Varmepumpebereder: Varm opp vann til boligen mer lønnsomt
Trenger du ny varmtvannsbereder og ønsker å redusere strømforbruket og spare penger? Da kan varmepumpeberedere være en lønnsom investering!
Bruker du mye varmtvann og trenger ny varmtvannsbereder? Da kan en varmepumpebereder være et bedre valg! Med en varmepumpebereder, eller tappevannsvarmepumpe som det også kalles, vil du nemlig kunne spare strøm og derfor også penger på oppvarming av vann. De er også enkle å installere, tar liten plass og du kan få støtte fra Enova når du kjøper en! Vi forklarer.
Hvor effektiv er en varmepumpebereder?
Enova skriver at denne typen varmepumpe er ca. 2,5 ganger mer effektiv enn en vanlig varmtvannsbereder. Nytt av høsten 2023 er at du nå kan få Enova-støtte på inntil 5.000 kroner på varmepumpeberedere om de oppfyller Enova sine kriterier. Her lister vi opp flere varmepumper du kan få Enova-støtte på.
Merk at Enova gir denne støtten for å gjøre teknologien mer kjent og så fort det er en «markedsmoden teknologi» skriver de selv at de vil fase ut støtten.
Her kan du lese mer om varmepumper, og vi svarer på alt fra hvilke som er best i test til strømforbruk.
Hva er en varmepumpebereder?
En varmepumpebereder varmer opp tappevannet i boligen din ved hjelp av varme fra luft. De kommer i to forskjellige typer:
- Varmepumpebereder med både en innedel og utedel, slik man se på luft til vann-varmepumper.
- Varmepumpebereder hvor hele varmepumpen står inne.
Denne typen varmepumpe anbefales til deg som
- Bruker mye varmtvann
- Trenger ny varmtvannbereder
- Bor i en bolig uten vannbåren varme
Vurderer du en luft til luft-varmepumpe? Her svarer vi på om det lønner seg å fyre med ved eller varme opp ved hjelp av en varmepumpe i vinter.
Pris og montering av varmepumpebereder
Kostnaden på denne typen varmepumpe avhenger av størrelse og prisen på installasjon, men ifølge nettsiden Varmepumpeinfo koster en tappevannsvarmepumpe mellom 40 000 og 60 000 kroner inkludert montering (ytterligere kostnader kan forekomme).
De skriver også at installasjon ikke krever hverken f-gass sertifikat eller -godkjenning, og at det er en enkel jobb for en rørlegger.