Hvordan bruke luft til luft-varmepumpen mest effektivt i vinter?
Vil du spare penger på strøm eller oppvarming i vinter? Da er dette trikset du som har en luft til luft-varmepumpe må kunne!
Har du en luft til luft-varmepumpe? Da er du kanskje interessert i å høre hvordan du bruker den mest mulig effektivt? For å få mest ut av varmepumpen er det nemlig bruk av spesielt én ganske overraskende, og ikke minst enkel innstilling som utgjør forskjellen.
Tipset fikk vi av Einar Gulbrandsen fra Varmepumpeforeningen som forteller hvordan du bruker varmepumpen mest mulig effektivt, men også hva du ikke må gjøre om du er ute etter å få mest mulig ut av den strømsparende formen for oppvarming.
Lurer du på mer angående varmepumper? Her samler vi alle varmepumpe-artiklene våre, og svarer på alt fra hvilke som er best i test og strømbruk.
Polar 35 hvit varmepumpe – Toshiba
1. Innstillingen som gjør varmepumpen mest effektiv
Gulbrandsen forteller at det er flere ting du kan gjøre for å sikre en mest mulig effektiv varmepumpe, men at det mest effektive er riktig bruk av vifta. Det er tross alt denne som distribuerer lufta ut i rommet og huset.
– Vifta er din venn, og den bør stå på så høy viftehastighet som mulig – som du selv synes er greit når du er tilstede selvsagt. Når du er borte eller om natten så anbefaler jeg å bruke full viftehastighet, sier Gulbrandsen og legger til at laveste hastighet ikke er effektivt for å få varmen ut i rommet.
Nå er det kanskje mange som stiller seg spørsmålet «bruker ikke vifta mye strøm?», men dette kan Gulbrandsen avkrefte.
– Nei det gjør den ikke, det er en veldig energieffektiv vifte så den vil ikke bruke mye strøm. Det er utedelen og kompressoren som gjør jobben som bruker mest strøm og man sparer derfor ikke strøm med en lav viftehastighet, det er faktisk helt motsatt.
Han legger til at det ofte er fire eller fem ulike hastigheter på vifta. Høy viftehastighet er mest effektivt, og lav hastighet eller stillemodus passer best om du vil ha det stille. Men han legger til at du ikke kan forvente å både ha det helt stille og fortsatt få full effekt av varmepumpen.
Vil du være sikker på at du velger den mest energieffektive varmepumpen? Vi har sett på testene og disse varmepumpene er best i test og mest energieffektive.
Få tilbud på varmepumper til ditt hjem
2. Viktig med riktig installasjon for mer effektiv oppvarming
Gulbrandsen forteller at det også er andre element som kan gjøre varmepumpen mer effektiv, eller rettere sagt mindre effektiv. Én av de er hvorvidt den er installert riktig eller feil.
– Når det kreves mer av varmepumpen fordi det blir kaldt, så må pumpa jobbe hardere, noe som gjør det enda viktigere at den er riktig installert. Det er når det er kaldt at problemer med en varmepumpe som er installert feil typisk vil dukke opp.
Gulbrandsen legger til at det også er veldig viktig å ha rene filtre i varmepumpens
innedel, noe du som eier av varmepumpen enkelt kan ordne selv med jevne mellomrom.
– Det er en forutsetning for at innedelen skal klare å gi fra seg varme i tillegg til å
være så stillegående som mulig.
3. Varmepumpen jobber mest effektivt når den har jevn drift
– Det mest energieffektive er å ha en jevn temperatur i boligen, og å passe på å ikke slå varmepumpa av for å prøve å spare strøm. Det er heller ikke noen vits i å justere temperaturen mye opp og ned. Du kan gjerne senke temperaturen noen grader om natta, men varmepumpen jobber mest effektivt når den har jevn drift, forklarer Gulbrandsen.
Han forteller at tommelfingerregel fra Enova om å sette ned temperaturen med én grad vil spare 5% strøm ikke gjelder for varmepumper.
