Her får du svar på spørsmålene du har om nødpass. Vi har snakket med fungerende seksjonssjef i Politidirektoratet.
– I 2023 ble 7958 nødpass utstedt fra politidistrikt i Norge og 1246 nødpass utstedt fra ambassader/utenriksstasjoner utenlands, forteller fungerende seksjonssjef i Politidirektoratet, Øivind Næss.
Til sammenligning ble det utstedt omtrent 730 000 ordinære pass i 2023. Grovt regnet vil det si litt over 1% av utstedte pass var nødpass.
Under har vi samlet ofte stilte spørsmål om nødpass.
Vår ambisjon er å gi deg de beste tipsene og triksene til reisen, og her kan du finne alle våre reisetips.
Hva er nødpass?
Har man glemt passet, fått det frastjålet eller av en eller annen grunn ikke har tid til å skaffe seg et vanlig pass, er det nødpass som gjelder.
– Et nødpass er et midlertidig pass som kan utstedes til personer som har behov for reisedokumenter på kort varsel, sier Næss.
Hva koster nødpass?
Per juni 2024 koster det 1200 kroner for et nødpass. Prisen er den samme for barn og voksne.
Hvilke land godtar nødpass?
De fleste europeiske land aksepterer nødpass, men man må være obs på at ikke alle land i verden gjør det.
– Du må undersøke om landet du skal reise til, eller mellomlande i, godtar nødpass. Du kan for eksempel ikke bruke nødpass ved reise til USA og Dubai, forklarer Næss og tipser om å lese seg opp på landet man reiser til hos regjeringens hjemmeside.
Her kan du lese om hvilke land du kan reise til uten pass.
Hvor lenge varer et nødpass?
Nødpasset er kun gyldig for den aktuelle reisen man skal på, og man må levere det tilbake når man kommer hjem fra reisen (les mer om dette lengre ned).
– Husk at det ordinære passet ditt ikke lenger vil være gyldig når du får utstedt nødpass, forklarer Næss. Dette vil si at du må skaffe deg et nytt pass når du kommer hjem og før neste tur, uansett om du finner det gamle.
Hvor får man nødpass?
– Du må møte hos politiet for å søke om nødpass, og du kan tidligst møte på pass– og ID-kontoret syv dager før avreise, forteller Næss.
Oppdager du at du har glemt passet når du står på flyplassen har enkelte flyplasser (som Oslo lufthavn, Gardermoen) kontorer hvor du kan få fikset et nødpass. Husk at du må ha dette med når du skaffer et nødpass:
- Dokumentasjon for reisen (tur/retur)
- Gammelt pass, selv om det er utløpt. Hvis du søker om nødpass på flyplass, fordi du har glemt ordinært pass hjemme, eller ordinært pass er stjålet eller mistet må du ha med annen gyldig legitimasjon.
- Et passfoto i farger
Vi har snakket med eksperten som forklarer hva man bør velge av pass og nasjonalt ID-kort.
Forsikringsselskapene forklarer: Dette må du alltid oppbevare i håndbagasjen.
Hvor lang tid tar det å få nødpass?
Utstedelsen av nødpass kan variere, men ofte kan det utstedes samme dag eller innen få dager, avhengig av situasjonen og kapasiteten til passkontoret.
Hvem kan få nødpass?
Personer som har mistet sitt vanlige pass, eller som trenger å reise på kort varsel og ikke har tid til å få utstedt et ordinært pass, kan søke om nødpass. Du må også kunne dokumentere behovet for reisedokumentet.
– Har du fått nødpass to ganger i løpet av de siste fem årene, får du vanligvis ikke nødpass igjen. Det gjelder også hvis du tidligere har mistet et nødpass eller ikke har levert det tilbake etter reisen, forklarer Næss.
Når må man returnere nødpasset?
Som nevnt over må nødpass leveres tilbake etter reisen.
– Du kan levere nødpasset til politiet, pass– og ID-kontoret, eller norsk grensekontroll, når du kommer tilbake fra reisen, sier Næss.
Her kan du forresten lese hvilke rettigheter du har hvis du blir rammet av streik når du reiser.