Advarer mot mye snø på tak: Dette trenger du for å fjerne det
For mye snø på taket kan føre til alvorlige skader på hus og hytte. Nå advarer forsikringsselskapene.
Over store deler av landet faller det nå betydelige snømengder, og i tillegg til å føre til å skape store trafikale utfordringer er det spesielt én ting som fører til bekymringer hos forsikringsselskapene: For mye snø på tak.
I en pressemelding mandag 6. januar advarer If mot at mye snø på hus- og hyttetak kan skade konstruksjonen:
– Hvis du opplever at dører og vinduer går tregt, eller ser nedbøyninger eller andre endringer i huset, kan det være et varsel om for at taket ditt er utsatt for høy belastning, sier Benedicte Veum, skadesjef for eiendomsskader i If.
– Takflatene må hele tiden har mest mulig jevn belastning under måking av tak. Hvis du måker den ene siden først, kan skjevbelastningen bidra til skader. Det er lurt å måke på hver side av taket vekselsvis. La det ligge igjen 10-15 centimeter, slik at taktekkingen ikke blir skadet, fortsetter Veum.
Her har vi samlet mange geniale tips og triks til blant annet snøfjerning, issmelting og andre ting du kanskje ikke visste du trengte å vite.
Dette er de beste produktene for å fjerne snø fra tak:
SR-M 60 Takraka multi-star®
Forbrukerorganisasjon Huseierne har en rekke gode råd til hvordan man måker snø fra tak. Blant annet skriver de at det aller først er viktig å lytte til huset eller hytten din. Bokstavelig talt. Et tegn på for høy belastning på huset kan være om dører eller vinduer går tregt, eller du ser at konstruksjonen bøyer seg. Knirk og smell i konstruksjonen kan også fortelle at snømengden på taket er for stor.
Når du setter i gang å måke er det lurt å være bevisst på å ikke skade selve taket med måkingen. Derfor anbefaler de å la det være igjen et lag med snø på takflaten, for å unngå å skade taktekningen.
De understreker også viktigheten av å måke jevnt, og ikke måke én takflate før du går over mønet og måker neste flate. Slik unngår du at taket blir skjevbelastet, som faktisk kan være mer kritisk enn en tyngre, men jevnere belastning.
Har du mye snø på bakkeplan også? Disse snøfreserne er best i test
Snø kombinert med vind kan føre til at snøen fokker seg på taket, som også kan skape skjevbelastning av taket. Da anbefales det å komme seg ut så fort man kan og få begrenset belastningen på taket.
Avslutningsvis vil vi nevne at det også er lurt å være bevisst på hvor du flytter snøen til. Om du for eksempel måker snøen ned på en terrasse som allerede er dekket med snø, kan den fort kollapse, da terrasser generelt ikke er konstruert for å bære så mye snø.
Så mye snø tåler taket ditt
Selskapet for industriell og teknisk forskning (SINTEF) har i samarbeid med Direktoratet for byggkvalitet (DiBK) utarbeidet noen retningslinjer for når du bør vurdere å måke taket.
Avhengig av når huset er bygget, finnes det noen tommelfingerregler man kan forholde seg til:
- 1949–1969: Kritisk snølast for lette takkonstruksjoner er 150 kg/m2 (se tabell under for snødybde), mens tunge tak tåler noe mer.
- 1970–1979: Kritisk snølast er rundt 150 kg/m2
- Etter 1979: Man kan anta at kritisk snølast på tak tilsvarer de snølastene på mark som er angitt i NS 3479 (Norsk Standard) for hver kommune, dvs. vanligvis 150-350 kg/m2.