Derfor bør du spise kiwi med skallet på

Bildet viser en halvspist kiwi som står oppreist på en hvit overflate. Den har et brunt, hårete ytre som er intakt bortsett fra på toppen, hvor et tydelig bitt har avdekket det saftige, lysegrønne fruktkjøttet med små svarte frø. Den enkle, mørke bakgrunnen gir frukten en sterk kontrast og får den til å fremstå skarpt og tydelig.
Spis skallet – kiwien byr på både friskhet og næring i hver munnfull. (Foto: Kreative Ideer/ Aurora Lange)

Ja, du kan spise kiwi med skallet på! Kiwiens skall inneholder mer vitaminer, antioksidanter og fiber enn fruktkjøttet.

Visste du at du faktisk kan spise kiwi med skallet på? Det er helt sant! Den lille hårete frukten er kanskje ikke så fristende å bite rett i, men hvis du klarer å se forbi den lodne pelsen, venter en hel verden av vitaminer, antioksidanter, mineraler og næring – og skallet slår faktisk fruktkjøttet på innsiden når det kommer til næringsinnhold!

Ifølge Frukt.no, er kiwi kjent for sitt høye innhold av vitamin C, vitamin E, kalium, kostfiber og antioksidanter. Og gjett hva? Skallet sitter faktisk på mer næringshold en frukten selv – sammen er de dynamitt! Kiwiens skall inneholder nemlig tre ganger mer antioksidanter enn fruktkjøttet. I tillegg er skallet rikt på folat, vitamin E og fiber. Så hvorfor kaste bort alt det gode når du kan få med deg hele pakken?

Liker du denne saken? Vi har samlet alle våre smarteste tips her.

Hva får du ved å spise skallet?

Først og fremst – mer fiber! Fiber er din beste venn når det kommer til en glad mage og god fordøyelse. Dessuten får du flere vitaminer, som vitamin C og E, noe som gir deg et ekstra energikick. Bonusen er at antioksidantene hjelper kroppen med å holde frie radikaler i sjakk – altså den slags som kan få deg til å føle deg eldre enn du er.

Skallet på kiwi kan være litt bustete, men om du ikke liker tanken på å tygge hår, kan du vaske frukten godt, eller velge den gyldne kiwien som har et glatt skall. Da får du med deg hele herligheten uten de hårete problemene.

Så hvorfor spise hele frukten?

Vel, hvorfor ikke? Du får mer næring, sparer på matsvinn, og du ser rett og slett ganske tøff ut når du knasker på en hel kiwi som om det var et eple – og, ikke minst fryktløs! Pluss, det er en fin måte å gjøre kostholdet ditt enda mer fiberrikt og næringsfult uten å måtte legge til ekstra matvarer.

Hva kan jeg lage av kiwiskall?

Det finnes jo selvfølgelig alternativer til å spise en hel kiwi, hånd til munn, og en av de beste måtene å bruke hele frukten på, er i en smoothie.

Det er ikke bare kiwiskall som overrasker, se hva du kan bruke eggeskallene dine til her.

Oppskrift – smoothie med kiwi

Ingredienser:

  • 2 kiwi (med skall, godt vasket)
  • 1 moden banan
  • 1 håndfull spinat
  • 1 ss chiafrø
  • 2 dl juice, vann eller melk.

Og så enkelt, har du fått en ny hårete venn for livet.

Hvis du liker å lære nye ting, så viser vi deg hvordan du kan steke flere speilegg i ovnen samtidig her.

Les mer på våre temasider: