På Startsiden Guider har noen av sakene annonselenker, som fører til butikker hvor du kan kjøpe produktene vi har omtalt, eller til tjenester som lar deg sammenligne priser. Når du klikker på en av disse lenkene, får Startsiden annonseinntekter. Disse lenkene er alltid merket.

Annonselenkene er valgt fordi vi mener de er relevante og nyttige, og det er våre innholdsprodusenter som bestemmer hvilke saker vi skal skrive om og hvilke produkter som skal omtales.

Vårt mål er alltid å guide deg til det mest relevante innholdet og de beste produktene. Annonsørene bestemmer ikke innholdet i sakene.

Journalistene og redaksjonen i ABC Nyheter har ingen rolle i produksjonen og publiseringen av dette annonsørinnholdet.

Sykkel til barn: Hvordan velger man riktig?

2 bilder av barn på sykkel ute på e grusvei i natur. Barnet har på seg en grønn hjelm og sykler på en blå sykkel. Vi har smakket med eksperten som forteller hvordan du velger riktig størrelse til barnet ditt sin sykkel, og hvordan tabeller ikke alltid er riktige i forhold til alder og antall år på barnet. Han forteller også hvilke sykkelkomponenter du ikke må fire på om du ønsker en billigere sykkel. Bilde av Ola G. Bustad smilende med sykkelhjelm på toppen av hodet op toppen av Trollstigen. Vi spurte Bustad hva man må tenke på når man velger sykkel til barn, hvordan man vleger riktig størrelse eller hvor mange år og hvilken alder barnet har. Han forteller også litt om både vekt og dekk på sykkel!
Vi har snakket med eksperten fra Sykkelforeningen som forteller hva du må tenke på når du skal kjøpe sykkel til barn. Han tok for seg alt fra størrelse, tommer og hvilke sykkelkomponenter du ikke må spare på om du ser etter en billigere sykkel! (Foto: Cecilie Aasland / ABC Startsiden / Ola G. Bustad)

Er du på jakt etter ny sykkel til barnet i år, men usikker ting som størrelse og hva man bør se etter? Vi fikk svaret fra Syklistforeningen!

Skal du kjøpe sykkel til barnet eller barna? Da har du kanskje merket at det store utvalget sykler til barn ikke bare gjør det mulig å finne akkurat det man er ute etter, men også kan gjøre det ganske vanskelig å finne ut hvilken man skal gå for?

For i et hav av muligheter, hvilken er den riktige og beste sykkelen til barnet ditt? Vi forhørte oss med seniorrådgiver i Syklistforeningen, Ola G. Bustad, om hva man må tenke på når man skal velge sykkel til barn.

Les også: Disse trampolinene er kåret til best i test

Bilde av Ola G. Bustad smilende med sykkelhjelm på toppen av hodet op toppen av Trollstigen. Vi spurte Bustad hva man må tenke på når man velger sykkel til barn, hvordan man vleger riktig størrelse eller hvor mange år og hvilken alder barnet har. Han forteller også litt om både vekt og dekk på sykkel!
Vi spurte Ola G. Bustad fra Syklistforeningen hva man må tenke på når man velger sykkel til barn.

Bustad forteller at han brenner litt ekstra for barn og sykkelglede og liker at jobben hans er med på å gjøre det mer tilgjengelig og mulig for flere å oppleve nettopp dette.

Her har vi forresten samlet alle våre siste nyheter og guider om sykkel!

Ikke lurt å kjøpe en sykkel som barna skal vokse inn i

– Det er to ting jeg tenker at er det er viktig å tenke på. For det første, og som med alt av sportsutstyr, er det ikke lurt å kjøpe en sykkel som barna skal vokse inn i. Det er lett å tenke at barna vokser fort og at det derfor er lurt å kjøpe en som barnet kan ha i noen år, men det er veldig viktig at barnet får vokse ut av en sykkel for at barnet skal få en god sykkelopplevelse.

Bustad råder derfor til å ikke kjøpe en sykkel som er for stor. Han legger til at unngår man dette vil man, for de aller minste barna, også kjøpe trygghet.

– Det er trygt for barna å kunne sette begge beina trygt på bakken mens man sitter på setet for de som er på vei til å lære se å sykle.

Artikkelen fortsetter under produktboksen.

8-12 år
Woom Original 5 24"

Woom Original 5 24"

Vekt: 8.7kg. Superlett aluminiumsramme og 8 gir.
Sjekk prisen her

Elsykkel 2024: – Revolusjonerende nyheter!

– Vekt på en sykkel til barn er enda viktigere enn til oss voksne

Det andre det er viktig å tenke på mener han at er vekten på sykkelen. Han forteller at det er rart hvordan de voksne gjerne tenker mer på vekt på egen sykkel enn på den de kjøper til barna.

– Vekt på en sykkel til barn er enda viktigere enn til oss voksne. Det er snakk om lette kropper som skal håndtere disse syklene. En lett sykkel gjør det mye enklere å sykle, forklarer han.

