Løpeeksperten svarer: Trenger du GPS- eller pulsklokke?
Mener løpeekspert Andreas Gossner at du trenger GPS- eller pulsklokke når du trener? Og hva er fordelene og ulempene med en treningsklokke?
Løpeeksperten hjelper deg; Fordeler og ulemper med GPS- og pulsklokker.
«Trenger vi pulsklokkene?»
Fordeler og Ulemper med GPS- og Pulsklokker
GPS- og pulsklokker har blitt en viktig del av svært mange løperes utstyr, men er de nødvendige? Er vi nødt å måle alle økter? Trenger du alltid vite pulsen din? Kan du lære noe av gps-dataene du får fra klokken din? Ville du løpt raskere eller saktere om du ikke hadde en pulsklokke?
La oss se på noen av de viktigste fordelene og ulempene.
Andreas skriver mye godt stoff hos oss, og om alt fra mat til treningsprogram og forebygging av skade. Her finner du alle sakene til Andreas om løpetrening!
Fordeler med pulsklokker
1. Nøyaktig distanse og tempo
GPS-klokker gir relativt presise målinger av distanse og tempo, noe som er nyttig for de som ønsker å følge med på fremgang eller trene mot spesifikke mål. Samtidig kan du lene deg på klokken for å lære hvilken følelse du kan ha på en gitt intensitet.
2. Pulskontroll
Pulsklokker hjelper deg å holde smart intensitet ved å overvåke hjertefrekvensen. Dette er spesielt nyttig for å sikre at du trener i riktig pulssone. Også her kan du trene opp din indre «magefølelse» for å se om du kan trene deg opp til å løpe etter følelse ved at du innimellom ser ned på klokken for en pekepinn på hvilken puls du løper på.
Disse pulsklokkene er forresten best i test i 2024!
3. Motivasjon og struktur
Klokker gir struktur i treningen og kan være motiverende ved å sette konkrete mål for tempo, distanse, eller kaloriforbruk. Her er det overraskende mye å hente av både læring og utvikling. De fleste løpere bruker sjeldent særlig mye av teknologien i en klokke full av teknologiste nyttedata.
Data du får inn på klokken etter en treningsøkt kan føres over til en app (for eksempel Strava) slik at du i etterkant av en løpeøkt kan lese av data du er nysgjerrig på.
Aktivitetsklokke: Dette er ekspertens favoritter.
Ulemper med pulsklokker
Som med mye her i livet så er det både fordeler og ulemper med stort sett alt, det gjelder også gps- og pulsklokker.
1. Overfokus på tall og data
Det er lett å bli for opptatt av dataene, noe som kan redusere gleden ved løpingen og gjøre deg mindre oppmerksom på kroppens naturlige signaler. Pass på å ikke bli demotivert selv om du ikke får de signalene og dataene du ønsker fra klokken din.
Det er alltid bedre å trene enn å ikke trene, selv om klokken fortelle deg noe annet. Avviket er om du er syk, da bør du ikke trene.
Derfor må du ikke trene når du er syk!
2. Avhengighet
Noen løpere blir avhengige av klokken og kan føle stress og ubehag hvis resultatene ikke oppfyller forventningene. Dette kan ta bort den frie følelsen av å løpe. Noe avhengighet er bra, men pass på så du ikke blir 100% avhengig av klokken.
Test å løpe uten klokken en dag, eller ha klokken i lommen – forsøk en dag, løp med klokken i lommen uten å se på den underveis. Dataene kommer med, men du får en annen opplevelse.
Garmin Vivoactive 5 – Her får du den billigst!
3. Kostnad, nøyaktighet og teknisk svikt
En GPS- og pulsklokke kan være en kostbar investering, og tekniske problemer som batteri- eller signalfeil kan oppstå midt i en økt. Løpere har flere ganger opplevd at klokken viser at et mosjonsløp er lengre på klokken enn hva arrangør har oppgitt, det er fordi klokken ikke er 100% og at en løper kan løpe litt sikk-sakk og dermed får en annen distanse.
En form for konklusjon – men det må være opp til hver enkelt;
Om du trenger en GPS- eller pulsklokke avhenger av dine mål som løper. Hvis du er målrettet og liker data, kan de være helt uvurderlige. Men hvis du løper for nytelse og frihet, kan det være befriende å løpe uten dem. Man løp raskt før teknologien kom, men vi har fordeler av å henge med i utviklingen.
Finn en balanse som passer deg!
Les også: Disse smartklokkene er best i test 2024