– Dette er riktig om du bruker panelovner, men gjelder ikke med varmepumper. Det er rett og slett fordi de er mer energieffektive enn panelovner og du vil derfor tjene mindre på å sette ned temperaturen med en varmepumpe.
Dette må du ikke gjøre med varmepumpen i vinter
– Ikke sett varmepumpen på «auto», advarer Gulbrandsen. Auto betyr, «automatisk valg av driftsmodus», som betyr at varmepumpa selv velger om den skal kjøle eller varme. På fjernkontrollen illustreres «auto» vanligvis med piler som går rundt i ring
eller en stor «A».
Han gir et eksempel på hvorfor dette ikke er lurt å bruke «auto» på
varmepumpen:
– La oss si at du ikke synes at det blir varmt nok i huset og derfor fyrer i peisen. Det som kan skje om du har varmepumpen på «auto» er at varmepumpen begynner å kjøle når temperaturen i huset kommer over innstilt temperatur.
Gulbrandsen anbefaler derfor å alltid velge oppvarming når man skal ha det varmt, mens han anbefaler å holde kjølingen til varme sommerdager. Da har man full kontroll, legger han til.
Konklusjon: Slik må du ikke bruke luft til luft-varmepumpen
- Ikke slå av varmepumpen for å spare strøm
- Ikke juster opp og ned temperaturen på varmepumpen
- Ikke sett den på «auto»
- Ikke bruk andre varmekilder mer enn du faktisk trenger. Kjenner du behov for å bruke en vifteovn, bruk gjerne det, men bruk den så lite som mulig, tipser Gulbrandsen. Dette begrunner han med at det alltid er mest lønnsomt med en varmepumpe. I tillegg vil varmepumpen slutte å varme hvis andre varmekilder holder høy nok temperatur i boligen og da blir strømregningen høyere fordi mindre effektive løsninger gjør jobben.
Hvor mye strøm sparer man med en luft til luft-varmepumpe?
– Vi bruker å si at en årsvarmefaktor på 3 er realistisk for alle moderne luft til luft-varmepumper. En årsvarmefaktor på 3 vil si at den er 3 ganger så effektiv som en panelovn.
Gulbrandsen forteller at alle varmepumper som selges i Norge må ha energiklasse «A» eller bedre. Du bør se etter energiklassen for oppvarming i kaldt klima når du ser på energimerket. Det er dette som gir sluttbruker den mest relevante informasjonen.
– Selv om varmepumpene er utviklet for å fungere bra i kaldt klima er de likevel mindre effektive når det som kaldest. Til tross for dette, sparer du lett 50% sammenlignet med panelovner også på de kaldeste dagene.
Grunnen til at varmepumpene blir mindre energieffektive om vinteren er fordi det er mindre energi å hente fra uteluften, forklarer Gulbrandsen.
– De leverer også mindre varme, så da kan det hende at du trenger å fyre med ved eller sette på en panelovn i tillegg når det blir som kaldest. Det betyr ikke at varmepumpen ikke fungerer, men at den ikke klarer å levere nok varme i perioder. Dette avhenger riktignok også av hvor godt isolert boligen din er også videre, sier Gulbrandsen.
Han sier at også dette henger sammen med å holde jevn temperatur og forklarer at det kan være vanskelig å få opp temperaturen på morgenen hvis du kvelden før har
satt ned temperaturen i stua med mange grader. Dette gjelder spesielt i de verste
kuldeperiodene, avslutter Gulbrandsen. Her går vi mer i dybden på hvor mye strøm man sparer med en varmepumpe.
Supert med vedfyring i tillegg til varmepumpe
Selv om moderne varmepumper fungerer bra i kulda, poengterer Gulbrandsen at det er vanlig å ha en ekstra varmekilde for de kaldeste dagene og forteller at da er vedfyring helt topp.
– Kombinasjonen av varmepumpe og vedfyring er perfekt for å spre varmen fra vedovnen ut i rommet, fastslår han.