Mini-pavlova, vegansk pavlova, i langpanne eller klassisk pavlova? Vi har samlet de fem beste pavlova-oppskriftene, samt historien bak 17. mai-kaken.
Pavlova har nesten blitt et synonym til festkake og ikke minst 17. mai-kake. Den smakfulle kaken laget av en marengsbunn toppet med vaniljekrem og friske bær er manges favoritt. Men til tross for kakens popularitet er det kanskje ikke alle som egentlig kjenner til historien bak den populære kaken?
Vi har samlet fem spennende pavlova-oppskrifter som passer perfekt til både konfirmasjon, 17. mai, og andre anledninger. For deg som er nysgjerrig har vi også funnet frem noen spennende fakta om 17. mai-kaken som du kan imponere gjestene med når du serverer den populære festkaken.
Vil du ha flere smarte tips eller inspirasjon til nasjonaldagen? Her finner du alt vi skriver om 17. mai.
Lyst på flere oppskrifter? Her finner du samlesiden vår for kake.
5 spennende Pavlova-oppskrifter
Enten du vil lage en klassisk pavlova eller prøve deg på en ny spennende vri, finner du her alle våre pavlova-oppskrifter som garantert vil bli en favoritt i konfirmasjon, 17. mai eller ved andre festlige anledninger.
Klassisk Pavlova-oppskrift: Det er sjeldent feil med en klassisk pavlova dekorert med friske bær på 17. mai?
Dalgona-pavlova: Dalgona-kaffe har gått sin seiersgang i norske hjem. Kaffekremen er en smaksbombe og passer ypperlig på en pavlova.
Mini-pavlova: En mini-pavlova kommer garantert til å bli en suksess hos både store og små. Dette er et godt valg for deg med dårlig tid til forberedelser på selve dagen, for her kan du gi alle gjestene i oppgave å pynte sin egen 17. mai-kake.
Vegansk pavlova: Er du veganer trodde du kanskje at du måtte styre unna pavlova? Det må du ikke! Her er oppskriften som gir deg et vegansk alternativ til den populære 17. mai-kaken.
Pavlova i langpanne: Sikre pavlova til mange gjester ved å lage den i en langpanne. Denne oppskriften har en spennende vri som inkluderer salt karamell. Du kan også bruke oppskriften til å lage en klassisk versjon av marengskaken i langpanne.
OBH Nordica Delightful håndmikser med skål
Les også: Hvordan lage 17. mai-pynt.
Ofte stilte spørsmål om 17. mai-kaken pavlova
Når skal du ta på krem på pavlovaen?
Marengsbunnen og vaniljekrem kan fint lages dagen før, men man bør vente til like før kaken skal spises med å ha kremen og frukten på marengsen.
Å ta på vaniljekremen og bærene på festkaken rett før den serveres hjelper til med å holde kaken frisk og sprø. Marengskaken har en myk innside og en sprø skorpe, og når den utsettes for fuktighet fra fyllingen kan skorpen bli myk og kaken kan miste sin tekstur.
Hvorfor blir pavlovaen seig?
Er du bekymret for at pavlovaen skal bli seig? Det er det ingen grunn til, for blir pavlovaen seig har du mest sannsynlig gjort noe riktig. Marengsbunnen skal nemlig være sprø på utsiden og myk eller seig inni.
Er pavlova glutenfri?
Ifølge Norsk Cøliakiforening er pavlova en glutenfri festkake.
Hvordan oppbevare pavlova?
Marengsbunnen kan bakes i god tid i forveien, og kan da oppbevares i en kald stekeovn eller kan pakkes inn i et kjøkkenhåndkle.
Hva betyr Pavlova og hvor kommer 17. mai-kaken fra?
Marengskaken Pavlova er oppkalt etter Anna Pavlova. Hun var en russisk danser som levde mellom 1881-1931, og er spesielt kjent for ballett. Historien sier at den populære festkaken ble oppfunnet i New Zealand eller Australia på 1920-tallet i forbindelse med en av danserens turneer.
Helt sikker på hvilket av de to landene som kan kalle seg for opprinnelseslandet er man ikke, og svaret vil nok variere basert på hvem du spør.
Interessert i «visste du at-saker»? Her har du 15 meget interessante fakta om egg.
Allerede i 1906 publiserte den australske avisen Queenslander en oppskrift som ligner pavlova, men valgte å da å kalle den for en kremkake. I Australia i dag er det konditor Bert Saachse som regnes som pavlova-kakens oppfinner, da han laget den på Esplanade Hotel i Perth i 1936.
Anna Pavlova var derimot på turne i landene i 1926 og 1929. New Zealendere vil derfor påstå at oppskriften på den lette kaken kommer fra deres land, og ble til da Anna Pavlova kom til New Zealand i 1929. Ifølge dem er det «chef at the Wellington hotel» som fant opp kaken til ære for ballerinaen. Det finnes i tillegg en tilsvarende oppskrift i et magasin i New Zealand som ble trykket i 1929 som styrker deres påstand.
Hvilket land som er opprinnelseslandet til pavlova vil nok alltid være en splittet mening, men begge landene er derimot enige om at festkaken er oppkalt av, og ble laget til ære for Anna Pavlova. Dessuten regnes kaken som en nasjonalrett i begge landene.
Kilder: Aftenposten, SNL og Tastingtable.com