeligste modellene i testen, har den styrker på bruk, men svakheter på effektivitet.
Zwilling – Enfinigy Pro vannkoker
Zwilling – Enfinigy Pro vannkoker med termostat 1,5L 1550-1850W svart
Ifølge Forbrukerrådet presterer denne vannkokeren dårligst på kokeegenskaper blant alle testede modeller. Den leverer jevnt over svake resultater og utmerker seg som saktegående og energikrevende, særlig ved koking av mindre mengder vann.
Modellen får også trekk for å være vanskelig å fylle og oppleves som ubalansert når den er fylt med vann. Til tross for svakhetene har den flere nyttige funksjoner, som «hold-varm-funksjon», temperaturkontroll og spesifikke innstillinger for ulike drikker.
Les også: Forbrukerrådet tester oppvaskmiddel