«Hvor stor eller liten tursekk skal jeg velge?». Og er det forskjell på tursekk til dame og herre? Tureksperten forteller hvordan du velger!
«Hvor stor tursekk skal jeg egentlig velge?» er et spørsmål som gjerne melder seg i det man enten skal kjøpe eller er i gang med å pakke tursekken til fjellturen. Og enten det er dagsturer eller lengre turer du skal ut på så har Norge alltids noe å by på! Uansett hvor du skal gå er det viktig med en god tursekk som rommer alt du trenger og vil ha med deg på turen!
Vi har snakket med Torbjørn Høstmark Borge i Pulssonen, som har over 20 års erfaring fra sportsbransjen og testing av produkter. Han har gitt oss noen gode råd til hva man burde tenke på når man skal gå til innkjøp av en tursekk. Og han forteller også hva som er forkjellen på tursekk til dame og herre.
– Hva som utgjør en god tursekk er helt individuelt, men den bør ha et bæresystem som legger til rette for høy komfort, og ideelt sett skal du nærmest glemme at du bærer sekken i det hele tatt, sier eksperten og legger til,
– Husk at den beste tursekken er den sekken som oppfyller akkurat DINE ønsker og behov.
Under har vi samlet Høstmark Borges beste råd for å finne rett tursekk til ditt bruk.
Pakkeliste til fjellturene i sommer eller vinter, årets beste fjellsko eller inspirasjon til flotte turer i Norge – alt dette og mer finner du på samlesiden vår for fjellturer.
Hvordan velge riktig tursekk?
- Hvor stor og hvilke egenskaper er viktige for en tursekk? Les mer her
- Tursekk til dame vs tursekk til herre Les hva som er forskjellen her
- Liten tursekk Les når det passer med en liten tursekk her
- Mellomstor tursekk Les når det passer med en mellomstor tursekk her
- Stor tursekk Les når det passer med en stor tursekk her
Hvor stor, og hvilke egenskaper er viktige for en tursekk?
Det er flere ting man burde tenke på før man kjøper en tursekk, og de viktigste egenskapene for sekkene vil variere fra person til person. Dette vil også variere avhengig av hva sekken skal brukes til. Høstmark Borge gir likevel en generell liste på hva man man burde se etter for å sikre en tursekk som er så komfortabel som mulig, og ikke minst, et godt kjøp.
- Størrelse og kapasitet: Sørg for at sekken du velger er stor nok slik at du enkelt kan finne ting du har pakket ned uten å måtte ta ut alt annet.
- Komfort: En god tursekk skal være behagelig å bære over lengre perioder. Bæresystemet bør være justerbart i lengden/høyden. Skulderstroppene og hoftebeltet bør være godt polstret og produsert i et ventilerende materiale, og brystremmen bør være justerbar i høyden.
- Vektfordeling: Et godt hoftebelte skal bidra til å fordele vekten jevnt over ryggen og hoftene for å redusere belastningen på skuldrene. Sørg for at sekken sitter slik at vekten fordeles jevnt.
- Slitestyrke: En tursekk skal tåle å bli brukt. Sørg for at materialet i yttermembranen er laget i ripstop nylon som tåler at du legger fra deg sekken i alt fra blåbærlyngen til en ujevn steinur, og at glidelåsene er kraftige nok til å tåle at du åpner og lukker sekken tusenvis av ganger på jakt etter Kvikk Lunsjen.
- Vanntetthet: Mange sekker har en DWR-impregnert membran som gjør at de er vannavstøtende og vil tåle en regnskur. Denne impregneringen vil med tiden slites av, og sekken må alternativt impregneres på nytt. En god anbefaling er derfor å bruke et regntrekk, enten det følger med sekken eller du kjøper det løst.
- Tilgang og organisering: For å forenkle organiseringen og pakkingen bør sekken ha flere rom, lommer, samt festepunkter på utsiden. Når du bærer sekken er det begrenset hvor mye du klarer å nå uten å ta den av, så romslige lommer på hoftebeltet er en stor fordel.
Det er viktig med gode sko! Her finner du fjellsko og tursko som er kåret til best i test i 2024.
Tursekk til dame vs. tursekk til herre
Noe du kanskje ikke har tenkt på når du har sett på tursekker tidligere er at det finnes sekker som er spesielt beregnet for damer. Det er ikke slik at herrer ikke kan bruke en damesekk, eller motsatt, men tursekkene som er til damer har noen tilpasninger som kan gjøre dem mer behagelig å bære på en damekropp. Dette kan for eksempel være:
- Rygglengde og passform: Sekker som er tilpasset damer har som regel en kortere rygglengde tilpasset kortere overkropper og smalere skuldre. De er også formet for å passe bedre rundt kvinnelige hofter og brystparti, noe som gjerne er noe bredere enn på menn.
- Skulderstropp: Skulderstroppene på damesekker er ofte smalere og mer buet for å passe bedre rundt brystene og å følge kroppsformen.
- Hoftebelte: Kvinner har som regel bredere hofter enn menn, som igjen gjenspeiles av et bredere hoftebelte på damesekkene.
Lurer du på hvordan du skal pakke tursekken? Her har du turentusiastens pakkeliste til fjellturene i sommer.
Liten tursekk: Passer til dagsturer
For dagsturer der du ikke trenger å bære mye utstyr, kan en sekk på 20-35 liter være tilstrekkelig. Dette gir plass til mat, drikke, ekstra klær og eventuelt førstehjelpsutstyr og andre småting du ønsker å ta med på turen.
Husk å ta med deg solbeskyttelse! Her er solkremene som er anbefalt av Forbrukerrådet.
Tursekk til helgeturer
For kortere turer som varer en eller to netter, avhenger det i stor grad om du baserer deg på å sove i eget telt, eller overnatte på hytte der du kun trenger å ta med deg en enkel lakenpose.
For førstnevnte vil en sekk rundt 50-55 liter være passende (inkluderer plass til telt, sovepose, liggeunderlag og lignende), mens du kan klare deg med en enda mindre sekk på rundt 40-50 liter om du baserer deg på annen overnatting.
Her kan du lese om hvordan du velger riktig telt.
Stor tursekk til lengre turer
For lengre turer som varer flere dager, eller uker, bør du vurdere en sekk på 60 liter eller mer. Størrelsen vil også avhenge av hvilke festemuligheter sekken har, og hvor mye du kan feste på utsiden.
Det essensielle er at du får god plass til klær, mat, kokeutstyr, toalettsaker, og annet personlig tilbehør som alt fra powerbanks, kamera, bok, kortstokk, osv. For ikke å snakke om telt, sovepose og liggeunderlag som gjerne stjeler mye av plassen.
Fjellstøvel: Disse er best i test til dame og herre i 2023.