Nettleie på strøm blir nå dyrere. Dette kan du gjøre for å spare penger
Nettleie på strøm øker nå, og fortsetter å stige de neste årene. Her får du flere smarte strømtips som gjør at du kan spare penger.
Nettleien på strømmen din vil øke kraftig mot 2030, ifølge ny rapport fra Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE). Det kan gi strømkunder en tøffere vinter økonomisk. Ifølge rapporten vil kostnadene øke på grunn av nødvendige investeringer i strømnettet for å håndtere den økende elektrifiseringen av samfunnet.
For mange husstander kommer denne nyheten på toppen av at alt har blitt dyrere og øker presset på husholdningsbudsjettet. Dette samtidig som prisen på selve strømmen også i perioder er høyere enn før. Det blir derfor enda viktigere å se på smarte løsninger for å redusere strømforbruket. Samtidig viderefører regjeringen ordningen med strømstøtte, men den dekker ikke økt nettleie.
Forskjell på nettleie og strøm
Det er lokale variasjoner, men de fleste nettselskapene øker prisen. Elvia, Norges største nettselskap, har allerede varslet at de skrur opp prisene med 12–14 prosent fra 1. oktober samt at det kan komme enda en økning denne vinteren. Mens du kan bytte hvem du kjøper strømmen fra, er det ikke mulig å endre nettleverandør. Nettleie er prisen du må betale for transporten av strømmen hjem til deg. Det er ulike takster igjennom døgnet og prisen varierer ettersom hvor stort trøkk det er i forbruker. Derfor er det penger å spare på å velge når du kjører oppvaskmaskinen eller lader el-bilen hjemme.
Smart varmtvannstank og strømstyring hjemme
Et av de mest effektive tiltakene som kan redusere både strømforbruk og kostnader er bruk av smarte varmtvannstanker. Varmtvann står for en stor andel av energiforbruket i norske hjem, og smarte tanker kan optimalisere når vannet varmes opp. For eksempel kan tanken programmeres til å varmes opp når strømmen er billigst, ofte på natten eller i perioder med lav belastning på nettet.
Smarte varmtvannstanker som kan styres gjennom apper gir deg muligheten til å varme opp vann når strømprisen er lavest, og dermed redusere kostnadene betraktelig.
Gratis nyhetsbrev fra ABC Startsiden: Få morgendagens strømpriser og de billigste strømavtalene for din strømregion tilsendt hver dag. Les mer her.
Flere andre smarte strømtiltak
Foruten smarte varmtvannstanker finnes det flere måter å redusere strømforbruket på:
1. Strømstyringsapp: Appen fra din nettleverandør er gratis for å holde deg oppdatert på pris og forbruk samme døgn. Tibber og Entelios gir deg sanntidsoppdateringer på strømpriser og forbruk, og lar deg automatisk justere strømbruk til tider hvor prisen er lav. Disse systemene kan kobles til smarte termostater, lys og andre elektriske apparater i hjemmet for mer effektiv bruk. Ofte må du betale noe for bruk av disse tjenestene.
2. Smarte varmepumper: En moderne varmepumpe med smarte funksjoner kan tilpasse seg strømprisen og effektivt varme opp hjemmet uten å bruke unødvendig mye strøm.
3. Effektiv belysning: Bytting til LED-lys og bruk av smarte lyspærer som kan styres fra mobilen kan gi besparelser på strøm, særlig nå i mørkere høstmåneder når lysbruken øker.
Vil du vite mer om oppvarming? Hva er billigst å bruke av varmepumpe og ved?
Få tilbud på varmepumpe
Spar opptil 20 prosent på strømmen
Tall fra strømleverandører viser at husstander som bruker smarte løsninger kan redusere strømforbruket med opptil 20 prosent. Med stigende nettleie og høye strømpriser kan slike tiltak derfor bli avgjørende for mange familier.
Den økte nettleien vil ramme de fleste, men ved å gjøre hjemmet smartere kan man redusere det totale forbruket og dermed spare penger på lang sikt. NVE anslår at nettleien kan fortsette å stige de neste årene, og kombinasjonen av smarte hjemmeløsninger og bevisst strømforbruk vil være viktig for å unngå sjokkregninger gjennom de kaldere månedene. For mange er dette et godt tidspunkt å investere i smartere løsninger, som på sikt vil være både økonomisk gunstig og miljøvennlig.
Har du en dum panelovn i huset? Så mye kan du spare på å bytte til en smart panelovn.
Hva bruker mest strøm i huset?
Ifølge Enova er det oppvarming som krever desidert mest strøm og energi i en bolig. De anslår at i snitt 55 prosent av strømforbruket i en bolig går på å varme den opp, men avslører at det i norske hjem kan gå så mye som 60-80 prosent av strømforbruk til oppvarming.
Dette bruker mest strøm i huset:
- Oppvarming: Ifølge Enova er det oppvarming som krever desidert mest strøm og energi i en bolig. De anslår at i snitt 55 prosent av strømforbruket i en bolig går på å varme den opp.
- Varmtvann: Ifølge NRK kommer varmtvann på en andreplass når det kommer til strømforbruk, med hele 15 prosent går til oppvarming av vann.
- Belysning/Elbil: Har du elbil er det denne som ifølge Enova i snitt tar tredjeplassen når det kommer til strømforbruk. Har du ikke elbil, er det belysning som i gjennomsnitt bruker tredje mest strøm i norske boliger.
Denne saken er laget med bistand fra ChatGPT og kvalitetssikret av medarbeidere hos ABC Startsiden.no