Han anbefaler ikke å kjøpe en sykkel som veier mer enn 10 kilo til barn, om det er en vanlig sykkel. Riktignok vil en balansesykler gjerne være lettere enn det, mens en sykkel med demper fort kommer opp i 11 til 12 kilo.

– Sykkelvekt delt på kroppsvekt bør være minst mulig. Og du finner gjerne sykler på 9 kilo som ikke er så alt for dyre. Vil du gjøre et godt kjøp finnes det også mye brukte barnesykler og de er det verdt å ta en titt på.

Bilde av barn på sykkel ute på e grusvei i natur. Barnet har på seg en grønn hjelm og sykler på en blå sykkel. Vi har smakket med eksperten som forteller hvordan du velger riktig størrelse til barnet ditt sin sykkel, og hvordan tabeller ikke alltid er riktige i forhold til alder og antall år på barnet. Han forteller også hvilke sykkelkomponenter du ikke må fire på om du ønsker en billigere sykkel.
Eksperten mener at man ikke skal kjøpe en sykkel barna skal vokse inn i. Det sier han at kan gå ut over både sykkelglede og sikkerhet.

Sykkelstativ til bil: Dette må du være oppmerksom på.

Bremser som er lette å håndtere

Bustad legger vekt på hvor viktig det er at barnet lærer seg å bremse og at det derfor er viktig med bremser som er lette å håndtere.

– Dette gjelder gjerne spesielt håndbremser. Barn har små hender og ofte liten kraft, og det er viktig at barnet ikke må legge mye kraft i å bremse. Det finnes mange barnesykler med pedalbrems, men også forbremsen er det viktig at man sjekker at er lett å håndtere. Sjekk derfor at den lille barnehanda klarer å gripe rundt håndtaket og at kabler glir godt.

Han sier at det kan være lurt med pedalbrems på den første sykkelen. Dette begrunner han med at det er intuitivt enkelt å tråkke bakover for barnet. Som den aller første sykkelen vil det være enklest å håndtere en sykkel med et gir. Det bør dessuten være et ganske lett gir. Da er det enklere å lære å sykle. En sykkel med flere gir vil etterhvert gi større frihet ved at man kan øke aksjonsradiusen med større fart med de tunge girene og likevel klare de bratteste bakkene med de letteste girene. 

Dette må du vite om elsykkel til barn.

Dekk som har større volum vil være tryggere å sykle på

Bustad kommer med et tips og sier at et dekk som har større volum vil være tryggere å sykle på.

– Da kan man sykle med mindre trykk, noe som gir bedre grep og ikke sklir like lett på grusvei og løs grus på asfalt. Stenharde dekk gir mye dårligere grep, spesielt på grus og løst underlag. Mange tenker at man skal pumpe dekket veldig hardt for å få minst mulig rullemotstand, men med litt mindre luft får man større kontaktflate og demper dessuten ujevnhetene i underlaget bedre. Kort sagt vill det føre til bedre komfort, mindre rullemotstand og større sikkerhet, forklarer han.

Artikkelen fortsetter under produktboksen.

4-6 år
Superior Team 20"

Superior Team 20"


Vekt: ca. 9 kg. Passer til høyde: 115-130 cm.
Sjekk prisen her

Han sier at mange barnesykler kommer med dempegaffel, og at det kan være fint hvis barnet skal sykle på sti og i terrenget, men at den også gjør at sykkelen blir tyngre.

– Styr unna fulldempet sykkel til barn. Det gir en tung sykkel, og i de fleste tilfeller uten godt funksjonelle dempere. Her kan man heller kjøpe et dekk med større volum og fylle det med mindre luft. Dette vil ta av mye av ujevnhetene og gi en bedre kontaktflate med underlaget. Dette gjelder for både barn og voksne som ikke skal sykle på sti eller terreng.

Bustad forteller at jo bedre utstyrt og lettere en sykkel er jo dyrere blir den. 

År eller høyde, hvordan velger man riktig størrelse på sykkelen?

Tabell som viser riktig størrelse i tommer og hjuldiameter, på sykkel til barn. Størrelsen tar utgangspunkt i barnets alder, antall år og høyde.
Over ser du en generell anbefaling til størrelse og tommer på sykkelen basert på alder og høyde på barnet. Husk bare at alder ikke behøver å ha så mye å si for høyden på barnet, og at tabeller med år og størrelse på sykkel dermed ikke alltid stemmer.

– Jeg anbefaler at man, for de yngste barna, sjekker at de rekker ned, og kan ha begge beina på bakken når de sitter på setet. Mens når man blir eldre og håndterer sykkelen godt så holder det at man rekker ned med ett bein, men da må man ha god kontroll på sykkelen.

Han begrunner dette med at alder jo ikke behøver å ha så mye å si for høyden på barnet, og at tabeller med alder og størrelse på sykkel dermed ikke alltid stemmer.

– Ta med barna i butikken, juster inn setet og sørg for at barna får beina støtt i bakken og står stabilt. 

Slik velger du riktig størrelse på sykkel til barn: Her finner du en tabell med alder, år, tommer og størrelse.

