På Startsiden Guider har noen av sakene annonselenker, som fører til butikker hvor du kan kjøpe produktene vi har omtalt, eller til tjenester som lar deg sammenligne priser. Når du klikker på en av disse lenkene, får Startsiden annonseinntekter. Disse lenkene er alltid merket.

Annonselenkene er valgt fordi vi mener de er relevante og nyttige, og det er våre innholdsprodusenter som bestemmer hvilke saker vi skal skrive om og hvilke produkter som skal omtales.

Vårt mål er alltid å guide deg til det mest relevante innholdet og de beste produktene. Annonsørene bestemmer ikke innholdet i sakene.

Journalistene og redaksjonen i ABC Nyheter har ingen rolle i produksjonen og publiseringen av dette annonsørinnholdet.

Radonmåling: Derfor bør du gjøre dette nå

Måling av radon: Hvordan og når sjekker du om du har den farlige radioaktive gassen i hjemmet ditt?
Hvordan og når bør du sjekke om du har den farlige radioaktive gassen i hjemmet ditt? (Foto: Herman Arneberg Johnsen)

Radongass kan utgjøre en risiko for helsen din over tid, og om du bor i et utsatt område bør du måle radon-nivået i hjemmet ditt. Her er hvorfor du bør begynne målingen så fort som mulig.

Radon er en naturlig forekommende gass som dannes når radioaktive stoffer i berggrunnen brytes ned. Inne i en bolig kan den samle seg i luften man puster inn, noe som kan medføre helserisiko over tid. I Norge anbefales det å måle radonnivået i boliger fordi geologien flere steder ligger til rette for høy forekomst av radon i grunnen.

Les også: Genial bananfluefelle

Måler radon, fuktighet og temperatur
Airthings View radonmåler 2989

Airthings View radonmåler 2989

Pris nå: 1 990 kroner hos Elkjøp
Her får du den til laveste pris

Derfor må du gjøre det nå

Radonmålere plasseres ofte i de rommene man oppholder seg mest i, som stue og soverom, og blir liggende utstilt i minst to måneder. Tiden målerne ligger fremme, er viktig for å få et gjennomsnittlig bilde av radonmengden, da konsentrasjonen kan variere fra dag til dag.

Myndighetene råder huseiere til å gjennomføre radonmålinger i vinterhalvåret, vanligvis fra midten av oktober til midten av april, siden vi da varmer opp boligen og holder vinduer og dører mer lukket enn ellers. I en lukket og oppvarmet bolig er det mindre luftutskifting, og nivåene av radon vil i så fall vise sitt reelle potensial.

Midten av april er i skrivende stund omtrent to måneder unna, ergo bør du vurdere å sette i gang målingen så snart som mulig.

Sjekk om hjemmet ditt er utsatt

Norges geologiske undersøkelse har et interaktivt kart som lar deg se aktsomhetsgraden der du bor, og de anbefaler at man måler radon i vinterhalvåret, mellom midten av oktober og midten av april, fordi det er da konsentrasjonen av radon er sterkest.

Du kan lese mer om hvordan du ser du om hjemmet ditt er utsatt for radongass her

Dette bør du gjøre om du har høyt radonnivå

Dersom radonnivået i boligen viser seg å være høyere enn anbefalt, finnes det ulike tiltak for å redusere det. Typiske løsninger kan være økt ventilasjon, tetting av sprekker mot grunnen eller mer omfattende radonsug der forholdene tilsier det.

Eventuelle utbedringer bør gjøres i samarbeid med fagfolk som har erfaring med radonproblematikk, slik at man er sikker på at tiltakene faktisk fungerer. Fordelen med å ha et klart bevis på radoninnholdet er at man vet nøyaktig hvor man står, og kan ta grep for å skape et sunnere inneklima i boligen.

Les mer på våre temasider: