På Startsiden Guider har noen av sakene annonselenker, som fører til butikker hvor du kan kjøpe produktene vi har omtalt, eller til tjenester som lar deg sammenligne priser. Når du klikker på en av disse lenkene, får Startsiden annonseinntekter. Disse lenkene er alltid merket.

Annonselenkene er valgt fordi vi mener de er relevante og nyttige, og det er våre innholdsprodusenter som bestemmer hvilke saker vi skal skrive om og hvilke produkter som skal omtales.

Vårt mål er alltid å guide deg til det mest relevante innholdet og de beste produktene. Annonsørene bestemmer ikke innholdet i sakene.

Journalistene og redaksjonen i ABC Nyheter har ingen rolle i produksjonen og publiseringen av dette annonsørinnholdet.

Robotstøvsuger: Disse er best i test i 2024

Collage av robotstøvsuger fra Dreame, Xiaomi, iRobot Roomba, Roborock og Kärcher.
Robotstøvsugere har tatt over jobben til tradisjonelle støvsugere i flere hjem de siste årene. Vi har laget en kjøpsguide som forklarer hvilken robotstøvsuger du skal velge, om det er verdt kjøpet, samt hvilke som er best i test 2024. (Foto: Collage av Startsiden/Herman Arneberg Johnsen)

Finn den beste robotstøvsugeren til ditt hjem med vår kjøpsguide. Vi har samlet de som er «best i test» i 2024, som blant annet Dreame, Roborock og Roomba.

Har du lyst på robotstøvsuger, men usikker på hvilken? Her har du en guide som forklarer hva du må tenke på før du går til anskaffelse av en robotstøvsuger, hvilken type robotstøvsuger som passer best til ditt hus, og ikke minst hvilke robotstøvsugere som er best i test.

Interessert i saker som denne? Her kan du lese alle vår best i test-saker.

Robotstøvsugere som er best i test

Vi har sett på produkttester i inn- og utland slik at vi kan presentere de beste robotstøvsugerne for deg. Vi vil også liste opp egenskapene deres slik at du enkelt kan finne den som passer best til ditt hjem, enten det er en som takler tepper bra, er best på allergi eller en allround-robotstøvsuger. Pris er også en viktig faktor, så her vil du finne de beste billige robotstøvsugerne i tillegg til de som ligger øverst i prissjiktet.

Toppmodellen Roborock S8 MaxV Ultra

Best i test
Roborock S8 MaxV Ultra robotstøvsuger

Roborock S8 MaxV Ultra robotstøvsuger

Sjekk prisen her

Fjorårets modell, S7, ble kåret til best i test hos Tek i fjor, og jaggu tror du ikke S8 også stikker av med seieren i årets robotstøvsugertest. De gir i likhet med i fjor robotstøvsugeren 9,5 poeng av 10 mulige, og kaller den «Den beste robotstøvsugeren på markedet akkurat nå.»

Robotstøvsugeren kommer med en dokkingstasjon som gjør «alt«; nemlig å fylle på vann, vaske moppen og tømme robotstøvsugeren for støv. Den kan derfor gå i ukesvis før man i det hele tatt trenger å gjøre noe.

Robotstøvsugeren fikk også «best i test»-stempelet til Lyd & Bilde, som trekker frem dette som de store plussene:

– Effektiv rengjøring med få avsporinger. Har få problemer med dørterskler. Lett og intuitiv app. God stemmestyring.

Dreame X40 Ultra – «Premiumvask»

Dreame X40 Ultra robotstøvsuger

Dreame X40 Ultra robotstøvsuger

Pris nå: 15 999 kroner hos Elkjøp
Her får du den til laveste pris

Denne modellen fikk Techadvisors «editor’s choice»-stempel, som oppsummerer den slik:

– Det er ingen tvil om at Dreame X40 Ultra er en svært kapabel robotstøvsuger som presterer på høyeste nivå, både når det gjelder støvsuging og mopping. Den krever minimalt med vedlikehold og tilbyr en brukervennlig app med mange tilpasningsmuligheter.

iRobot Roomba Combo j7+

best i test
iRobot Roomba Combo j7 Plus

iRobot Roomba Combo j7 Plus

Pris nå: 10 999 kroner hos Elkjøp
Her får du den til laveste pris

Roomba kommer med en robotstøvsuger som får mye skryt i flere forskjellige produkttester. PCMag kaller denne det beste valget for de med dyr som kan ha uhell inne, da den har en sensor som kjenner igjen hindringer, og derfor unngår dem.

De skryter også av en brukervennlig app som de mener de fleste vil forstå seg på, noe Techradar er enige i da de kaller dette en brukervennlig robotstøvsuger. Techradar kroner denne støvsugeren fra Roomba til best i test.

Beste billige: Xiaomi Mi Robot Vacuum Mop 2 pro

Beste billige
Robotstøvsuger Xiaomi Mi Robot Vacuum - Mop 2 Pro

Robotstøvsuger Xiaomi Mi Robot Vacuum – Mop 2 Pro

Pris nå: 369 kroner hos Robotutstyr

Det er ingen hemmelighet at både Roborock og Roomba sine testvinnere ikke er billige, og det er dette som også trekker ned i produkttestene. Heldigvis finnes det også robotstøvsugere som blir kalt «billige». Man får kanskje ikke alle egenskapene til de dyreste og nyeste, men her får man mye for pengene.

