På Startsiden Guider har noen av sakene annonselenker, som fører til butikker hvor du kan kjøpe produktene vi har omtalt, eller til tjenester som lar deg sammenligne priser. Når du klikker på en av disse lenkene, får Startsiden annonseinntekter. Disse lenkene er alltid merket.

Annonselenkene er valgt fordi vi mener de er relevante og nyttige, og det er våre innholdsprodusenter som bestemmer hvilke saker vi skal skrive om og hvilke produkter som skal omtales.

Vårt mål er alltid å guide deg til det mest relevante innholdet og de beste produktene. Annonsørene bestemmer ikke innholdet i sakene.

Journalistene og redaksjonen i ABC Nyheter har ingen rolle i produksjonen og publiseringen av dette annonsørinnholdet.

Advarer: Dobles nesten i desember

Stearinlys/telys tennes
Levende lys skaper mye juleglede, så lenge de ikke brenner ned huset ditt. (Foto: Heiko Junge / NTB)

Julen er også høytid for husbrann. Her er de viktigste huskereglene for levende lys i hjemmet.

Nå tennes tusen julelys i de julepyntede hjem rundtom i hele landet, men hvert år nærmest dobler antallet husbranner i seg i desember. Åpen ild er en av hovedårsakene, og det fordi mange er uvettige i bruk av stearinlys når natten senker seg.

Smart røykvarsler: Denne kårer alle til best i test i 2024.

Forlater rom med levende lys tent

Så hvordan bruker man egentlig levende lys i julen på tryggest mulig vis? Vi snakket med Tor Erik Skaar i Brannvernforeningen om hvilke feller man ikke bør gå i.

Hvordan starter en «typisk» brann som er forårsaket av levende lys i hjemmet?

Tor Erik Skaar, kommunikasjonsrådgiver i Brannvernforeningen kommer med råd til hvordan man burde behandle levende lys.

– Her er det flere ulike situasjoner som er gjengangere, forklarer Skaar.

Han gir eksempler som når noen plasserer levende lys for nære noe annet lettantennelig, f.eks en juledekorasjon, gardiner eller annet.

– Noen forlater også rom med levende lys tent. Og om det skjer noe med dem da, som f.eks at de velter i holderen, så er det ingen tilstede for å håndtere situasjonen.

Skaar forteller at en annen gjenganger er hjemmelagde lysdekorasjoner. Han anbefaler derfor å lage dekorasjoner av ikke-brennbare materialer, eventuelt å behandle dem med brannhemmende spray.

Hvor mye større er forekomsten av slike branner rundt juletider?

– Brann- og redningsvesenet rykket i 2023 ut til 6 080 branner- og branntilløp i boliger. 800 av disse var i desember måned. Det er nesten dobbelt så mye som snittet for resten av månedene, forteller Skaar.

Han sier at åpen ild, og branner som starter i elektriske produkter eller installasjoner er de vanligste årsakene

Hva kan man gjøre for å sikre seg mot slike branner? 

– Først og fremst må man være årvåken og aktsom. Om du er glad i å bruke levende lys må du tenke på plassering og at du bruker holdere som er beregnet til levende lys.

Han anbefaler også å ta en rask runde rundt i egen bolig før man går til sengs for å sjekke at alle lys er slokket.

Brannsikkerhet: Slik sikrer du hjemmet ditt mot brannfare

Dette er Brannvernforeningens 5 råd til trygg bruk av levende lys:

1. Gå aldri fra levende lys

Levende lys og brennbare materialer er en farlig kombinasjon. Mose, drivved, kviter, kongler og andre tørre naturmaterialer tar fort fyr og brenner godt. Skal du pynte et bord så sett gjerne lyset i et glass eller en lykt med god lufting i toppen. Da står lyset stødig og kommer ikke så lett bort i brennbare materialer.

Aldri gå fra disse mens de ennå er tent.

2. Unngå brannfarlig pynt

Levende lys og brennbare materialer er en farlig kombinasjon. Mose, drivved, kviter, kongler og andre tørre naturmaterialer tar fort fyr og brenner godt. Skal du pynte et bord så sett gjerne lyset i et glass eller en lykt med god lufting i toppen. Da står lyset stødig og kommer ikke så lett bort i brennbare materialer.

3. Ha et brannsikkert underlag

Sørg for at stearinlys står støtt og på materialer som ikke kan ta fyr. Brannsikre materialer kan for eksempel være metall, porselen, sand eller stein. Sett aldri tente lys direkte på duk, treplater eller annet underlag som kan begynne å brenne.

4. Ha avstand mellom lysene

Lys som plasseres nær hverandre kan smelte sammen og ta fyr. En avstand på omkring 10 centimeter er nok til at lysene ikke smelter i hverandre. Det gjelder også telys.Lykter, glass og figurer som skal huse tente lys må ha god lufting. Ellers kan stearinen bli for varm og ta fyr. Telys bør ha god kvalitet. Billige telys kan inneholde mye parafinvoks eller palmeolje som øker faren for oppflamming.

5. Ikke tenn levende lys i nærheten av trekk

Ikke tenn levende lys i nærheten av trekk.Lys kan brenne fortere ned på grunn av trekk eller feil ved lyset.Sørg for å ha god avstand fra lysets flamme til brennbare materialer som for eksempel gardiner og tremateriale. LED-lys kan være et godt alternativ til levende lys med tanke på brannsikkerhet.

Kilde: Brannvernforeningen

Les mer på våre temasider: