Dette må alle vite om – håndtegnet som redder liv
I en verden der sosiale medier får stadig større plass, både hos barn og voksne, er håndsignalet: «Signal for help» allerede tatt i bruk av svært mange barn, ungdom og unge menn og kvinner. Dette håndsignalet som utføres uten å si et ord, er et diskret tegn om at du trenger hjelp og at du varsler om vold i hjemmet. Tegnet ble introdusert av Canadian Women’s Foundation i 2020 som respons på økende vold under pandemien. Det har siden gått viralt på plattformer som TikTok og Instagram, men det er mange voksne som fortsatt ikke er kjent med denne formen for å varsle.
Lær deg flere smarte tips her.
Diddy-arrestasjonen får flere til å dele sine historier om overgrep
Den nylige arrestasjonen av Sean “Diddy” Combs, etter anklager fra hans tidligere partner Cassie om vold i nære relasjoner, har ført til at mange unge nå står frem med sine egne historier. På sosiale medier deler kvinner og menn åpent om vold og overgrep. Dette har også inspirert barn og ungdom i lignende situasjoner til å tørre å be om hjelp. For at de skal bli hørt, er det avgjørende at vi voksne lærer å gjenkjenne signaler som «Signal for help» – et tegn som kan gjøre en stor forskjell i nødssituasjoner.
Sånn utføres håndsignalet
Signalet utføres ved å løfte hånden med tommelen foldet inn i håndflaten, før man lukker fingrene over tommelen – et symbolsk “fangetegn”. Det kan se ut som en vanlig bevegelse, men for de som kjenner betydningen, er det et rop om hjelp. Barn, ungdom, og unge menn og kvinner rundt i verden har lært å kjenne dette symbolet gjennom sosiale medier. Men hvis vi voksne ikke er klar over det, kan ropet om hjelp forbli uhørt.
Hvordan sosiale medier sprer livsviktig informasjon
Den yngre generasjonen har tatt til seg dette signalet som et verktøy for å be om hjelp uten å måtte si det høyt. På plattformer som TikTok og Instagram spres informasjon raskt. «Signal for help» er et godt eksempel på hvordan sosiale medier kan være et kraftig verktøy for å spre viktig kunnskap. Det kommer titt og ofte ut historier i media som forteller at signalet fungerer. Et søk på Google vil vise mange saker bare den siste måneden om unge skjebner som har fått hjelp, kun fordi noen la merke til bruken av håndsymbolet.
For de som vokser opp i den digitale tidsalderen, er slike kampanjer og symboler lett tilgjengelig. De kan deles, likes og sees av millioner på kort tid. Men for mange voksne som kanskje ikke er aktive på disse plattformene eller oppfatter hva som ligger bak, vil dette livsviktige håndsignalet gå dem hus forbi.
Derfor må vi alle lære signalet
Det er ikke bare unge som blir utsatt for vold i hjemmet, og det er heller ikke bare de som kan be om hjelp på denne måten. «Signal for help» er et symbol som kan brukes av mennesker i alle aldre, i mange ulike situasjoner. Et eksempel på dette er at symbolet brukes ved kidnappinger. Det som gjør symbolet så effektivt og viktig, er at det er et “stille” rop om hjelp. Du kan bruke det under en videosamtale, i en butikk, i en bil, på toget, eller til og med i et rom fullt av folk, uten at overgriperen legger merke til det.
Hvis noen viser deg dette håndsignalet, er det viktig å reagere forsiktig og klokt. Man bør ikke konfrontere personen eller situasjonen direkte, da dette kan eskalere faren. Det viktigste du gjør er å kontakte nødetaten ved å ringe 112, eller ta kontakt med andre hjelpeinstanser.
Kunnskap gir trygghet
Selv om «Signal for help» har sin opprinnelse som en respons på den økende volden i hjemmet under pandemien, er det et verktøy som har relevans langt utover det. Det er et universelt symbol for nød. Og i en tid hvor informasjon kan spres lynraskt gjennom digitale kanaler, er det viktig at vi holder tritt med denne utviklingen. Når barna våre har lært dette signalet gjennom sosiale medier, må vi voksne også vite hva det betyr – og hvordan vi kan reagere på det. Kunnskapen om dette håndsignalet kan være det som gjør forskjellen når et stille rop om hjelp trenger å bli hørt.
Mistenker du at noen blir utsatt for vold og trusler? Da må du kontakte politiet. Er det behov for øyeblikkelig hjelp, ring 112. Hvis det ikke er behov for øyeblikkelig hjelp, ring 02800 eller ta kontakt med vold- og overgrepslinjen på 116006.
Les også denne saken: Derfor blir du sunnere og lykkeligere av å være snill.