Ekspertens beste råd: Hvordan sette opp drivhus
Går du med planer om å skaffe drivhus i år? Her får du gode råd og tips fra hageekspert Espen Skarphagen, som selv bygde nytt drivhus i hagen.
I flere år hadde jeg drivhus på ønskelisten før drømmen ble realisert. Jeg fant den perfekte plassen i hagen og akkurat det drivhuset jeg ønsket meg.
Her kan du lese alt du trenger å vite om drivhus.
Vegg, tak og hvordan lage eget drivhus:
Etter mye forarbeid og nettsøk fikk jeg satt sammen en sjekkliste for egenskaper i et nytt drivhus. I ettertid ser jeg at noen av punktene var ekstra viktige, nemlig solide profiler og plater som skulle tåle vær, vind og en snørik vinter.
Dette vektla jeg da jeg valgte drivhus:
- Solid konstruksjon og profiler som tåler en norsk vinter med snø.
- Polykarbonatplater som beskytter mot den sterkeste sola og i tillegg isolerer. På den måten får jeg lengre sesong til dyrking og mindre jobb med å skjerme plantene for å unngå sviskader. Klart glass i veggene og polykarbonatplater i taket er et godt alternativ.
- Ekstra god takhøyde for å kunne utnytte plassen helt ut til sideveggene.
- Referanser og erfaringer fra andre som har satt opp drivhus.
Her kan du lese det du trenger å vite om byggetillatelse på drivhus.
Godt grunnarbeid er viktigste jobben
Enten du velger stort eller lite drivhus anbefaler jeg å legge ned en grundig jobb i fundamentet. Dette er grunnlaget for resten av konstruksjonen, og en skjevhet her vil påvirke sluttresultatet. En forskyvning på én centimeter i sokkelen vil kunne resultere i at de siste delene ikke passer. Her er vater og tommestokk uvurderlige verktøy som må brukes flittig.
Hos meg valgte jeg å støpe sokkelen fast med jordspyd og i kan med overflaten på jorda. Støperør som går ned til fjell eller så dypt at de ikke blir påvirket av telen fungerer godt, og på den måten står drivhuset stødig uavhengig av bevegelser i jordmassene for øvrig. Andre gode alternativer er en ringmur eller et fast støpt armert dekke som gir et helt gulv. Mitt stalltips er: Følg bruksanvisningen nøye og les den gjerne to ganger!
Hvordan lage gulv i drivhus
Under etablering av drivhuset er det smart å tenke på gulvet og hvilken type gulv du ønsker. Valget avhenger litt av bruksområde og om du vil dyrke mest nyttevekster eller om du ønsker deg et drivhus basert på mer hygge hvor det skal være plass til et par stoler og et bord med plass til å nyte kjølige sommerkvelder.
Et helt gulv med fast dekke i betong, flislagt, murstein eller belegningsstein vil gi en stor fleksibilitet i forhold til møblering og plassering av vekster. Med et heldekkende gulv vil alle plantene måtte stå i krukker, og fordelen er at de enkelt kan flyttes rundt etter behov.
Velger du et mer eller mindre helt gulv i drivhuset vil det alltid være lurt å legge inn en anelse fall og et sluk med god drenering, slik at overskytende vann etter vask og vanning finner en vei ut.
Hvordan innrede drivhus:
Velger du en løsning med bed inne i drivhuset vil dette gi muligheten for et vesentlig større jordvolum, og på den måten et mer stabilt miljø for røttene. Godt miljø for røttene gir en jevnere vekst, og plantene er enklere å stelle. Et annet alternativ er å dele opp med et bed langs den ene langveggen og helt drivhusgulv på resten av arealet.
Her kan du finne flere geniale produkter til drivhus.
Husk at tomater og agurk i drivhuset vokser fort, og strekker seg lett til taket. Derfor bør et permanent bed eller pallekarm plasseres på veggen som vender mot nord. På den måten vil ikke de høye plantene skjerme mot sola som kommer fra sør. Sett heller lavere vekster i krukke på sørveggen, og flytt på dem ved behov.
Vil du også høre andre eksperttips gir Malin fra Tid for Hage sine beste tips til hagen her.
Hvor bør drivhuset plasseres?
Start med å sjekke lovverket i kommunen der du bor med tanke på plassering i henhold til tomtegrense og naboer. Jeg er også tilhenger av å snakke med naboen og fortelle om planene. Som regel kan vi sikre godt naboskap med hyggelig dialog.
I min egen hage fant jeg den perfekte plassen for et drivhus med lengderetningene mot øst og vest for å fange mest mulig av sola med sideveggene. Midt på dagen vil det bli noe skygge, som igjen kan være positivt for å unngå den mest brennende formiddagssola. Grunnen der drivhuset skal stå er veldrenert, slik at det ikke samler seg vann i og under gulvet. Med dårlig drenering vil det kunne gi veldig fuktig inneklima, som kan by på utfordringer.
Plasser gjerne drivhuset så nært huset som mulig, og lett tilgjengelig. Det blir garantert mye trafikk til og fra med alt som skal bæres av planter og tilbehør. Mesteparten av sommeren starter og slutter jeg dagen i drivhuset for å se hva som hadde skjedd siden sist. Det finnes nesten ikke noe bedre enn å ta med morgenkaffen og pusle litt i drivhuset før en ny dag.
Med disse grepene, kan du se frem til mange gode drivhussesonger med mye nytte og glede. Lykke til med drivhusprosjektet!