Hva har tommer å si for en barnesykkel?

– Det er det interessant at du nevner for dette har med høyde på sykkelen å gjøre. På nyere sykler så har hjulstørrelsen blitt større. En liten sykkel, hvor barna rekker ned til bakken med beina, og som har større hjul, vil være en mye tryggere sykkel å sykle på for barna. Spesielt om man kjører i litt rufsete terreng.

– For en del år siden gikk standard hjulstørrelse på en terrengsykkel fra 26″ til 29″ for voksne. De store hjulene kjører lettere over ujevnheter i underlaget, og gir større kontaktflate med underlaget. Denne trenden har også kommet til barnesykler, og en del små sykler leveres med større hjul enn tidligere. Det viktigste er at sykkelen ikke er for stor, samtidig vil større hjul oppleves tryggere. Spesielt om man kjører i litt rufsete terreng.

Slik velger du riktig sykkelhjelm.

Hvilke sykkelkomponenter bør man ikke spare penger på?

– Med en gang man går ned i pris så merker man det på enkelte ting, som for eksempel vekt. Men vekten er viktkig for om sykkelen er god å sykle med. Også giringen kan man merke på prisen.

Bilde av barn på sykkel ute på e grusvei i natur. Barnet har på seg en grønn hjelm og sykler på en blå sykkel. Vi har smakket med eksperten som forteller hvordan du velger riktig størrelse til barnet ditt sin sykkel, og hvordan tabeller ikke alltid er riktige i forhold til alder og antall år på barnet. Han forteller også hvilke sykkelkomponenter du ikke må fire på om du ønsker en billigere sykkel.
Dekk som har større volum vil være tryggere å sykle på, forklarer sykkeleksperten.

– Man får i stor grad det man betaler for. Går man opp, eller ned i pris gir det som regel utslag i holdbarhet, funksjonalitet og vekt. På en ny sykkel, vil vekten kanskje være det tydeligste, men er også viktig for om sykkelen er god å sykle med. Også giringen kan man merke på prisen. Når man skal kjøpe ny sykkel, er det viktigste å tenke godt gjennom hva sykkelen skal brukes til, og velge etter ditt behov og budsjett. Hos gode sportsbutikker eller fagbutikker for sykkel får du god hjelp til å finne den rette sykkelen for deg. De gode butikkene lar deg også ta en test-tur før du kjøper. En god sykkel er for de fleste av oss en ganske stor investering, og da anbefaler jeg å sikre størst mulig sykkelglede ved å bruke litt tid på å velge riktig.

Bustad forteller at de aller billigste syklene kan forringe sykkelgleden, både ved frustrasjonen over at komponenter har kort levetid og dårlig funksjon. For eksempel dårlig bremsekraft, unøyaktig giring, høy vekt og generelt dårlig sykkelfølelse. Det gjelder oss alle, men det er kanskje spesielt viktig med gode sykkelopplevelser i starten. Det har man glede av hele livet.

– En relativt rimelig oppgradering man kan gjøre for mer komfort og sikkerhet, er å sørge for at sykkelen har dekk med litt volum og god gummi, samt passer på at lufttrykket er riktig. Med større volum på dekket, kan man kjøre med mindre luft uten å risikere punktering, og det gir mindre rullemotstand, bedre flyt og høyere sikkerhet. For de som ikke sykler i terrenget bør man unngå dekk med mye knaster. Det blir tyngre å sykle med samtidig som at det ofte gir dårligere grep på jevnt underlag.

Han forteller at mange barnesykler kommer med skivebremser, men at de ofte blir noe dyrere og gjerne veier litt mer, men også er lettere å håndtere og porsjonere bremsekraften på.

– Men ofte henger pris sammen med kvalitet. Et barn har jo gjerne ikke sykkelen i så mange år, men har man flere barn så kan man jo legge litt flere penger i sykkelen til den første så kan barn nummer to og tre overta den etterhvert.

Artikkelen fortsetter under produktboksen.

Balansesykkel
XEED Walky 12

XEED Walky 12

Vekt: 4,6 kg. Rammestr.: 0-4 år.
Sjekk prisen her

Vet du egentlig hvordan du låser sykkelen tryggest?

Vanlig sykkel med støttehjul eller balansesykkel til de aller minste?

– Til de aller minste barna anbefaler jeg å starte med en balansesykkel. Det er ofte ikke så dyrt heller. Barna knekker fort koden med å holde balansen, fordi man sitter mens man løper. Det er en fin måte å øve på, og når det sitter så tar det ofte ikke så lang tid før man lærer seg å tråkke og da blir det fort en kort lærefase ved overgang til vanlig sykkel. Mest sannsynlig uten mellomfasen med støttehjul.

Bustad legger til at i den fasen så er det ekstra viktig med med sikkerhet og trygghet, og en sykkel som ikke er for stor. Han forklarer at man heller skal gå for «noe man vokser ut av, enn inn i». Også her mener han at det er viktig med en lett sykkel som gjør det er enkelt for barnet å bremse.

Les mer på våre temasider: