Plassering av luft-til-luft varmepumpe: Slik gjør du det riktig
Før montøren kommer bør du ha gjort deg opp noen tanker om hvor du helst vil henge både ute- og innedelen. Vi gir deg rådene som gjør det litt enklere!
Varmepumper har for lengst etablert seg som en av de mest effektive og miljøvennlige oppvarmingsløsningene for norske hjem. Dersom du planlegger å installere en luft-til-luft-varmepumpe, er det lurt å tenke nøye gjennom hvordan du plasserer både inne- og utedelen før montøren kommer. Riktig plassering kan nemlig gi bedre effekt, lavere strømforbruk og lengre levetid på anlegget.
Lurer du på mer angående varmepumper? Her samler vi alle varmepumpe-artiklene våre, og svarer på alt fra hvilke som er best i test til strømbruk.
Få tilbud på varmepumpe
Slik bør du plassere utedelen:
Utedelen bør monteres et stykke over bakkenivå, gjerne minimum 30–50 centimeter. Dette er viktig for å unngå at snø og is legger seg rundt pumpen, samtidig som det gjør at kondensvannet kan renne fritt unna. Dessuten beskytter en høyere plassering mot skader fra veisalt og sprut fra våt bakke om vinteren.
Utedelen bør helst plasseres et sted hvor den har god tilgang på frisk luft, men likevel er skjermet mot de mest ekstreme værforholdene. Et halvtak eller en egnet varmepumpehus kan beskytte mot nedbør og vind. Vær imidlertid forsiktig med å dekke til utedelen fullstendig; den trenger luftsirkulasjon for å fungere optimalt.
Les også: Hvor mye strøm bruker en varmepumpe?
Tenk på din egen og naboenes nattesøvn
Varmepumper kan lage en lav summelyd og vibrasjoner, selv om moderne modeller ofte er stillegående. Likevel kan det være klokt å unngå montering rett utenfor soveromsvinduer – både dine egne og naboens. I tillegg finnes det lokale regler for støy og krav til avstand i enkelte kommuner, så sjekk eventuelle retningslinjer der du bor.
I de fleste tilfeller er det gunstig om rørlengden mellom inne- og utedelen er kortest mulig. Jo kortere rør, desto mindre varmetap og desto mer effektiv drift. Samtidig kan praktiske forhold (f.eks. støy, plass, fasadehensyn) gjøre at man av og til må justere plasseringen.
Slik bør du plassere innedelen:
Innedelen bør plasseres slik at den varme (eller kalde) luften kan spres mest mulig fritt i rommet. Det vanligste er å montere innedelen litt høyt på veggen i en stue eller et oppholdsrom, ettersom dette gjerne er husets viktigste oppvarmingsareal. Luftstrømmen bør heller ikke blokkeres av store møbler eller gardiner.
Pass på at innedelen ikke er plassert slik at den blåser direkte på sofagrupper, spisebord eller kontorplasser. For nær avstand kan oppleves som ubehagelig trekk. Plasser derfor enheten slik at luften kan sirkulere fritt, men ikke treffer sitteplasser eller oppholdssoner for sterkt.
Innedelen bør heller ikke henges rett ved siden av andre varmekilder (f.eks. peis, panelovner eller stekeovn). Temperaturmåleren i innedelen kan da bli «lurt» til å tro at rommet er varmere (eller kaldere) enn det faktisk er. Plasser derfor enheten i god avstand fra andre varmekilder for at den skal kunne regulere temperaturen optimalt.
Dette må du vite om service på luft til luft-varmepumper
Gjør det enklere for deg selv og reparatøren
Som all annen teknologi, trenger varmepumper vedlikehold fra tid til annen. Enheten bør derfor henge et sted hvor man enkelt kommer til for rengjøring av filtre og for eventuell teknisk service. Sørg også for god plass rundt enheten i høyden og bredden.
Selv om ytelse bør veie tyngst, har de fleste også et ønske om at innedelen skal gli pent inn i interiøret. Moderne modeller er ofte nøytrale i farge og design, men det kan likevel være en fordel å ta hensyn til helhetsinntrykket i boligen.
Signatur 25 grå varmepumpe
Det finnes også design-varmepumper som absolutt ikke er et øyesår