Techradar kårer Xiaomi Mi Robot Vacuum Mop 2 pro til den beste billige robotstøvsugeren. Denne kan både støvsuge og vaske gulvet, men har ikke en funksjon som gjør at den unngår for eksempel hund- eller kattebæsj på gulvet, så kan dette forekomme er nok ikke dette det beste valget for deg. Støvsugeren får imidlertid skryt for å være brukervennlig, og til prisen den koster gjør den en god jobb med rengjøringen.

Rimelig Kärcher robotstøvsuger med vaskefunksjon

Rimelig og funksjonell
Kärcher RCV5

Kärcher RCV5

Sjekk prisen her

Denne modellen fra Kärcher høster mye ros, blant annet fra britiske Ideal Home. De trekker fram hvor god den er til å komme seg smidig rundt i hjemmet, med AI som enkelt oppdager og manøvrerer rundt hindringer, og hvordan den sømløst bytter innstillinger mellom parkett og tepper. De skriver:

-RCV5 robotstøvsugeren fra Kärcher er en supersmart dings som ikke bare ser bra ut, men som også fungerer ypperlig.

Daily Express har også testet denne robotstøvsugeren, og oppsummerer den slik:

-Jeg prøvde en ny Kärcher robotstøvsuger, og den revolusjonerte måten jeg vasker hjemmet mitt

Er en robotstøvsuger verdt det?

Dette er noe du selv må vurdere. Har du sjeldent tid til jobben selv, eller hater å støvsuge, kan en robotstøvsuger helt klart gjøre livet enklere. Har du derimot ikke noe imot støvsuging og ikke føler at du trenger mer hjelp til det enn du selv klarer, trenger kanskje ikke en robotstøvsuger være på toppen av ønskelisten din.

Reagerer du på støv, eller husstøvmidd, kan det være lurt å støvsuge jevnlig. Med en robotstøvsuger kan dette gjøres hver dag slik at du får et støvfritt hjem, og potensielt mindre allergiske plager.

Vi kan heller ikke ignorere det faktum at en robotstøvsuger ikke erstatter den gode gamle manuelle støvsugeren da den ikke får støvsugd møblene eller kommer til i alle kriker og kroker. Valget er derfor ditt, så se på dine egne behov før du bestemmer deg.

Vurderer du å gå til innkjøp av en robotgressklipper? Her finner du robotgressklippere som er kåret til best i test.

Hva må man tenke på før man kjøper robotstøvsuger?

Det er ikke lurt å bare kaste pengene etter robotstøvsuger-selgerne uten videre vurdering. For som med de fleste elektriske duppeditter har robotstøvsugerne også sine begrensninger. Vi har derfor kommet med to ting du må huske å tenke på før du bestemmer deg for å kjøpe en robotstøvsuger til hjemmet ditt:

  • Tenk på hvordan hjemmet ditt er bygget og hvilke hindringer robotstøvsugeren kan møte på. Hvis du har mange trapper, dørstokker eller høye terskler, kan dette gjøre det utfordrende for en robotstøvsuger å komme til over alt.
  • Vurder størrelsen på rommene og hvor mye møblering du har. Robotstøvsugere er vanligvis ganske kompakte, men de kan ha problemer med å manøvrere rundt store møbler eller komme seg inn i trange områder. 

Hvilken robotstøvsuger skal jeg velge?

Så kommer det store spørsmålet; hvilken robotstøvsuger skal jeg velge? Det finnes nemlig et stort utvalg på markedet, og her finnes det robotstøvsugere i en mengde prisklasser. Vi skjønner godt at det ikke er lett å navigere seg rundt i robotstøvsuger-markedet. Her finner du en liste med tips som kan hjelpe deg å finne rett støvsuger til deg og ditt hjem.

  • Tepper: Hvis du har mange tepper på gulvene er det viktig å være oppmerksom på at ikke alle robotstøvsugere håndterer dettelike bra. Da kan det være en god ide å se etter en støvsuger som egner seg best til å kjøre på tepper.
  • Kjæledyr: Hvis du har kjæledyr som en sjelden gang kan ha et uhell eller to innendørs er det veldig fint å ha en robotstøvsuger som registrerer dette og derfor navigerer seg rundt bæsjen som ligger der. Kan den ikke registrere dette kan du risikere å komme hjem til et heller ønsket syn.
  • Batteritid: Sjekk batteritiden og ladetiden til robotstøvsugeren du vurderer. Batteritiden vil avgjøre hvor lenge støvsugeren kan kjøre før den må lades, mens ladetiden vil påvirke hvor lang tid det tar før den er klar til å brukes igjen. Velg en modell med tilstrekkelig batteritid til å dekke behovene i hjemmet ditt og en ladetid som er praktisk for deg. 
  • Allergi: Sliter du med allergi mot husstøvmidd finnes det robotstøvsugere som egner seg bedre enn andre på å bli kvitt dette.

Allergisk mot pollen? Da kan denne luftrenseren være redningen i sommer.

Har du ingen spesielle krav av de vi har nevnt over kan en såkalt kalt allround-robotstøvsuger være midt i blinken for deg. Da får du som regel en støvsuger som er god på det meste.