På Startsiden Guider har noen av sakene annonselenker, som fører til butikker hvor du kan kjøpe produktene vi har omtalt, eller til tjenester som lar deg sammenligne priser. Når du klikker på en av disse lenkene, får Startsiden annonseinntekter. Disse lenkene er alltid merket.

Annonselenkene er valgt fordi vi mener de er relevante og nyttige, og det er våre innholdsprodusenter som bestemmer hvilke saker vi skal skrive om og hvilke produkter som skal omtales.

Vårt mål er alltid å guide deg til det mest relevante innholdet og de beste produktene. Annonsørene bestemmer ikke innholdet i sakene.

Journalistene og redaksjonen i ABC Nyheter har ingen rolle i produksjonen og publiseringen av dette annonsørinnholdet.

Energirådgiverens beste tips for å spare strøm i 2024

Bilde av Linda Ørstavik Öberg, energipolitisk rådgiver hos Huseierne. Smilende kledd i en svart topp, sittende foran en bakgrunn med høyspentledninger, Öberg fortalte oss hvordan du sparer penger på strøm i 2023.
Det florerer av strømsparetips, men ikke alle er like god. For å finne tipsene som faktisk utgjør en forskjell på strømregningen har vi snakket med energipolitisk rådgiver hos Huseierne, Linda Ørstavik Öberg, som forteller hvordan du enkelt sparer penger på strøm i vinter.

Merker du vinterens høye strømpriser på strømregningen? Vi har snakket med energirådgiveren som fortalte hvordan du faktisk sparer strøm i 2024!

Merker du at strømprisene har steget? Vi har snakket med energipolitisk rådgiver hos Huseierne, Linda Ørstavik Öberg, som gir sine beste tips til deg som vil spare strøm i 2023. Vi spurte spesifikt om enkle tips alle kan gjennomføre, helt uavhengig av strømavtale eller strømselskap. Under finner du altså energirådgiverens 14 beste tips for å spare strøm, uavhengig av om du har strømavtale hos Fjordkraft, Norgesenergi, Fortum, Los eller andre.

Her har vi samlet alle våre saker og smarte tips innen fyring og oppvarming.

1. Sørg for at du har en skikkelig god strømavtale

– Billigst strømavtale på sikt er spotpris, men vær obs på bindingstider og påslag, og unngå fakturagebyr. Ikke la deg lure av avtaler som gir deg gratis strøm, hvis du ikke er villig til å gjøre jobben med å følge opp.

Finn riktig strømavtale

2. Bruk strøm når strømmen er billigst

– Dersom du har mulighet til å bruke strøm når strømprisen er lavest, eller har installert smarte systemer som for eksempel lader elbilen og varmer opp vannet når det er billigst og best kapasitet i nettet, så er det selvfølgelig smart. Flytt gjerne store laster som elbillading til natten når prisen er lavere.

Tibber
Få kontroll over strømforbruket

Få kontroll over strømforbruket

Med strømavtale fra Tibber får du enkelt oversikt over strømpris og forbruk i appen.
Sjekk prisen her

3. Reduser innetemperaturen

– Å redusere innetemperaturen er det beste du kan gjøre for å spare strøm. For hver grad du senker temperaturen, vil du spare rundt 5 prosent av kostnadene til oppvarming. Skru ned varmen i rom du ikke oppholder deg så mye i, og hold innetemperaturen på mellom 19-22 grader. 

4. Ta kortere dusjer 

– Mye energi går med til å varme opp vann, så det er mye å spare på å ta kortere dusjer.

5. Benytt deg av termostat på oppvarmingskilder

– Pass på at oppvarmingskildene dine har termostat.

Vurderer du en varmepumpe? Vi har sett på testene og disse varmepumpene er best i test og mest energieffektive.

6. Slå av lys

– Slå av lys og senk varme i rom som ikke er i bruk. Bytt til ledpærer.

7. Varm opp utvalgte rom

– Det er økonomisk smart å varme opp de rommene man oppholder seg i, og ha døren lukket til de kalde rommene. Så kan man heller åpne soveromsdøren før man legger seg hvis man vil ha inn litt varme. Mange har panelovn på soverom som varmer, samtidig som de liker å sove med åpent vindu – da fyrer man for kråka.

8. Få montert tetningslister

– Hvis du merker at det trekker fra vinduer og dører, kan det være en ide å få montert tetningslister. Disse koster ikke mye og er lette å montere selv. De kan redusere varmetapet betraktelig. I noen tilfeller lønner det seg å etterisolere eller bytte vinduer, men dette har naturlig nok en høyere kostnad.

Feilen mange gjør når de kjøper vedovn.

tetningslist
Tesa tetningslist Standard

Tesa tetningslist Standard

Tesa selvklebende tetningslister leveres i flere varianter for tetting av sprekker.
Pris nå: 70 kroner hos Globaltools
Her får du den til laveste pris

9. Vurder andre oppvarmingskilder enn strøm

– Vurder en annen eller ekstra oppvarmingsmåte enn strøm. Varmepumpe og vedfyring kan begge være gode metoder for å få ned strømforbruket i huset. Her avslører vi hva som er billigst av oppvarming med varmepumpe eller vedfyring.

Best i test
Daiseikai 9s 35 hvit varmepumpe - Toshiba

Daiseikai 9s 35 hvit varmepumpe – Toshiba

Når det kommer til varmeeffekt og strømsparing er Toshiba Daiseikai 9 suverent best i klassen. Den er også ekstremt stillegående.
Energiklasse: A+++
SCOP: 5,3.
Pris nå: kroner hos

10. Luft ut kort og effektivt

– Luft kort og effektivt i stedet for å la vinduet stå på gløtt når det er kaldt ute. Da unngår du å slippe ut for mye varme av boligen, i tillegg til at du slipper unødvendig nedkjøling av gulv, tak og vegger.

11. Monter sparedusj

– Å montere sparedusj, og eventuelt sparedyser på alle servanter, halverer normalt varmtvannsforbruket ditt til dusjing. Det er en billig og god investering. Du kan også ta kortere dusjer, eller slå av vannet mellom slagene.

12. Vent med å sette igang store maskiner som vaskemaskin

– Det er mest økonomisk å vente med å sette i gang vaskemaskin, tørketrommel og oppvaskmaskin til de er fulle. Hvis man er opptatt av å holde effektbelastningen nede for å ikke klatre i kapasitetstrappen, så kan det være lurt å tenke over hvor mye man setter på samtidig – og heller vaske og tørke etter hverandre.

13. Skru ned varmen når du er borte

– Det er ingen grunn til å ha fullt oppvarmet hus når du er bortreist i lengre perioder. Det holder å ha en temperatur på rundt 15 grader for å sørge for at rørene ikke fryser.