Oppskrift på sandleire: Til lekedeig eller pynt

Bildet viser en prosess for å lage dekorasjoner med sandleire. Til venstre ser vi en hånd som knar en klump med sandleire i en rosa bolle. Sandleiren er en blanding av sand, mel, salt og vann som har gitt den en fast, men formbar konsistens. På høyre side av bildet vises tre ferdige pyntegjenstander som er laget av denne sandleiren. De er formet i ulike figurer - en hjerteform, en rund form, og en stjerneform. Hver av disse figurene har små skjell presset inn i leiren, noe som gir en naturlig og dekorativ effekt. Hver av figurene har også et hull på toppen der det er tredd en snor, slik at de kan henges opp som pynt. Sandleiren er stekt eller tørket, slik at den har fått en solid, steinlignende tekstur.
Sanddeig er like enkelt å lage som trolldeig, men får en steinlignende tekstur når den stekes. (Foto: Kreative Ideer/ Miriam Schjetlein)

Ersatt trolldeigen med sanddeig – og ta vare på minnene med vakker pynt du lager selv.

Du har kanskje laget trolldeig før? Deigen som består av salt, mel og vann – og som man kan forme til figurer og steke i ovnen. Visste du at du kan lage en tilsvarende leire, men som ser ut som om du har tatt med en bit av stranden inn?

Vil du ha flere oppskrifter og inspirasjon til pynt og DIY-prosjekter, finner du det her.

Hvordan bruke skjell fra stranden til pynt

Sandleire er en fin måte å ta vare på minner på, og bruke skjell og steiner du plukket på stranden i sommer. Stekes i ovnen, og kan så henges opp. Husker du å pakke deigen godt inn, kan du bruke den igjen og igjen som en lekeleire.

Har du lyst til å lage silkeleire? Her får du oppskrift på silkedeig.

Se gjerne videoen under for mer detaljert beskrivelse på hvordan man lager sandleire.

Ingredienser og oppskrift på sanddeig

Du trenger:

  • 2 dl sand
  • 1.5 dl mel
  • 1 dl varmt vann
  • 1.5 dl salt

Sil gjerne sanden om den har mye store steiner. Bland alle de tørre ingrediensene i en bolle.

Spe forsiktig på med varmt vann mens du rører. Når deigen blir vanskelig å røre, begynn å kna sammen med hendene. Juster med mel eller vann om deigen blir for klissete eller tørr.

Nå kan du forme deigen som du ønsker. Men ønsker du å steke sandleiren, husk at det tar lenger tid jo tykkere deigen er. Vi kjevlet deigen, og stakk ut ulike former med pepperkakeformer. Deretter dekorerte vi med skjell og sneglehus. Husk å lage et hull om du ønsker å henge opp kreasjonen til slutt.

Sandleire er også en kjempefin måte å ta vare på hånd- eller fotavtrykket til barn.

Bildet viser en flatt utkjevlet sirkelformet del av sandleire som ligger på et lyst trebord. I leiren er det laget et tydelig håndavtrykk. Rundt håndavtrykket er det dekorert med tre små skjell som er presset ned i leiren. Ved siden av leiren ligger en kjevle i tre, som har blitt brukt til å rulle ut leiren til ønsket tykkelse. Dette er en kreativ aktivitet, som involverer å lage personlige minner med sandleire ved hjelp av håndavtrykk og naturlige dekorasjoner som skjell.
Bruk sandleire til å lage hånd- eller fotavtrykk. Pynt med skjell og sneglehus. (Foto: Kreative Ideer/ Miriam Schjetlein)

Stekes på 100 grader med over og undervarme til sandleiren er tørr helt igjennom.

Mer lekedeig? Her finner du oppskrift på hjemmelaget plastalina med balsam

Hvordan ta vare på sandleire?

Bildet viser en hånd som holder en plastpose med sandleire. Posen er lukket for å holde på fuktigheten, slik at leiren ikke tørker ut. Leiren inne i posen har en grov, teksturert overflate, og fargen ser ut til å være mørk brun eller gråaktig. I bakgrunnen kan man skimte en rosa bolle og en del av en kakeform, som sannsynligvis har blitt brukt i prosessen med å lage dekorasjoner av sandleiren. Hensikten med å oppbevare leiren i plastposen er å forhindre at den blir tørr og hard, slik at den kan brukes igjen senere.
Sandleire tørker fort, så pass på å legge den i en pose eller lufttett boks om du skal bruke den igjen senere. (Foto: Kreative Ideer/ Miriam Schjetlein)

Har du sanddeig til overs, som du enten ønsker å beholde som lekedeig eller steke ved en senere anledning? Pakk den godt inn i plast eller en lufttett boks, og oppbevar kjølig.

Lyst til å lage mer? Her får du våre tre beste oppskrifter på slim.

Les mer på våre temasider: