Derfor øker pollenallergi i Norge – hva skjer?

Foto: Lise Åserud / NTB (Foto: Lise Åserud / NTB)
De siste 30 årene har antall tilfeller av pollenallergi i befolkningen økt kraftig. Men hva skyldes egentlig dette?
Allergiske reaksjoner mot pollen er et sikkert vårtegn for mange, og det blir det for stadig flere av oss. Hvorfor har det blitt slik? Vi spurte Ragnhild Gulsvik, Lungelege, fungerende leder for RAAO (Regionalt senter for astma, allergi og overfølsomhet), Helse Sør-Øst, og leder for NFAI (Norsk forening for allergologi og immunpatologi.
Kraftig økning

Forekomsten av pollenallergi har økt betydelig i Norge og resten av den vestlige verden gjennom de siste årene. NHI melder at det er dobbelt så mange som er allergiske mot pollen i dag, enn for 30 år siden. Hva er årsakene bak denne kraftige økningen?
– Mellom 25 og 30 prosent av oss vil oppleve pollenallergi i løpet av livet, og forekomsten øker stadig. Dette gjelder spesielt fra barne- og ungdomsalder og videre inn i voksenlivet, forklarer Gulsvik.
Luftrenser: Disse er best i test i 2025 og anbefalt for allergikere
Klimaendringer sentralt
En sentral årsak til økningen i pollenallergi er klimaendringene.
– Klimaendringer gir mildere vintre, noe som fører til en lengre pollensesong. En høyere temperatur bidrar også til økt pollenspredning mens sesongen pågår, forteller Gulsvik.
Hun legger til at klimaendringene også fører til at enkelte pollenarter, som bjørk og burot, spres nordover i Norge.
– Vi ser dessuten introduksjon av nye allergifremkallende arter som beiskambriosa (ragweed), en plante som er beslektet med burot. Dette bidrar ytterligere til økt allergibelastning.
Gulsvik påpeker også at vårt moderne, vestlige levesett spiller en rolle.
– Vi lever mer urbanisert, med mindre kontakt med naturen og det biologiske mangfoldet rundt oss. Økt bruk av antibiotika og høyere forekomst av keisersnitt påvirker også vårt mikrobiom negativt, noe som kan øke risikoen for allergiutvikling, forklarer hun.
– Alle disse faktorene sammen bidrar til at stadig flere nordmenn utvikler pollenallergi, avslutter Gulsvik.
Forkjølelse eller pollenallergi – hvordan vet man forskjellen?