6 herlige oppskrifter på vafler til vaffeldagen 25. mars
Vafler: Sprø, sunne eller belgiske? Her er våre beste oppskrifter enten du vil ha sunt, glutenfritt, lavkarbo, havre, uten egg eller klassisk.
Få bakverk har en like kjær plass i den norske folkesjela som nystekte vaffelhjerter komplett med syltetøy og rømme, eller smør og søt brunost. Men hvis du trodde vaffelen var en urnorsk tradisjon så tar du feil.
De aller første til å steke vafler, skal ha vært grekerne. De stekte det de kalte for obleios mellom to plater av metall, holdt sammen av et håndtak av tre. Denne måten å steke bakst på spredte seg raskt til resten av Europa, og i middelalderen ble de første vaffeljernene med mønster utviklet.
Det var også på denne tiden den fikk sitt navn – vaffel – som betyr vokskake. Navnet referer til mønsteret som man til da forbant med bivoks.
Bli klar til vaffeldagen
- Slik ble vaffeldagen til Les mer her
- Utvalg med forskjellige vaffeljern Se utvalget her
- Oppskrift på klassiske vafler Få oppskriften her
- Oppskrift på glutenfrie vafler Få oppskriften her
- Oppskrift på sunne, grove vafler med havregryn Få oppskriften her
- Oppskrift på belgiske vafler Få oppskriften her
- Oppskrift på sprø vafler uten egg Få oppskriften her
- Oppskrift på lavkarbo vafler Få oppskriften her
Første norske vaffeloppskrift
Ifølge Tinehandel.no ble vafler opprinnelig laget av grove meltyper søtet med honning, hvis man hadde det tilgjengelig vel og merke.
Frem til 1700-tallet var vafler forbeholdt overklassen. Men da prisene på sukker begynte å synke, ble vaffelen mer tilgjengelig for alle. Den første norske vaffeloppskriften skriver seg tilbake til 1700-tallet.
I Norge stammer det eldste kjente vaffeljernet fra 1685, og den norske produksjonen av vaffeljern i støpejern begynte i 1880.
Slik ble vaffeldagen til
For mange er vaffeldagen 25. mars blitt et symbol på at vinter er i ferd med å bli til vår.
Selve vaffeldagen har sin opprinnelse i Sverige, nærmere bestemt fra Vårfrudagen 25.mars. Datoen er kjent som dagen engelen Gabriel fortalte jomfru Maria at hun skulle føde Guds barn. Ifølge MatPrat.no var det rett og slett en språkfeil som gjorde at de to dagene ble blandet. Feiringen ble lagt til 25. mars, og historien forteller at gjennom slurvete uttale ble «Vårfrudagen » til «Våffeldagen ».
Siden er Vaffeldagen blitt en etablert merkedag i kalenderen også her i Norge. På MatPrat.no finner du et rikholdig utvalg av vaffeloppskrifter, og vi plukket ut fem som er meget enkle å følge.
Så ta på deg forkledet, varm opp vaffeljernet og sett i gang.
Her har du et utvalg med forskjellige vaffeljern:
Oppskrift på klassiske vafler
Dette trenger du til 1 porsjon (cirka 10 vafler):
- 4 desiliter hvetemel
- 5 spiseskjeer sukker
- 1 teskje bakepulver
- 1 teskje malt kardemomme
- 4 desiliter melk
- 3 egg
- 100 gram smeltet smør
Slik går du frem:
Begynn med å måle opp og blande det tørre i en bolle. Spe på med litt melk om gangen mens du samtidig rører blandingen godt med en visp for å unngå klumper i røra.
Når røren er blitt glatt og fin, tilsetter du eggene og smeltet smør før du lar røren få svelle i en halvtime. Dersom røren er for tykk så justerer du med litt vann eller melk.
Bruk en bakepensel til å smøre inn vaffeljernet med litt margarin. Benytt så en øse til å fordele røren utover i det glovarme jernet før du lukker det. Når vaflene er ferdig stekt legger du de over på en rist. Server gjerne vaflene mens de fremdeles er varme.
Vafler smaker fortreffelig om du serverer dem på fat med stett sammen med hjemmelaget syltetøy og rømme, eller smør og brunost. Noen foretrekker å kunne strø litt sukker over rykende varm og fristende vaffel.
Oppskrift på glutenfrie vafler
Dette trenger du til 1 porsjon:
- 3 egg
- 1 desiliter sukker
- 100 gram smeltet sm ør
- 2 desiliter soyamelk eller mandelmelk
- 1 teskje bakepulver
- 1 teskje vaniljesukker
- 1 teskje kardemomme
- 2 desiliter maisenna
Slik går du frem:
Ta frem en bolle og bruk en visp til å piske sammen egg og sukker. Når dette er gjort, smelter du smør i en liten kjele, og så heller du melk oppi med smøret når det har smeltet.
Hell smørblandingen over i eggeblandingen og rør så rundt til det er helt blandet. Mål så opp de tørre ingrediensene, ha de i bollen og rør sammen til du har fått en fin og glatt røre. La røren få stå i bollen og svelle i 15 minutter.
Finn frem en bakepensel og smør inn vaffeljernet med litt margarin. Bruk en øse til å fordele røren utover før du lukker lokket på jernet. Når vaflene er blitt ferdig stekt, legges de på en rist og så steker du videre til all røren er oppbrukt.
Glutenfri vafler smaker fortreffelig når de serveres varme, gjerne med hjemmelaget syltetøy og en klatt rømme, eller med en skive brunost eller to oppå et tynt lag med smør. Dersom du ønsker grovere vafler, kan du enkelt tilsette litt glutenfritt havregryn i røren.
