Når skal man kalke plenen?

Kalking av gressplen: Bilde av en plen etter snøen har smeltet.
Må man egentlig kalke plenen, og i såfall når? Vi gir deg svaret! (Foto: Espen Skarphagen)

Pleier du å kalke plenen hver vår? Det kan du kanskje slutte med.


Snøen har eller er i ferd med å smelte i store deler av landet, og da er det mye man må begynne å stelle med om man har hage. Men spesielt ett gjøremål i hagen kan du nok fint droppe.

Sjeldent nødvendig

Kalking av gressplenen på våren er et hagetips som går igjen hvert år, men ifølge hageekspert Espen Skarphagen er det sjeldent nødvendig. Likevel er det noen tilfeller du bør gjøre det:

1. Kan bedre pH-verdien

Jordens pH-verdi er avgjørende for plantenes evne til å ta opp næringsstoffer. De fleste gresstyper trives best i en lett sur til nøytral jord, med en pH-verdi på mellom 6.0 og 7.0. Over tid kan jorden bli for sur (lav pH-verdi), noe som gjør det vanskelig for gresset å absorbere nødvendige næringsstoffer som nitrogen, fosfor, og kalium. Kalking hjelper med å heve pH-verdien, motvirker forsuring og fremmer næringsopptaket.

Norsk jordsmonn er likevel som regel ikke for surt, så her lønner det seg å kjøpe en pH-test på et hagesenter før du eventuelt går i gang med å kalke plenen for å forsikre at jorden ikke blir for alkalisk.

2. Kan forbedre jordstrukturen

Kalking kan også forbedre jordens struktur, spesielt i leirjord, ved å gjøre den mer porøs. Dette forbedrer dreneringen, reduserer vannmetting og gjør det enklere for røttene å vokse.

3. Kan motvirke mose

I sur jord trives mose godt, og dens tilstedeværelse kan være et tegn på lav pH-verdi. Ved å kalkbehandle plenen, kan du gjøre forholdene mindre gunstige for mose og mer gunstige for gress, som igjen kan bidra til å redusere mosens vekst.

Les også: Hvordan få grønt gress i hagen

Når og hvordan skal du kalke gressplenen?

Den beste tiden å kalkbehandle plenen på er om våren, før vekstsesongen starter i full kraft. Dette gir kalken tid til å reagere med jorden og justere pH-verdien før gresset begynner å vokse aktivt. En annen god tid er om høsten, etter at gresset har stoppet å vokse, slik at jorden er klar for neste vekstsesong.

Slik gjør du det:

  • Test jordens pH-verdi: Det første steget er å teste jordens pH-verdi for å se om det er nødvendig med kalking. Dette kan gjøres med et enkelt testsett fra et hagesenter.
  • Velg riktig type kalk: Det finnes ulike typer kalk, inkludert kalkstein (kalsiumkarbonat) og dolomittkalk (inneholder både kalsium og magnesium). Valget avhenger av jordtestresultatene.
  • Påfør kalk jevnt: Bruk en gjødselspreder for å påføre kalken jevnt over hele plenen. Følg anbefalingene på kalkproduktet for riktig mengde.