Legger ned 2G-nettet – Dette betyr det for deg

I år stenges 2G-nettet i Norge, men hva betyr det egentlig for deg?
Etter over 30 år med drift skal 2G-nettet legges ned i Norge. Anders Krokan, pressesjef i Telenor, forklarer at teknologien nå er moden for utskifting.
– Etter å ha tjent Norge godt i mer enn 30 år har 2G snart utspilt sin rolle. Det er svært lite trafikk igjen i 2G-nettet, og vi ønsker å modernisere nettverket vårt ved å bruke frekvensene som hittil har vært brukt til 2G, til å øke kapasiteten i 4G og 5G. Dette gjøres for å møte kundenes økende behov, sier Krokan.

Nedstengingen vil også ha positive miljøeffekter ved at strømforbruket reduseres når 2G-nettet skrus av.
Norske myndigheter advarer mot populær smartklokke.
Når starter nedleggelsen av 2G-nettverket?
Telia starter nedstengingen allerede høsten 2025. Telenor har imidlertid valgt å utsette sin nedleggelse til etter 31. desember 2027 for å sikre en god overgang, spesielt med tanke på helse- og omsorgstjenester.
Hvordan påvirkes du som bruker?
– Slukkingen av 2G-nettet påvirker hovedsakelig de som har utstyr som kun støtter denne teknologien, sier Krokan. Eldre mobiltelefoner, nettbrett, modem og klokker som kun fungerer med 2G-teknologi, vil ikke lenger kunne koble seg til mobilnettet. Det samme gjelder utstyr med SIM-kort som kun benytter 2G.
Også andre typer utstyr som lysstyring, alarmsystemer, tyverisikringsbrikker og enkelte oppkoblede biler med eCall-funksjon kan bli berørt, nevner Krokan.
Slik får du billigst mulig mobildata
Hvordan sjekker du ditt utstyr?
Krokan anbefaler å kontakte leverandøren eller utsalgsstedet der utstyret er kjøpt.
– Har du en eldre mobiltelefon, bør du oppsøke en telebutikk eller mobiloperatør for å få avklart om denne må byttes ut. Når det gjelder trygghetsalarmer, er dette kommunens ansvar, og vi opplever å ha god dialog med kommunene, forklarer han.
Hva bør folk gjøre nå?
For personer med utstyr som fortsatt benytter 2G, råder Telenor til å starte overgangen til nyere løsninger så snart som mulig.
– De som har alarmsystemer eller annet utstyr basert på 2G, bør kontakte leverandører for å sikre en smidig overgang, sier Krokan.
For å nå bredere ut, har Telenor i samarbeid med Telia lansert nettsiden www.byttnettnå.no, hvor berørte kunder finner informasjon om hva de bør gjøre før 2G-nettet slukkes.
Nødkommunikasjon og beredskap
På spørsmålet om hvordan nedleggelsen påvirker beredskap og nødkommunikasjon, svarer Krokan at utsettelsen til slutten av 2027 gir god tid til nødvendige tiltak.
– Et mindre antall 4G VoLTE-terminaler benytter fortsatt 2G for nødanrop, og med denne utsettelsen får brukerne lengre tid til å skifte disse terminalene, avslutter han.