Oppskrift på sunne, grove vafler med havregryn
Når du er lei av de samme brødskivene til frokost hver bidige dag, er disse grove vaflene et sunt og forfriskende alternativ som egner seg minst like godt i matpakka. Og husk: hvis du steker vaflene kvelden i forveien så sparer du godt med tid om morgenen til å fokusere på å våkne opp.
Dette trenger du til 4 porsjoner:
- 1,5 desiliter fullkornshvete
- 1,5 desiliter fin sammalt hvete
- 1 desiliter havregryn
- 0,5 teskje bakepulver
- 3 egg
- 2 spiseskjeer flytende margarin
- 4 desiliter melk
Slik går du frem:
Begynn med å måle opp og blande mel, havregryn og bakepulver i en bolle. Deretter tilsetter du egg, flytende margarin og melk. Bruk en visp til å røre sammen til du får en røre fri for klumper.
Bruk en bakepensel til å smøre inn det varme vaffeljernet med litt margarin. Benytt så en øse til å fordele røren utover i det glovarme jernet. Like før du lukker jernet, kan du for eksempel drysse over litt smaker som du liker godt.
Stek vaflene grundig. Etter hvert som de blir ferdig stekt, legger du dem over på en rist og lar de kjøle seg ned litt.
Grove frokostvafler smaker utrolig godt med for eksempel egg. Legg romtempererte egg i en liten kjele og kok dem i fem minutter før du avkjøler dem i kaldt vann i noen minutter. Skrell så eggene, skjær de opp og fordel de utover på vaflene. Legg gjerne litt ruccula under og dryss over litt sort, kvernet pepper. Dermed har du en fristende og deilig matpakke som kollegene dine vil misunne deg.
Oppskrift på belgiske vafler
Kjennetegnet på belgiske vafler er at de er sprø og luftige. Dette er vaflene som aldri slår feil for hverken store eller små vaffelelskere.
Belgiske vafler får sin spesielle fasong ved at de stekes i et eget vaffeljern spesielt utformet for nettopp belgiske vafler. Men du kan faktisk også steke dem i tradisjonelle vaffeljern.
Oppskriften gir cirka 20 vafler
Dette trenger du:
- Skill plommer fra hviter på 4 egg
- 100 gram sukker
- 3 teskje vaniljesukker
- 1/4 teskje salt
- 150 gram smeltet smør
- 3,5 desiliter melk
- 25 gram fersk gjær
- 3,5 desiliter vann
- 500 gram hvetemel
- 1 spiseskje smør eller olje til pensling
Slik går du frem:
Begynn med å vispe sammen eggeplommer, salt, sukker og vaniljesukker. Rør så inn smeltet smør og melk.
Tilbered fingervarmt vann og løs ut gjær i vannet. Bland så inn gjærblandingen i melkeblandingen. Videre visper du inn melet til du har en jevn røre uten klumper.
Røren skal heve i en time. Mens røren hever, stivpisker du eggehviter. Når røren er ferdig hevet, vender du forsiktig inn de stivpiskede eggehvitene i røren med en slikkepott.
Vaflene stekes i jern med smør eller olje. Du kan med fordel holde de ferdige vaflene varme i en ovn på 125 °C. Vaflene smaker nydelig servert med friske bær, frukt, krem, iskrem, nøtter eller sjokolade. Strø gjerne et dryss melis over.
Oppskrift på sprø vafler uten egg
Vi har også med en oppskrift på nydelige sprø vafler uten egg. Vaflene er laget med rømme, noe som gir deg herlige sprø vafler.
Dette trenger du til 4 porsjoner:
- Vafler uten egg
- 2 desiliter iskaldt vann
- ½ desiliter hvetemel
- 50 gram smeltet meierismør
- 3 desiliter rømme
Slik går du frem:
Begynn med å vispe sammen vann, mel, salt og smør til en jevn røre. Rør så inn rømmen.
Vaflene kan så få svelle i cirka 1 time for å få riktig konsistens (la de svelle i kjøleskap).
Smør vaffeljernet med et tynt lag smør og stek vaflene. Når vaflene er ferdige, kan de avkjøles på rist.
Nyt vaflene sammen med tilbehøret du liker best. Vi foreslår brunost, rømme og syltetøy som er en uslåelig kombinasjon!
Oppskrift på lavkarbo vafler
Vafler passer også de som spiser lavkarbo. Dette er en herlig variant av sprø vafler for de som går på lavkarbo. Tilbehøret velger du selv etter hva du selv liker best.
Dette trenger du til 6 vafler:
- 3 egg
- 30 gram smeltet smør
- 350 gram rømme eller creme fraiche
- 80 gram mandelmel som ikke er fettredusert
- 2 teskje fiberhusk
- 40 gram søtningsstoff, for eksempel Sukrin Gold
- 50 gram fettredusert sesammel
- 1 teskje bakepulver
- 1 teskje kardemomme (kan sløyfes)
- ½ teskje salt
Slik går du frem:
Bland sammen alle de våte ingredienser. Pisk deretter inn de tørre ingrediensene.
La røren svelle i 10 minutter før du begynner på stekingen. Når vaflene er ferdige, avkjøler du dem på en rist. Dette vil gjøre vaflene ekstra sprø.
Flere av oppskriftene er hentet med tillatelse fra MatPrat.no, som utelukkende fungerer som en uavhengig kilde i artikkelen. MatPrat.no er ikke annonsør og har ingen tilknytning til artikkelens kommersielle innhold.