På Startsiden Guider har noen av sakene annonselenker, som fører til butikker hvor du kan kjøpe produktene vi har omtalt, eller til tjenester som lar deg sammenligne priser. Når du klikker på en av disse lenkene, får Startsiden annonseinntekter. Disse lenkene er alltid merket.

Annonselenkene er valgt fordi vi mener de er relevante og nyttige, og det er våre innholdsprodusenter som bestemmer hvilke saker vi skal skrive om og hvilke produkter som skal omtales.

Vårt mål er alltid å guide deg til det mest relevante innholdet og de beste produktene. Annonsørene bestemmer ikke innholdet i sakene.

Journalistene og redaksjonen i ABC Nyheter har ingen rolle i produksjonen og publiseringen av dette annonsørinnholdet.

Slik ser du om hjemmet ditt er utsatt for radongass

Måle etter radongass, radonmåler: Bilde av radon-kart.
Bør du være bekymret for radongass der du bor? Slik finner du ut om du er i risikosonen. (Foto: Skjermbilde av NGUs radonkart)

Nå er den beste tiden av året for å måle radongass der du bor, men hva er egentlig radon, og hvorfor er det farlig? Vi gir deg svarene.

Vet du om du bor et sted med store forekomster av radongass? Hvis ikke bør du lese videre. Radon er nemlig relatert til hundrevis av norske lungekreftdødsfall hvert år.

Hva er radongass?

Radongass er en usynlig og luktfri radioaktiv gass som oppstår naturlig fra bergarter og jordskorpen. Gassen dannes når radium brytes ned i grunnen, en prosess som skjer kontinuerlig over hele verden. Radon kan trenge inn i bygninger gjennom sprekker og utettheter i grunnmuren, og derfor kan nivåene av radon variere betydelig fra ett område til et annet. I Norge er radon et særlig relevant tema fordi mange områder har geologiske forhold som fører til økte radonnivåer i boliger.

Måler radon, fuktighet og temperatur
Airthings View Sensor radonmåler

Airthings View Sensor radonmåler

Pris nå: 1 990 kroner hos Elkjøp
Her får du den til laveste pris

Sjekk om hjemmet ditt er utsatt

Norges geologiske undersøkelse har et interaktivt kart som lar deg se aktsomhetsgraden der du bor, og de anbefaler at man måler radon i vinterhalvåret, mellom midten av oktober og midten av april, fordi det er da konsentrasjonen av radon er sterkest.

Smart radonmåler
Airthings Wave - digital radonmåler med app

Airthings Wave – digital radonmåler med app

Pris nå: 1 649 kroner hos Sikkerheten Selv
Her får du den til laveste pris

Hvorfor er radon farlig?

Radongass utgjør en helsefare først og fremst på grunn av risikoen for lungekreft. Når radon brytes ned i luften, dannes radioaktive partikler som kan sette seg fast i lungene når vi puster. Disse partiklene sender ut stråling som kan skade cellene i lungevevet og over tid føre til kreft. Ifølge Kreftforeningen anslås 300 av de årlige norske lungekreftdødsfallene i året å være relatert til radon.

Faktisk er radon den nest største årsaken til lungekreft etter røyking. Ifølge Verdens helseorganisasjon (WHO) og Direktoratet for strålevern og atomsikkerhet, kan langvarig eksponering for høye nivåer av radon gi en betydelig økt risiko for kreft. Radon anses som spesielt farlig når det bygges opp over tid i lukkede rom uten god ventilasjon.

Hvordan kan man sikre hjemmet sitt mot radon?

Det er flere tiltak man kan gjøre for å redusere radonnivåene i hjemmet og sikre et sunt inneklima:

  1. Måle radonnivået: Den første og viktigste handlingen er å måle radonnivået i boligen. Dette kan gjøres enkelt med radonmålere som plasseres i rom der man oppholder seg mye, som stue og soverom. Målingen bør helst skje i vintermånedene, da man ofte ventilerer mindre i kaldere perioder, noe som kan føre til oppsamling av radon.
  2. Forbedre ventilasjonen: Å sørge for god ventilasjon kan redusere radonnivåene betydelig. Dette kan inkludere alt fra å lufte ofte, installere ventiler, til å bruke mekaniske ventilasjonssystemer. Spesielt viktig er det å sikre at underetasjen, kjelleren eller rom som ligger i kontakt med grunnen har tilstrekkelig luftgjennomstrømning.
  3. Tette sprekker og åpninger: Siden radon trenger inn i hjemmet gjennom sprekker og utettheter i grunnmuren eller gulvet, kan det hjelpe å tette disse med tetningsmasse eller andre passende materialer.
  4. Radonsug og trykkreduserende tiltak: Ved høye radonverdier kan det være nødvendig med mer omfattende tiltak, som å installere radonsug eller trykkreduserende tiltak. Radonsug er et system som installeres under bygningen og fjerner radon før det kommer inn i huset, mens trykkreduserende tiltak skaper et undertrykk under bygget for å hindre radon i å trenge opp gjennom gulvet.
  5. Radonbrønn: I nye boliger eller områder med spesielt høye radonverdier kan det også være aktuelt å etablere en radonbrønn. Denne metoden brukes ofte i nye bygg og kan være en effektiv måte å lede radongassen vekk fra huset.

Les mer på våre temasider: