På Startsiden Guider har noen av sakene annonselenker, som fører til butikker hvor du kan kjøpe produktene vi har omtalt, eller til tjenester som lar deg sammenligne priser. Når du klikker på en av disse lenkene, får Startsiden annonseinntekter. Disse lenkene er alltid merket.

Annonselenkene er valgt fordi vi mener de er relevante og nyttige, og det er våre innholdsprodusenter som bestemmer hvilke saker vi skal skrive om og hvilke produkter som skal omtales.

Vårt mål er alltid å guide deg til det mest relevante innholdet og de beste produktene. Annonsørene bestemmer ikke innholdet i sakene.

Journalistene og redaksjonen i ABC Nyheter har ingen rolle i produksjonen og publiseringen av dette annonsørinnholdet.

Plantejord: Eksperten forteller hvordan du velger riktig

Hender som viser fram en håndfull med plantejord. Eksperten forteller hvilken jord som er best. Les om krukkejord, hagejord og torvfri jord.
Plantejord, hagejord, krukkejord og torvfri jord, valgene er mange. Hageeksperten forteller hvordan du finner den beste jorden.

Plantejord, hagejord, krukkejord og torvfri jord, valgene er mange. Hageeksperten forteller hvordan du finner den beste jorden.

Etter en lang og ustabil vinter må vi vel nå kunne si at den endelig er over? Kanskje har snøfrie veier og sol gitt deg inspirasjon til å starte med planting i hagen? Før du gyver løs på dette er det lurt å finne en god og riktig plantejord til plantingen.

– Plantejorden er selve grunnlaget for plantene, så en god jord er derfor en viktig investering, forklarer hageekspert Espen Skarphagen.

Portrettbilde av planteekspert Espen Skarphagen som holder et oliventre i hver hånd. Eksperten forteller hvilken jord som er best. Les om krukkejord, hagejord og torvfri jord. Skarphagen er også snart aktuell som ny dommer i Sommerhytta, hvor han vil overta for Finn Schjøll.
Hageekspert Espen Skarphagen gir deg sine beste tips til hvordan du velger en god plantejord, enten det er hagejord, krukkejord eller torvfri jord du er ute etter.

Skarphagen har flere års erfaring og utdannelse innen blomster og står bak bloggen skarpihagen.no, som er en kilde for inspirasjon og ideer til hage og uterom. Han har også skrevet boken «Skarp i hagen – hage gjennom livet med gjenbruk, bærekraft og deling», samt halvparten av podcasten «Grøntpodden – for deg som er helt grønn» sammen med Marianne Heen Johnsgård. Skarphagen er også snart aktuell som ny dommer i Sommerhytta, hvor han vil overta for Finn Schjøll.

Skarphagen kommer her med de beste rådene for hvordan man finner den beste plantejorden, enten det er hagejord, krukkejord eller torvfri jord du er ute etter.

Lyst på mer inspirasjon til hagen? Sjekk ut samlesiden vår for uterom.

Hvor kan man kjøpe plantejord?

Det finnes flere butikker som selger plantejord, blant annet Europris, Plantasjen, Felleskjøpet og Hageland. Utsalgsstedet man velger å kjøpe plantejorden fra bestemmer derimot ikke automatisk kvaliteten på jorden.

– Selv om jorden blir solgt på Plantasjen eller Hageland, betyr det ikke automatisk at det er den beste jorden, forklarer Skarphagen.

Han sier at man må se på hva jorden inneholder for å kunne avgjøre hvilken som er av god kvalitet.

– Det er viktig at det er en fin balanse med næring i jorden, sand og leire, samt at den ikke inneholder store mengder torv.

Rölunda plantejord

Rölunda plantejord

Pris nå: 45 kroner hos Obs
Her får du den til laveste pris

Lengre ned i saken kan du lese mer om torvfri jord som er et miljøvennlig valg.

Ønsker du å gå inn i en butikk, ta en pakke jord og betale, uten å lese på innholdet, er det en god ide å se etter plantejord som er beregnet på det du skal plante.

– Jeg vil fortsatt anbefale å lese innholdet, men er viktig å satse på en kvalitetsjord for å sikre en langsiktig og god vekst, forklarer hageeksperten.

Hageekspert Espen Skarphagen gir deg sine beste tips for å velge mellom plantejord, krukkejord, hagejord eller torvfri jord.

Plantejord: 4 for 100

Når sesongen nærmer seg begynner flere tilbud som «4 for 100» å dukke opp. Dette mener hageeksperten man ikke alltid skal ta nytte av.

– Jorden i disse sekkene er ofte av dårlig kvalitet, og er derfor ikke verdt å bruke penger på selv om det virker som et godt tilbud.

Skarphagen er klar på at det som regel er en sammenheng mellom pris og kvalitet.

– Når det kommer til plantejord er det nok slik at de billigste er det ofte dårligere kvalitet på, så jeg anbefaler derfor at man heller bruker litt ekstra penger på en kvalitetsjord som vil gi plantene et bedre liv.

Krukkejord og hagejord

Det finnes flere typer jord, og det kan fort bli overveldende når du står der i butikken for å kjøpe jord om du ikke vet hvilken du skal velge. Skarphagen trekker fram to jordtyper man kan se etter.

– Skal du plante i krukker eller plantekasser anbefaler jeg å bruke krukkejord da denne jorden er beregnet for akkurat disse forholdene, sier Skarphagen.

Han legger til at når det plantes i krukker og plantekasser er det alltid viktig med drenering i bunnen.

Gressfrø Nelson Premium 3 Kg

Gressfrø Nelson Premium 3 Kg

Pris nå: kroner hos

Skarphagen nevner også hagejord som et jordalternativ. Dette er en jordtype som brukes til jordforbedring og påfyll på plen, hekk og i terreng, men skal man bruke hagejord til blomster og bed, bør du tilsette mer gjødsel, og blande med eksisterende jord før planting.

Felleskjøpet hagejord

Felleskjøpet hagejord

Pris nå: kroner hos

Torvfri jord: Et miljøvennlig alternativ

I de senere årene har mange blitt mer og mer miljøbevisste, og i forbindelse med dette har det nå blitt utviklet en plantejord som er helt fri for torv.

Hva er torv og hvorfor er ikke torvuttak bra?

Hva er torv?

SNL skriver dette om torv: «Torv er en type jordsmonn som består av delvis kompostert organisk materiale, omdannet fra planter i områder mettet med vann, og under forhold preget av underskudd på oksygen, høy surhet og mangel på næringsstoffer»

Hvorfor er ikke torvuttak bra for miljøet?

Torv er vanlig å se på listen over ingredienser på plantejord, men dette betyr ikke nødvendigvis at det er bra. Ifølge en rapport fra Miljødirektoratet vil alt dyre- og planteliv på den opprinnelige myra hvor torven er forsvinne, dette inkluderer
også det meste av mikroorganismene.

– Industrielt uttak av torv fra norske myrer fører derfor til tap av naturmangfold og økosystemtjenester, skriver de.

Skarphagen forteller at plantejord ofte drar nytte av torv, så lenge det er i moderate mengder. Derfor mener han at man uansett burde velge en jord som har lav torvmengde.

Torvfri jord har derimot ingredienser som skal erstatte torven.

– Jeg har ikke fått testet torvfri jord selv enda, men jeg har sett på innholdet som ser veldig bra ut, forteller hageeksperten som også sier han har troa på jorden som er et miljøvennlig alternativ.

Torvfri Blomsterjord 40L

Torvfri Blomsterjord 40L

Pris nå: 185 kroner hos Kastanjehagen
Her får du den til laveste pris

Les mer på våre temasider: