Hvordan få sprø svor på ribba: 3 smarte triks du bør kunne
Er du sprø etter svor? Da bør du kunne disse 3 triksene!
Over halvparten av oss nordmenn elsker ribbe til jul. Den er et ufravikelig innslag på juleaften for mange av oss, men samtidig en rett som kan gi selv den mest erfarne hobbykokken hodebry. Mange vil nok påstå at det er svoren som er selve lakmustesten som avgjør hvorvidt ribba er vellykket eller ei, og ribba kan være så saftig den bare vil: Uten den herlige sprø svoren blir det fort murring og misnøye til langt ut på nyåret.
Derfor har vi samlet 3 triks du kanskje ikke kjenner til, som er greit å ha i bakhodet om det er du som har fått det ærefulle oppdraget i år.
Er du en pinnekjøtt-type? Sjekk ut disse 4 geniale pinnekjøtt-triksene!
1. Svordan få den til å poppe: Natron
Dette høres kanskje rart ut, men natron kan være hemmeligheten bak sprø svor. Bland en liten mengde natron med salt og gni dette inn i svoren dagen før steking. Natron er også kjent som natriumbikarbonat, og reagerer med fett og varme og bidrar til å bryte ned fettlagene i svoren. Samtidig hjelper saltet med å trekke ut fuktighet, noe som også er avgjørende for et sprøtt resultat. Bare husk å tørke svoren godt med kjøkkenpapir før ribba går i ovnen.
2. Ingen sure miner: Bruk eddik
Om svoren nekter å poppe, kan du bruke et triks som mange profesjonelle sverger til: En liten sprut eddik på svoren før siste stekeomgang. Eddiken bidrar til å bryte ned fettlaget og fremskynder den knasende effekten.
Julegavetips: Disse støpejernsgrytene er kraftig nedsatt i pris nå
3. Hæv some føn: Bruk en hårføner
Dette høres kanskje ut som noe som burde holde seg på badet, men en hårføner kan være redningen når du skal få svoren sprø. Før ribba går i ovnen, bruk hårtørkeren på høy varme for å blåse bort all overflødig fuktighet fra svoren. Dette gir svoren den tørre overflaten som er essensiell for at den skal poppe. Bare pass på å ikke varme kjøttet for mye – fokuser kun på svoren.