Visste du at du kan bruke eggeskall til rengjøring?
Sliter du med å rengjøre smale vaser, karafler eller kaffekanner? Da er dette vasketipset perfekt for deg. Vi viser hvordan du kan vaske de rene med knust eggeskall.
Få ting er mer irriterende enn å vaske bort flekker fra en smal vase eller vinkaraffel når vaskekosten rett og slett ikke får plass. Har du noen gang stått med en vase eller vinkaraffel i hånden som du bare ikke får vasket ren? Vaskebørsten er for stor, vann og såpe alene gjør ikke jobben, og hvis du dytter en svamp ned, får du den garantert ikke ut igjen. Det finnes en enkel løsning på problemet – eggeskall.
Neste gang du koker egg eller steker speilegg i ovnen, bør du ta vare på eggeskallene. Knust eggeskall skubber nemlig enkelt bort smuss, skitt og flekker på innsiden av vaser, karafler eller kaffekanner.
Sånn steker du speilegg i ovnen
Vaske med eggeskall: Slik gjør du
- Knus eggeskallene grovt etter at du har kokt eller brukt eggene.
- Fyll vasen eller flasken med litt varmt vann og litt oppvasksåpe (alternativt edikk eller natron).
- Ha i de knuste eggeskallene.
- Rist forsiktig, slik at eggeskallene skrubber mot innsiden av vasen eller flasken.
- Skyll godt med rent vann etterpå.
Denne teknikken er skånsom mot glasset, samtidig som den effektivt fjerner smuss som er vanskelig å nå. Det er en enkel og naturlig metode som sparer deg for kjemikalier
Andre ting du kan bruke eggeskall til
Selv om eggeskall er perfekte for å rengjøre vaser, har de også flere smarte bruksområder i hjemmet. Her er noen flere ideer::
- Rengjøring av kaffekanner: Knuste eggeskall kan fjerne kaffeflekker fra innsiden av kanner.
- Skrubbing av gryter og panner: Eggeskall kan brukes som en naturlig skrubb for fastbrente matrester.
- Naturlig avløpsrens: Hell knuste eggeskall i avløpet for å bryte ned fett og skitt i rørene.
Se flere tips til hva du kan bruke avfall til her: Ikke kast kaffegruten: Dette kan du bruke den til
Neste gang du står med en smal vase som trenger rengjøring, husk eggeskall-trikset!
Fun fact: Hvorfor er noen egg vanskelige å skrelle?
Noen egg er rett og slett vanskeligere å skrelle enn andre, og det er kun fordi eggene er ferske. Grunnen til at ferske egg er vanskelige å skrelle, er at de har en lavere pH-verdi i eggehviten, noe som gjør at den klistrer seg til den indre membranen i skallet. Etter hvert som egg eldes, øker pH-verdien, og eggehviten løsner lettere fra skallet. Dette betyr at eldre egg er enklere å skrelle enn helt ferske egg.
Lyst på flere smarte rengjøringstips?