Dette må du vite om service på luft til luft-varmepumper
Trenger varmepumpen service? Eksperten svarer på hvor ofte det trengs, hvilke tegn du må se etter og om du kan utføre servicen selv.
Føler du det nærmer seg tid for service på varmepumpen som henger der på veggen og forsyner huset med varm luft dag etter dag? Ja, for uavhengig av om du har luft til luft-varmepumpe fra Mitsubishi, Toshiba, Daikin eller Panasonic har de alle en ting til felles og det er at de en gang i blant har godt av service.
Vi har snakket med Einar Gulbrandsen fra Varmepumpeforeningen som forteller alt du må vite om service på varmepumper. Vet du for eksempel hva tegnene på at varmepumpen trenger service er? Eller om du kan gjennomføre servicen selv? Det og mer svarer vi på under.
Lurer du på mer angående varmepumper? Her samler vi alle varmepumpe-artiklene våre, og svarer på alt fra strømbruk, hvilke du kan få støtte til og pris på montering.
Hvordan vet man når man burde ha service på varmepumpen?
Gulbrandsen forteller at det gjerne er to typiske indikatorer som tilsier at varmepumpen trenger service.
– Merker man en endring i varmepumpen og den ikke varmer som den brukte å gjøre, lager andre lyder eller bråker mer enn den bruker, så er det på tide å kontakte en installatør og få service, sier han. Han forteller at behovet for dette gjerne kommer når det blir kaldt.
Få tilbud på varmepumpe til ditt hjem
Fyre med ved eller bruke varmepumpe? Vi avslører hva som gir billigst oppvarming i vinter!
Hvor ofte må man ha service på luft til luft-varmepumper?
Gulbrandsen sier at her finnes det ikke noe fasitsvar, men hvis man er flink til å rengjøre filter og holde ting i orden selv, så kan det gå lenger mellom hver gang du trenger service utført av en installatør.
– Er du derimot for eksempel eldre og har varmepumpen høyt oppe på veggen og ikke selv kommer til for å vedlikeholde så er det mulig du trenger service hvert år for å sikre godt vedlikehold. Det kan være lurt å be installatøren om servicen før kulda setter inn. Da ha de ofte litt bedre kapasitet til å utføre dette.
Det er verdt å huske på at du har 5 års reklamasjonsrett på varmepumpen. Det kan derfor være smart å gjennomføre en grundig service i god tid slik at eventuelle feil oppdages tidlig og kan dekkes av reklamasjonsretten. Merk at det også finnes merker som tilbyr både 7- og 8-års garanti.
Disse varmepumpene får du Enova-støtte til.
Hva kan skje om man ikke har service på varmepumpen?
Gulbrandsen forteller at det vanligvis ikke beskrives faste intervaller på service fra de ulike produsentene. Med godt vedlikehold fra deg som eier av varmepumpen kan det være at du ikke trenger service like ofte.
– Men det er ting du ikke får gjort selv som installatøren får gjort. De utfører en
skikkelig rengjøring og demonterer innedelen for å komme ordentlig til, dette får du
ikke til på egen hånd. I bruksanvisningen står det gjerne også beskrevet at du må kontakte installatøren for å få rengjort varmepumpen.
Han forteller at dersom du ikke har gjort noe som helst med varmepumpen og ikke har fjernet noe støv, da vil du merke det.
– Det første du vil merke er at den bråker mer fordi innedelen blir tett. Fortsetter du uten å rengjøre filtrene i innedelen vil varmepumpen også kunne gi feilmeldinger, advarer Gulbrandsen.
Han forteller at det blir som å pakke innedelen inn i en plastpose, og at den ikke får varmen ut i rommet.
– Det går mye luft gjennom innedelen for å sørge for effektiv oppvarming,
varmepumpen vil til slutt stoppe helt, og da er det mulig du må få hjelp av en
installatør til å få varmepumpen i gang igjen. En godt vedlikeholdt varmepumpe med rene filtre er mye mer effektiv og stillegående enn en som er full av støv.
Disse varmepumpene er best i test og så mye sparer man.
Hva sjekkes på en varmepumpe-service?
– I korte trekk så blir det utført en rengjøring av innedelen og utedelen i tillegg til at varmepumpen testes med tanke på funksjon og ytelse. På Varmepumpeforeningens nettsider, Varmepumpeinfo, har vi laget en liste på hva du bør forvente når du bestiller service på luft- til- luft-varmepumper, tipser Gulbrandsen.
Hva er prisen på service på luft til luft-varmepumper?
– Det koster gjerne mellom 1900 og 2500 kroner, men er det langt for installatøren å
kjøre så blir det dyrere, mens velger du en installatør i nærheten så blir det gjerne
billigere. Hvilke installatører i nærheten av deg som er godkjent av Varmepumpeforeningen finner du også på varmepumpeinfo.no.
Hvem kan gjennomføre service på varmepumpe?
– Det kommer litt an på hva som skal gjøres. Det finnes én type sertifisering som gjelder om man skal installere eller demontere varmepumper og den kalles F-
gass-sertifisering. Varmepumpeforeningen har også en egen godkjenningsordning, velger du noen fra denne ordningen kan du være sikker på at bedriften har papirene i orden, fordi detter er noe vi følger opp daglig.
Gulbrandsen forteller at de forskjellige merkene også har autoriserte forhandlere og installatører. Han forklarer at mange bedrifter jobber med flere merker, men at de ofte er spesialisert på ett merke som de har mest erfaring med.
– Er det noe feil med varmepumpen din, kan det vært lurt å velge en bedrift
som har god kjennskap til det merket du har. Når det gjelder rengjøring, så kan alle som jobber med luft-til-luft-varmepumper gjøre dette. Det er gjerne de samme aktørene som driver med rengjøring, som installerer varmepumpene.
Her har vi også avslørt hvor mye strøm du kan spare med en varmepumpe!
Hvor lang tid tar en varmepumpeservice?
– Det varierer, men det tar gjerne 1 – 1,5 time. Du må forvente en grundig rengjøring
når du får en profesjonell aktør til å gjøre service på varmepumpen din. Hvis installatøren kun støvsuger filtrene, er ikke dette godt nok.
Kan man gjennomføre service på varmepumpen selv?
– Nei, men vedlikehold kan man og bør man gjøre selv. Og vær obs på at om du slurver med vedlikeholdet vil det kunne føre til feil på varmepumpen som ikke dekkes av reklamasjonsretten.