Varmepumpe: Slik må du ikke bruke den til oppvarming
Vil du spare mest mulig på strøm og oppvarming i vinter kan det være lurt å bruke varmepumpa riktig. Her er 4 feil mange gjør med varmepumpa!
Vi har tidligere avslørt at du kan mer enn halvere energiforbruket til oppvarming ved hjelp av en varmepumpe, men det betyr ikke at ikke at bruken av varmepumpe er plankekjøring eller at man ikke kan ende med å gjøre feil. Bruk av feil innstillinger eller småfeil kan ende opp med å gjøre også varmepumpa mindre effektiv. Her avslører vi for eksempel innstillingen som gjør varmepumpa mest mulig effektiv i vinter.
Hvor mye strøm sparer man med en varmepumpe?
Einar Gulbrandsen fra Varmepumpeforeningen forteller at en årsvarmefaktor på 3 er realistisk for alle moderne luft til luft-varmepumper.
– En årsvarmefaktor på 3 vil si at den er 3 ganger så effektiv som en panelovn. Selv om varmepumpene er utviklet for å fungere bra i kaldt klima er de likevel mindre effektive når det som kaldest. Til tross for dette, sparer du lett 50% sammenlignet med panelovner også på de kaldeste dagene.
Hvordan må man ikke bruke luft til luft-varmepumpen?
Gulbrandsen sier at det er innstillinger du bør bruke om du vil ha mest mulig effekt fra varmepumpen, og på samme måte er det ting du ikke bør gjøre med varmepumpen om du vil ha mest mulig effekt og spare mest mulig strøm. Under avslører vi 4 ting du ikke må gjøre med varmepumpen.
Polar 35 hvit varmepumpe – Toshiba
1. Ikke slå av varmepumpen for å spare strøm
Gulbrandsen forteller at det mest energieffektive er å ha en jevn temperatur i boligen, og å passe på å ikke slå varmepumpa av for å prøve å spare strøm.
Vil du være sikker på at du velger den mest energieffektive varmepumpen? Vi har sett på testene og disse varmepumpene er best i test og mest energieffektive.
2. Ikke juster opp og ned temperaturen på varmepumpen
Han sier at det heller ikke er noen vits i å justere temperaturen opp og ned ofte.
– Du kan gjerne senke temperaturen noen grader om natta, men varmepumpen jobber mest effektivt når den har jevn drift, forklarer Gulbrandsen.
3. Ikke sett varmepumpen på «auto»
Gulbrandsen advarer om at det ikke er lurt å sette varmepumpen på «auto». Han forteller at auto betyr, «automatisk valg av driftsmodus», noe som betyr at det er varmepumpa selv som velger om den skal kjøle eller varme, og gir et eksempel på hvorfor det ikke er lurt.
– La oss si at du ikke synes at det blir varmt nok i huset og derfor fyrer i peisen. Det som kan skje om du har varmepumpen på «auto» er at varmepumpen begynner å kjøle når temperaturen i huset kommer over innstilt temperatur.
På fjernkontrollen illustreres «auto» vanligvis med piler som går rundt i ring
eller en stor «A».
Gulbrandsen anbefaler derfor heller å alltid gå for «oppvarming» når man skal ha det varmt, og å holde kjølingen til varme sommerdager.
– Da har man full kontroll, legger han til.
Hva er billigst: Oppvarming med varmepumpe eller vedfyring?
4. Ikke bruk andre varmekilder mer enn du faktisk trenger
– Kjenner du behov for å bruke en vifteovn, bruk gjerne det, men bruk den så lite som mulig, tipser Gulbrandsen.
Dette begrunner han med at det alltid er mest lønnsomt med en varmepumpe. I tillegg vil varmepumpen slutte å varme hvis andre varmekilder holder høy nok temperatur i boligen og da blir strømregningen høyere fordi mindre effektive løsninger gjør jobben.
Her forteller vi mer om hvordan du kan bruke og sikre at luft til luft-varmepumpen er mest effektivt i vinter.